Sabit ücret sadece telefoncularda kaldı

KISA süre öncesine kadar, sıfır tüketimde abonelere çıkarılan toplam 30 milyon liralık fatura, TEDAŞ, İGDAŞ ve İSKİ'ninsabit ücret uygulamasından vazgeçmesi sonucunda, yarı yarıya azaldı. Artık kullanılmadığı takdirde, kablo TV, cep ve sabit telefonların dışında fatura çıkarılmıyor.

GÜÇ ya da bakım bedeli adı altında su, elektrik ve doğal gazdan her ay düzenli olarak alınan sabit ücret uygulamasına artık tamamen son verildi. Bunun sonucunda, sabit ücret uygulaması sadece telefonda kaldı. TEDAŞ, İGDAŞ, İSKİ gibi kurumlar, hiç tüketim yapılmadığı taktirde abonelerine fatura çıkarmamaya başladı.

Oysa, kısa süre öncesine kadar, abonelere sıfır tüketimde bile su, elektrik, doğalgaz, cep ve sabit telefonlar için çıkarılan aylık fatura, 30 milyon lirayı buluyordu. TEDAŞ, İGDAŞ ve İSKİ'nin sabit ücret uygulamasını kaldırması sonucunda, şimdi sıfır tüketimde abonelere çıkarılan fatura, yarı yarıya azıldı. Aboneler, hiç tüketim yapılmadığı taktirde, kablo Tv, cep ve sabit telefonlar için 15 milyon lira ile 19 milyon lira arasında fatura ödemek zorunda kalıyor.

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmada güç ya da bakım bedeli adı altında abonelerin su, elektrik, doğalgaz, kablo TV, cep ve sabit telefonlar için sıfır tüketimde ödedikleri bedeli belirlemeye çalıştık.

SABİT ÜCRETİ KALDIRANLAR

DOĞALGAZ:
Önceki yıllarda İGDAŞ, abonelerinden hizmet ve sayaç kirası adı altında toplam 6 milyon lira sabit ücret alınıyordu. Bu sabit ücret için KDV'de ödemek zorunda kalan abonelere, sıfır tüketimde bile her ay 7 milyon liralık fatura çıkarılıyordu. Abonelerin tepkisi üzerine İGDAŞ, bu uygulamadan vazgeçti. Faturalara artık, her hangi bir ad altında sabit ücret yansıtmıyor. Sadece, sayacı kendine ait olmayan aboneler, 1 milyon 600 bin liralık sayaç kirasını ödüyor.

ELEKTRİK: Daha önce güç bedeli adı altında konutlardan 1 milyon, işyerlerinde 4 milyon, sanayiden ise 10 milyon lira sabit ücret alan TEDAŞ bu bedellere ayrıca kullanılan elektriğin yüzde 5'i oranında Belediye vergisi, yüzde 18 oranında da KDV yansıtıyordu. Ancak TEDAŞ, geçtiğimiz Ocak ayından itibaren bu uygulamadan vazgeçti. Artık, tüketim yapmayan aboneye fatura çıkarılmıyor.

SU: İSKİ, konutlarda kullanılan musluk suyu için, aldığı bakım ve atık su bedelini sıfır tüketimde abonelerine 2 milyon lira olarak yansıtıyordu. Ancak, bu bedel, tüketim gerçekleştiği taktirde, daha da kabarıyordu. Önce atık su bedeli uygulamasından vazgeçen İSKİ, bu aydan itibaren de bakım bedelini kaldırdı. Abonelere en son geçtiğimiz ay bakım bedeli yansıtıldı. Bu faturaların ödemesi için de 2004 tarihine kadar süre verildi.

SABİT ÜCRETTE DİRENENLER

TELEFON:
Türk Telekom, abonelerine konuşsun ya da konuşmasın, her ay 100 kontör karşılığında fatura çıkarmaya devam ediyor. Abone 100 kontörü aştığı takdirde, bu bedelin üzerine aşan kısım da eklenerek, aboneden tahsil ediliyor. Kullanılmayan kontörler bir sonraki aya artırılıyor. Ancak yıl sonunda kullanılmayan kontör bir sonraki yıla devredilemiyor. Bunun sonucunda, hiç görüşme yapmayan bir aboneye Türk Telekom'un çıkardığı telefon faturası 6 milyon 600 bin lira oluyor.

KABLO TELEVİZYON: Türk Telekom, kablo TV abonelerine de her ay 120 kontör karşılığında fatura çıkarıyor. Bu da 7 milyon 920 bin lirayı buluyor.

CEP TELEFONU: GSM operatörü şirketlerden Aria ve Aycell abonelerine herhangi bir sabit ücret bedeli yansıtmıyor. Aboneler sadece, Telekomünikasyon Kurumu'nun kullanım ücreti olan 574 bin 500 lirayı ödüyor. Turkcell ve Telsim ise tarife paketlerine göre değişen oranlarda sabit ücret alıyor. Cep telefonu aboneleri, bu sabit ücretin dışında telefonlarını kullanmasalar dahi her ay KDV, eğitime katkı

payı, Özel İşlem ve İletişim Vergisi'nin yanı sıra Telekomünikasyon Kurumu Kullanım Bedeli'ni de ödemek zorunda kalıyor. Hiç görüşme yapmadığı takdirde Telsim'in aylık sabit ücreti 2 milyon 457 bin lira olan economy class tarifesindeki bir
abone vergilerle beraber 4 milyon 500 bin lira ödüyor. Turkcell'in aylık sabit ücreti 2 milyon 565 bin lira olan standart tarifesindeki aboneye çıkarılan fatura da vergilerle 4 milyon 670 bin liraya çıkıyor.
Yazarın Tüm Yazıları