Saddam'ı devirmek için 5 maddelik plan

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Türkiye'nin, Irak'a operasyon konusunda en azından DSP ve DTP tarafından dile getirilen endişesi tamamen yersiz mi?

ABD'den savaş sonrasına ilişkin senaryolar hakkında net yanıt beklenmesi, bazı Turgut Özal müritlerinin utangaç üslubuna yansıdığı gibi ‘‘paranoyak politika’’ diye küçümsenebilir mi?

1991 tarihli ilk Körfez Savaşı'ndan sonra Kuzey Irak'ta oluşan yeni dengelerin Türkiye'de kaç bin cana mal olduğunu unutmak mümkün değil.

Dolayısıyla bu kez ABD'nin niyetini iyice anlamadan sunulacak desteğin yaratacağı siyasi vebal çok daha büyük olacaktır.

***

Richard Perle, 1981-87 yılları arasında ABD Savunma Bakan Yardımcılığı görevini üstlendi. İzlediği sert politika ve ‘‘Karanlıklar Prensi’’ lakabıyla ün saldı.

Washington Post'ta çıkan uzun makalesinde Richard Perle, ABD'nin Irak politikasında tek bir amaç güdülmesini istiyor: Saddam'ı devirmek.

Ve bu amaç doğrultusunda Irak'ın bombalanması veya generallerin Saddam'ı devirme girişimlerine güvenilmesi taraftarı değil.

Perle, ‘‘Yoğun bombardıman bile Saddam'ın kimyasal ve biyolojik silah depolarını yok edemez. Ayrıca Irak'ın yeterince ceza gördüğünü savunanlar BM ambargosunun kaldırılması için harekete geçerler’’ tahmininde bulunuyor.

ABD eski Savunma Bakan Yardımcısı Saddam'sız Irak için tek yolun muhaliflere (Irak Ulusal Kongresi) açık ve yoğun destek olduğu görüşünü taşıyor, beş maddelik aksiyon planı öneriyor...

***

Perle'in makalesinde yer alan plan şu unsurları taşıyor:

1) Washington, Irak'taki demokratik muhalefet cephesini yasal muhatap ve geçici hükümet sıfatıyla tanıyacak, BM'de temsilini sağlayacak.

2) Irak'ın 2 Ağustos 1990 tarihinde Kuveyt'i işgali üzerine yabancı bankalarda bloke edilen milyarlarca dolarlık varlığının bir bölümü bu geçici hükümete verilecek.

3) Başta Kuzey Irak olmak üzere, ülkenin Saddam'ın kontrol edemediği bölgelerine uygulanan ambargo hemen kaldırılacak. Muhalefetin kontrol ettiği bölgelerde artan refah, Saddam'dan kaçışı hızlandıracak.

4) Muhalefetin Saddam karşıtı propagandasına yardımcı olmak amacıyla gerekli TV ve radyo istasyonları kurulması desteklenecek.

5) Muhalefet ordusuna, hava savunma sistemi için lojistik destek verilecek.

***

Gözüktüğü kadarıyla Perle'in planı iki temel tespite dayanıyor: 1) Olası bir savaşta kara kuvvetleri kullanılmadan sonuç alınamaz. 2) ABD bu kez kara kuvvetlerini kullanmama kararı aldığına göre yerel muhalefet güçlerinden yararlanılması zorunludur.

Bu plan, Saddam'ın yedi yıldır kontrol edemediği Kuzey Irak'ı operasyonun köprübaşı haline getiriyor. Askeri ve mali yardımlara bu bölgeden başlanması, Kuzey Irak'ın Saddam'a karşı cazibe merkezi ilan edilmesi öngörülüyor.

Kuzey Irak Cumhuriyeti, tüm Batı'nın desteğiyle sadece Saddam'a değil, Irak'ın toprak bütünlüğüne tehdit oluşturacak...

Şimdi yeniden başa dönelim: Türkiye müttefikinden yeterli bilgi alamamasından kaynaklanan endişesinde haksız mı?













Yazarın Tüm Yazıları