Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kalp hastası diş çektirebilir mi?

S. Odabaş / İstanbul

4 yıl kadar önce geçirdiğim kalp krizinden sonra yapılan anjiyoda, kalp damarlarımdan biri yüzde 80, diğeri ise yüzde 50 oranında daralmış bulundu. İlaçla tedavi kararı verildi ve bugüne kadar ilaçla, sorun olmadan tedavimi yürütüyorum. Çürük olan iki dişimi tedavi ettirmek istiyorum ama, duyduğuma göre diş tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kalp hastaları için riskliymiş. Bana bir yol gösterir misiniz?

Kalpte bulunan tüm hastalıkları aynı şekilde değerlendirmek yanlış olacak. En sık rastlanan kalp hastalıklarını başlıca iki grupta toparlamak mümkün. Bunlardan birisi kalbin beslenmesini etkileyen koroner damar hastalıkları, diğeri ise kalbin fonksiyonlarını etkileyen kalp kapak hastalıklarıdır.

Sizdeki hastalık olan koroner damar hastalığı, kalbin beslenmesini sağlayan koroner damarların, damar sertliği sonucu daralması ya da tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir tablodur. Damarlardaki darlık arttıkça kalbin beslenmesi daha da bozulacaktır. Bu nedenle, ilaç tedavisi gören hastalara damar genişletici ilaçlar verilir. İşte bu hastalarda, damar büzücü etki gösteren ilaçların kullanılmaması gerekir. Diş hekimliğinde diş çekimi ve ağrılı işlemler sırasında kullanılan lokal anestezik (uyuşturucu) etkili ilaçların çoğunda, ilacın etkisinin uzun sürmesi için damar büzücü maddeler bulunur. Bu tür iğne kullanılması halinde kalp damarı sorunu olanlarda sıkıntılar ortaya çıkabilir. Eğer diş hekimine bu durumu söylerseniz, içinde damar büzücü bulunmayan bir ilaç kullanarak riski ortadan kaldırır.

Aynı husus, kontrol edilmesi güç olan yüksek tansiyonlu hastalar için de geçerlidir. İlacın etkisi kadar, endişe de tansiyonu yükselteceği için, bu hastaların diş hekimine gitmeden önce tansiyonlarını kontrol ettirmeleri ve eğer tansiyonları yüksekse, randevularını erteleyip tedaviyi tansiyon dengelendikten sonraya bırakmaları daha doğru olacaktır. Gerek koroner kalp hastaları ve gerekse zor kontrol edilen tansiyonlu hastaların ayrıca nezle ve grip tedavisinde kullanılan ilaçlara da dikkat etmeleri gerekir. Bu ilaçların içinde de damar büzücü maddeler bulunmaktadır.

Kalp kapaklarında sorun bulunan ya da doğuştan gelen kalp hastalığı bulunan kişilerde bu tür ilaçlar sorun değildir. O kişilerde, dişteki iltihapların kan yoluyla yayılıp kalp kapağında iltihaplanma yaratması riski önem taşır. Kalbinde bu tür sorunu olanların diş tedavisinin birkaç gün öncesini ve sonrasını kapsayan sürelerde antibiyotik kullanması yararlı olmaktadır. Kalbinde bu tür sorun olanların dişlerinde sorun çıkmasını beklemeden belirli aralıklarla diş kontrolu yaptırmaları da çok önemlidir. Bazen dişlerin kökünde, fazla bir şikayet yaratmayan abseler bulunabilir ve buradan yayılan mikroplar kan yoluyla kalp kapaklarına ulaşarak iltihaplanma nedeni olabilirler.






 








Yazarın Tüm Yazıları