Rize'de Organ Bağışı Haftası etkinlikleri

Güncelleme Tarihi:

Rizede Organ Bağışı Haftası etkinlikleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 13:12

Rize'de Organ Bağışı Haftası etkinlikleri

Haberin Devamı

Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA) – RİZE İl Sağlık Müdürlüğü’nce ‘3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’ etkinlikleri kapsamında, 'Organ bağışı tanıtımı ve kabulü' standı açıldı.

Tuzcuoğlu Memişağa Parkı'nda açılan stantta organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve toplumda organ bağışı konusundaki farkındalığı arttırmak amacıyla bilgilendirilen vatandaşlardan bağışta bulunmaları istendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, organ bağışının bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanması olduğunu belirterek, “Yaşarken yapılabilen organ bağışı türleri de vardır. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu bilinçle ülkemizde ‘Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi’ kurulmuş olup, organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf şekilde Bakanlığımızın kontrolünde ve denetiminde yapılmaktadır” dedi.

Organ bağışı konusunda vatandaşların yanlış ön yargılarını değiştirebilmek ve bilinçli bir toplum oluşturabilmek amacıyla faaliyetlere devam edildiğini hatırlatan Tepe şunları söyledi:

"Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun ise organ bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Tüm çalışmalara ve sağlanan artışa rağmen, organ bağışı oranlarında henüz istenilen düzeylere ulaşılamamıştır. Organ bağışı kampanyasının tüm ülke genelinde uygulanması ile kadavra bağış oranında sağlanacak artışla Türkiye’nin organ nakli alanında Avrupa ve Dünya’ da en üst sıralara çıkarılması amaçlanmaktadır. Avrupa’ da yüzde 75 olan aile bağış oranı Türkiye’ de yüzde 24 seviyesindedir." 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!