Ruhlu olmak!

Kadınlara yönelik şiddet” bitmiyor! Eğitimli- eğitimsiz, köylü- şehirli, zengin-yoksul, işçi, işadamı, polis, doktor, öğretmen, kasap, manav, memur, fark etmiyor, erkekler -aslında kadına şiddet uygulayan birine erkek demek ne kadar doğru emin değilim- kadınlara şiddet uygulamaktan vazgeçmiyor.

Haberin Devamı

Devlet de, basın da, halkımız da sorunu yasal önlemler almak, caydırıcı ve kadınları koruyucu önlemleri yoğunlaştırmakta arıyor. Bana göre, eksik bir çözüm arayışı bu. Yaklaşımın bir ayağı mutlaka “eğitim!” olmalı. Bu iş eğitimsiz çözülmez.

DR. KARASU NE YAZMIŞ?

Eğitim denince de aklınıza yazılı çizili şeyler gelmesin! Sorunun çözümü “derin” ve “manevi” bir eğitim gerektiriyor, çözüm, her şeyden önce, “başkalarının farklılıklarını, -hatta- bocalamalarını ve tuhaflıklarını hoş görmek”ten geçiyor.
Yukarıda tırnak içine aldığım cümleleri Prof Dr. Toksöz Karasu’nun “Huzurlu Yaşama Sanatı” isimli kitabından aldım.
Doktor Karasu’nun önerileri çok önemli. Mesela “ruhlu yakınlık diğer kişinin mahremiyetinin korunmasıdır” diyor ve ekliyor: “Sahici”, yakın ilişkiler, her iki bireyin de birbirinin ayrılığını kabul ve teşvik etmelerini gerektirir. Bu kabul bir tolerans biçimi de değildir diyor.

Haberin Devamı

BİR DE RİLKE’Yİ DİNLEYİN!

Anlatmak istediğimi daha iyi anlamanız için, isterseniz Dr. Karasu’nun kitabından birkaç alıntı daha yapayım: “Sağlıklı bağlılık sağlıklı mesafe gerektirir. Sağlıklı mesafeye partnerin ayrılığı teminat altına alınamasa bile buna olanak tanınarak ulaşılır. Şair Rainer Maria Rilke, mutlu bir ilişki için şunu öğütlemiştir:
“Kişilerden her biri kendisininkine aldırış etmeksizin, diğerinin yalnızlığını korumalıdır. Kişiler ancak ayrı olarak birlikte olabilirler...”
Dr. Karasu başka şeyler de yazmış kitabında: “Ruhlu olmak suçlamamaktır. Ruhlu olmak, haklı gerekçelerimiz olduğunda bile başkalarını suçlamamak ve aynı zamanda birilerini suçlamaya belki hâlâ ihtiyaç duyan başkalarının bize haksız yere yükledikleri suçları kabul etmektir”
Her türlü zor kullanmanın, travmanın, kusurun, haksızlığın karşı tarafı suçlayarak başladığını düşünürseniz hocanın düşünceleri, önerileri son derece önemli.

Belinizi Power-Walking’le inceltin!

Power Walking haftada en az 4-5 kez tekrarlanan yoğunlaştırılmış bir “hızlı ve tempolu yürüyüş” programıdır. Kilo kaybını hızlandırır, kilo yönetimini kolaylaştırır. Eğer dakikada 120 adımdan fazlası söz konusu ise o yürüyüşün bir “Walking” olduğundan, yani “hızlı ve yüksek tempolu bir yürüyüş” olduğundan bahsedilebilir.
Egzersize yeni başlayan biriyseniz doktorunuzla konuşmadan bu programı uygulamayın.

Haberin Devamı

Bilinçli egzersiz göbeği bile eritir

ÖNEMLİ

En etkili göbek eritici düzenli egzersizdir. Karın bölgesi yağlarını eritmede en etkili ise egzersiz her gün yapılan 30-35 dakikalık tempolu yürüyüşledir.  Mekik çekmenin de yararlı olabileceği belirtiliyor. Eğer etkili bir yürüyüş planı ile günde 300-400 kalorilik enerji kaybı ve insülin seviyenizde ciddi bir düşme sağlayabilirseniz karın içi yağların azalacağından kuşkunuz olmasın. Yeri gelmişken belirtelim: Fitness dergilerinde gördüğünüz “baklava dilimi” gibi karın kasları olan kadın ya da erkeklerden biri olmak için toplam vücut yağınızın yüzde 15’i geçmemesi hatta yüzde 12’lere kadar inmesi gerekiyor. Bu da o kadar kolay ulaşılacak bir rakam değil!

Haberin Devamı

Etkili bir Power Walking programı

Yeni başlayanlar için:
1.Hafta: 2 kez 30 dk (2 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
2.Hafta: 2 kez 30 dk ( 3 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
3.Hafta: 2 kez 35 dk ( 4 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
4.Hafta: 2 kez 40 dk ( 5 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

İlerleyenler için:
1.Hafta: 3 kez 35 dk (10 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
2.Hafta: 3 kez 35 dk ( 15 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
3.Hafta: 2 kez 45 dk ( 20 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
4.Hafta: 2 kez 55 dk ( 25 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

Yazarın Tüm Yazıları