"Rusların Antalya'yı terk ettikleri iddiası doğru değil"

Güncelleme Tarihi:

Rusların Antalyayı terk ettikleri iddiası doğru değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 11:03

- Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sağlam:- "Rusların mülklerini ucuza satarak Antalya'yı terk ettikleri iddiası doğru değil. Ruslara mülk satışı devam ediyor"- "Antalya'da mülk edinenler arasında, Kanada vatandaşları ön plana çıkmaya başladı. Almanlar, Norveçliler, Araplar, Hollanda vatandaşları ve ABD'liler bile var. Yani sadece Ruslara bağımlı da değiliz"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - LEVENT KİŞİ - Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, Rusların mülklerini ucuza satarak Antalya'yı terk ettikleri iddiasının doğru olmadığını, Ruslara mülk satışı devam ettiğini belirterek, "Antalya'da mülk edinenler arasında, Kanada vatandaşları ön plana çıkmaya başladı. Almanlar, Norveçliler, Araplar, Holllanda vatandaşları ve ABD'liler bile var. Yani sadece Ruslara bağımlı da değiliz" dedi.

Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'daki emlak piyasasındaki durgunluğun arsa sıkıntısı ve konut kredi faiz oranlarının yüksek olmasından kaynaklandığını savundu.

Yabancılara yönelik satışların devam ettiğini belirten Sağlam, "Genelde alım yapılmak istenen bölgeler Konyaaltı ve Lara gibi denize yakın yerler. Yabancılar da genelde turizm bölgeleri olan Kemer, Alanya, Serik, Side ve Boğazkent gibi yerleri tercih ediyor. Yabancılar, son dönemde şehir merkezine de adapte oldu. Şu an Antalya merkezde yabancılara yönelik satışlar gayet güzel" diye konuştu.

Haberin Devamı

Rusların Antalya'dan mülk edinmeye devam ettiğini vurgulayan Sağlam, bazılarının "Rus hükümeti çağırdığı için Ruslar gayrimenkullerini yarı değerine satıp gidiyorlar" diyerek spekülasyon yaptıklarına dikkati çekti.

Antalya'nın bazı bölgelerindeki sitelerde yaşayanların neredeyse üçte birini Rusların oluşturduğuna dikkati çeken Sağlam, Ruslarla Türklerin akraba gibi olduklarını ve sorunsuz bir şekilde yaşamlarını sürdürdüklerini kaydetti.

Sağlam, "Rusların mülklerini ucuza satarak Antalya'yı terk ettikleri doğru değil. Ruslara mülk satışı devam ediyor ayrıca Antalya'da mülk edinenler arasında, Kanada vatandaşları ön plana çıkmaya başladı. Almanlar, Norveçliler, Araplar, Hollanda vatandaşları ve ABD'liler bile var. Yani sadece Ruslara bağımlı da değiliz" diye konuştu.

-"Alım gücü düşmedi, faizler yüksek"

Bu yılın ocak ve şubat verilerine göre yabancılara yönelik satışlarda artış olduğunu dile getiren Sağlam, "Satışlar ağırlıklı olarak proje bazlı olduğu ve yabancılara yönelik inşaat yapan firmaların yurt dışında şubelerinden gerçekleştirildiği için alımlar sahadaki emlakçı arkadaşlarımıza pek yansımıyor. Buraya tatile gelip gezerken bir yeri beğenerek almak isteyenler olduğunda bize başvurdukları durumlarda satışlar yapıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Sağlam, geçen yıl 300 bin lira olan dairelerin bugün 450 bin liraya satıldığını kaydetti. Arsa maliyetinin yüksek olmasının daire fiyatlarına yansıdığını belirten Sağlam, "Vatandaşın alım gücü düşmedi. Şu anda yaşanan durağanlığın diğer bir önemli nedeni ise konut kredi oranlarının çok yüksek olması. Geçmiş yıllarda 0,55 seviyelerine kadar konut kredisi faiz oranları, günümüzde 1,20 ile 1,30 arasında değişiyor. Bu, faiz oranlarındaki yükseklik, mülk edinmek isteyenlerin beklemeye geçmesine yol açıyor" ifadesini kullandı.

- "Turizm sezonuyla hareketlilik gelecek"

Sağlam, 1 Kasım seçimlerinden sonra tek parti iktidarının gelmesi ve güven ortamının oluşmasıyla piyasada bir canlılık başladığını anlatarak, turizm bölgesi olduğu için Antalya'da hareketliliğin nisan ayında başlayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Alıcılar açısından bu durağanlığın bir faydasının olduğunu ifade eden Sağlam, "Gayrimenkul fiyatları haziran seçiminden sonra düşmeye başlamıştı. 1 Kasım seçimlerinden sonra yerinde sayıyordu ama turizm sezonu açıldığı zaman piyasa olabildiğince hareketlilik gösterecektir. Talep fazla olunca arsa ve konut fiyatları daha da yükselecektir. Bundan dolayı yerli yatırımcıların bir an önce mülk edinmelerini tavsiye ederim" diye konuştu.

- Deniz kenarlarında Rus yoğunluğu

Antalya'da yerleşik Ruslar, genelde deniz kenarındaki lüks yerleşim yerleri bulunan Konyaaltı ve Lara bölgelerini tercih ediyor. Deniz kıyısındaki yürüyüş alanlarında Rus yoğunluğu göze çarpıyor.

Haberin Devamı

Hurma Mahallesi'ndeki Dostluk Parkı'nda "Matruşka" (Rus yapımı oyuncak bebek) heykelleri bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!