GeriSeyahat Roma gezi rehberi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Roma gezi rehberi

Roma gezi rehberi

Romantizmin başkenti Roma'da nereleri görmeli, ne yemeli? İpuçları, ulaşım tüyoları, gezilecek görülecek yerler bu rehberde.

Roma gezi rehberi

15.00
BANYODAKİ GÜZEL

Roma gezi rehberi

211-217 yılları arasında tahta çıkan Roma İmparatoru Caracalla, şehrin dışında kendi adına bir 'hamam' inşa ettirmişti. 'Caracalla Hamamı' (Terme di Caracalla) olarak bilinen yapı, hala ayakta.

Muhteşem Güzellik’in en etkileyici sahnelerinden birinde üçüncü yüzyıldan kalma dev Roma hamamı Terme di Caracalla görülüyordu. Cipin alacakaranlıkta karşısına çıkan zürafa ve tarihi yapı hafızalara kazındı. Yapının yüksek duvarları şaşırtıcı şekilde iyi korunmuş. Mozaik kaplı zemin, termal havuzlar, usta işi mermer heykeller görülmeye değer. Giriş 18 TL.

17.30
GALERİ AVI

Roma gezi rehberi

Campo de’ Fiori yakınlarındaki galerileri gezerken son 2 bin yıllık sanat tarihinin içinden geçeceksiniz. İki yıl önce açılan Galleria Varsi, sokak sanatına odaklanmış. Dorothy Circus Galerisi’nin kan kırmızı duvarları Pop Art’a ayrılmış. Lorcan O’Neil ise geçen yıl parke taş kaplı, oyma mermerli çeşmesiyle güzel bir avlulu mağazaya taşındı. Galeride 4 Ocak’a kadar yeni parlayan İngiliz sanatçılardan Eddie Peake’nin eserleri sahneleniyor.

20.00
CENTOCELLE MUTFAĞI

Roma gezi rehberi

Mazzo

Roma’nın geleneksel yanak etinden carbonara, amatriciana, gricia gibi makarnaları asla yok olma tehlikesi yaşamaz. Fakat Mazzo gibi yaratıcı restoranların sayısı artarsa, geçmiş lezzetlerin papucu dama atılabilir. Merkez dışındaki semtlerden Centocelle’de iki yıl önce açılan restoranda iki yetenekli şef Roma mutfağını hızla dönüştürdü; yeni bir lezzet alanı yarattı. Restoranın 10 civarında masası, büyük bir ortak masası bulunuyor. Rezervasyon gerekli. İki kişi yemek 180 TL civarında.

23.00
PIGNETO PARTİSİ

Roma gezi rehberi

Birra Più

Centocelle’den kent merkezine giden tramvaylar eğlence semti Pigneto’ya uğrar. Akşamı burada noktalayabilirsiniz. Biracılar Birra Più’ya uğramalı. Şişe satılan mağaza aynı zamanda bar. Brewfist, Birrificio Emiliano gibi butik biralar fıçıdan dolduruluyor. Daha sert içecekler için yeni açılan Co. So. Cocktails & Social’a gitmeniz gerekiyor. Yerel toplulukları, DJ’leri merak ediyorsanız, sade dekorlu kafelerden Yeah! Pigneto sizi bekliyor.

Roma gezi rehberi

10.30
PAZAR TERCİHLERİ

Roma gezi rehberi

Mercato di Testaccio

2012’de kentin en eski çarşılarından Mercato di Testaccio, yeni yerine taşındığında epeyce tepki gösterilmişti. Fakat ışıklı, temiz, AVM benzeri bir mekâna kavuştu. Daha sevindirici bir pazar turu için MercatoMonti’nin yolunu tutun. 20’yi aşkın mağazada genç modacıların, sanatçıların eserleri satılıyor.

12.30
BİRİNCİ SINIF PANİNİ

Roma gezi rehberi

Pianostrada Laboratorio di Cucina

Tiber Nehri’nin batısındaki Trastevere semtinin sokaklarında pek güvenilir olmayan çok sayıda restoran var. Aralarından biri, neredeyse gardırop içi büyüklüğündeki Pianostrada Laboratorio di Cucina, sıradışı bir mekân. Kafeyi geçen mayısta dört kadın açtı: Anne, iki kızı ve arkadaşı. Ev işi paniniyi (tost) en iyi yerel malzemelerle yapıyorlar. Öğle yemeğinde krem peyniri türündeki stracciatella, sardalye ezmesi, roka ile yapılan Pane Alici’yi tadın (27 TL).

15.00
MAKRO SANATLAR

Roma gezi rehberi

MACRO

Museo d’Arte Contemporanea Roma (MACRO), tarihi Peroni birahanesinde. Binası, mimar Zaha Halid’in tasarladığı, kentin diğer çağdaş sanat müzesi Maxxi kadar dikkat çekmiyor. Buna karşın MACRO’nun sergi seçeneği daha zengin.

17.00
TATLI TURU

Roma gezi rehberi

Come il Latte

MACRO’dan kısa bir yürüyüşle Come il Latte’nin süt şişesi sıralanmış duvarlarına ulaşabilirsiniz. Kentin en güzel kremalı dondurmaları burada. Kentin Fatamorgana ve Claudio Torcè’s Il Gelato gibi ünlü dondurmacılarının aksine bu butik dondurmacıda deneysel lezzetlere yer yok. Sahibi Nicoletta Chiacchiari, bilinen lezzetleri mükemmelleştirmeye odaklanmış. Şamfıstığı dondurması, yeşil Sicilya fıstığı, karamel ve Himalaya tuzuyla tatlandırılıyor. Külahınızı bitirdikten sonra kalorileri yakmak için kuzeydeki Quartiere Coppedè’e doğru yürüyüşe çıkın.

Roma gezi rehberi

20.30
MONTEVERDE YEMEĞİ

Roma gezi rehberi

L’Osteria di Monteverde

Modern Roma mutfağının ruhunu kavramak için, kentin merkezine gitmelisiniz. L’Osteria di Monteverde, konutların ağırlıkta olduğu Monteverde’nin sessiz sokaklarından birinde. Parmagiano kreması, porçini mantarı ve kızartılmış bıldırcın yumurtasıyla sunulan çiğ biftek ezmesi harika. Koyun peyniri ve morina ezmesiyle lezzeti derinlik kazanan spagetti, nduja yani acı İtalyan sosisiyle damakta alev etkisi yaratıyor. İki kişi 180 TL civarında.

23.00
GECEYARISINA İPUÇLARI

Roma gezi rehberi

Monteverde to Vineria Litro

Güzel bir şarap yudumlamak isterseniz karşıdaki Monteverde to Vineria Litro’ya geçin. İki yıl önce açılan samimi atmosfere sahip barda, aynaların önüne nadide şaraplar sıralanmış. Klasik Negroni’ye benzeyen Mezsconi’yi deneyin. Diğer seçenek merkeze doğru tramvay turuna çıkmak.

10.00
KUTSAL EV

Roma gezi rehberi

Roma'daki en büyük ikinci bazilika olan St. Peter Bazilikası, Vatikan'ın en göze çarpan yapılarından.

Pazar sabahları Papa Francis’i uzaktan da olsa görebilmek için St. Peter Bazilikası’na büyük kalabalıklar toplanıyor. Kalabalığa girmek istemeyenler ise ikinci büyük bazilika San Paolo Fuori le Mura’nın yolunu tutuyor. Orta sahanlığın tavanındaki freskler çok etkileyici. Bundan daha çarpıcı bir bölüm apsisin solundaki geçidin ardında saklı.

12.30
GÜÇLÜ ÇİFT

Roma gezi rehberi

Capitoline Müzeleri

Yapı değerlendirme örneği görmek isterseniz kuzeye, endüstri bölgesi Ostiense’ye doğru yürüyün. Geçmişin termo elektrik santralı Centrale Montemartini, şimdi Capitoline Müzeleri’nin koleksiyonundaki antik heykellere, objelere ev sahipliği yapıyor.

14.00
PİZZA, PİZZA

Roma gezi rehberi

Roma tatilleri karınlar tok, göbekler biraz büyümüş biter. Pizza yoksa, Roma’da hafta sonu tatili eksik kalmış demektir. İnce hamurlu, çıtır Roma usulü pizza için Emma’ya gidin.

False