'Rio’da tarihe yeni kulaçlar atacağım'

Güncelleme Tarihi:

Rio’da tarihe yeni kulaçlar atacağım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 17:28

3 disiplinde Olimpiyat'a giden ilk yüzücümüz olan Viktoria Zeynep Güneş, “Türkiye’yi temsil edeceğim Olimpiyat’ta önceliğim finalde olmak. Bu ilk hedefimi gerçekleştirdikten sonra da tabii ki olimpiyat madalyasını boynuma takmayı her şeyden çok istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda’da Türkiye’nin en büyük madalya umutlarından Viktoria Zeynep Güneş, “Rio’da tarihe yeni kulaçlar atacağım” dedi. Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası’nda 4 altın madalya kazanarak tarihi bir başarıya imza atan 18 yaşındaki Viktoria, olimpiyatlarda da madalyayı hedeflediğini söyledi. Otoritelerin özellikle 200 metre kurbağalamada madalyaya aday gösterdiği Ukrayna asıllı sporcumuz, “Öncelik finalde olmak. Sonrasına bakacağız. Antrenörümle adım adım gitmeyi tercih ettik. Önce elemeler, elemelerde yarı finali, yarı finalde finali düşünürsünüz sonra da tabii ki madalyayı. Şu an yaptığımız şey de bu ve ilk hedefim finallere kalmak sonra da tabii ki olimpiyat madalyasını boynuma takmayı istiyorum” dedi.

 Yüzmede madalya getirmesi durumunda spor tarihimizde bir ilki başaracak Viktoria Zeynep Güneş, Türkiye’deki yaşamını, Rio Olimpiyatları öncesihedeflerini ve kariyer planlarını Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

ADIM ADIM KÜRSÜYE

- Her şeyi olimpiyatlara göre planlıyorum. Günlük programımızı da biraz değiştirdik. Orada yarı finaller saat 11.00’de, finaller ise 13.00’te… 13.00’teki finaller bana geç geldiği için hazırlık sürecinde bazı değişikliklere gittik. Her gün iki idman yapıyorum… Ayrıca havuzda iki saat, spor salonunda ise 1 buçuk saat çalışıyorum.

 - Öncelik finalde olmak. Sonrasına bakacağız. Antrenörümle adım adım gitmeyi tercih ettik. Önce elemeleri; elemelerin ardından yarı finali;  yarı finalde ise finali düşünürsünüz… Ve sonrasında da madalyayı. Şu an yaptığımız şey de bu… İlk hedef final ikincisi de madalya...

Rio’da tarihe yeni kulaçlar atacağım

Viktoria olimpiyatlar için Brezilya’ya gitmeden önce ENKA Tesisleri’nde arkadaşımız Tolga Yenigün’e konuştu. 

TÜRKİYE ÇOK ŞEY İFADE EDİYOR

- TÜRKİYE benim için çok şey ifade ediyor… 2 yıldır buradayım, mutlu ve hüzünlü günlerim oldu. Türkiye için elimden  gelenin en iyisini yapmak, benim için çok geçerli bir sebep. Olimpiyatlarda da Türkiye’yi temsil etmekten dolayı çok büyük memnuniyet duyuyorum.

Haberin Devamı

- Türkiye’deki yüzme sporuyla dünya stadartlarını kıyaslamak biraz zor. Mesela ABD Milli Takımı’nda olimpiyatlara giden oyuncular hep A Barajını aşmış isimler. Ama bizim takıma baktığımızda 2 A, 2 tane de B barajını aşmış yüzücü var. Belki çok geniş bir kadromuz yok, ama inandığım bir şey var… Rio’da hepimiz elimizden gelenin en iyisini yapacağız. 

BENİ DİĞER DEVŞİRMELERLE KIYASLAMAYIN

- Diğer devşirme sporcularla kıyaslanmam doğru değil… Bu sorulunca çok zorlanıyorum. Açıkçası ben diğer devşirme oyuncular gibi gelmedim buraya, savaştan kaçıp geldim… İnsanlar Türkiye’de bana hep yardımcı oldu. Bana hep iyi davrandılar. Belki diğer bazı sporcular Türklerle sıkıntı yaşamıştır ama benim açımdan böyle bir sıkıntı hiç olmadı. Diğer devşirme sporculara belki Türk olmadıklarını yadırgandıklarını söylenmiştir. Ama ben hiç böyle bir tepki almadım. Yüzme takımımız bir aile gibi. Çok iyi ilişkilerimiz…

Haberin Devamı

Şunu da eklemem lazım; tabii ki bazı insanlar bana bakıp böyle düşünebilirler; neden Türkiye adına madalyaları kazanan o, neden röportajları yapan o diye… Ama ben bunu hiç hissetmedim. İnsanların her zaman inişleri, çıkışları vardır. Her insan aynı değil bazıları belki yadırgayabilir ama genelde olumlu bakıyorlar bana…

SPORCULAR TÜRKİYE’DEN KORKMASIN

TÜRKİYE’ye gelmek isteyen sporculara bir mesaj vermem gerekirse şunu söyleyebilirim… Türkiye, buraya gelip dostça bir ortamda yaşayabileceğiniz bir yer. Buraya gelmekten korkmanıza gerek yok.

- Yüzme federasyonu bize çok yardımcı oluyor. Turkcell, federasyona ve yüzme günleri vasıtasıyla sporcu gelişimine yardımcı oluyor. Sponsorların yüzmenin gelişiminde çok önemli bir rolü var. Devlet ve sponsor desteği olmadan hatta Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ile takımım Enka hatta Cumhurbaşkanlığı desteği olmazsa belki ben bu kadar gelişimezdim ve Türkiye’de yüzmede bu kadar yol kat edemezdik. Onlar sporculara gelişmesi için ciddi bir şans veriyor. Bunun için de onlara teşekkür etmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

Rio’da tarihe yeni kulaçlar atacağım

ÖNCE RIO SONRA TOKYO

RIO Olimpiyatları’ndan sonra hedef Tokyo. Bu benim son olimpiyatım değil, en az 4 sene daha yüzeceğim dolayIsıyla şimdiden Tokyo’da gerçekleştirilecek 2020 Olimpiyat Oyunaları’nı bile şimdiden düşünüyorum…

TÜRKİYE’DE OLAYLAR ÇOK HIZLI BAŞLADI VE BİTTİ 

TÜRKİYE’de bir şeyler oldu ve her şey çok hızlı bir şekilde bitti… Yapılan darbe girişimi 1 gecede bitti. Ukrayna’da bu süreç hala devam ediyor. Türkiye bu anlamda çok hızlı. Burada yola çıkarak iyi bir hükümet ve güvenlik güçlerimiz var ve bizler güvendeyiz.

‘Burada demokrası var’ 

- Türkiye’de demokrasi var, insanlar konuşabiliyor ve fikirlerini ifade edebiliyorlar. Bu da çok önemli…

Haberin Devamı

EURO 2016’DA DA TÜRKTÜM!

- Futbol ya da basketbola ilgim yok ama EURO 2016’yı Türkiye için takip ettim tabii ki ve Türkiye’nin gruptan çıkamamasına çok üzüldüm. Futbolcu olarak da Barcelona’da oynayan Tolga’yı pardon Turan’ı tanıyorum. Arda Turan’ın dışında bildiğim bir futbolcu yok.

Phelps’e saygı duyuyorum

 - İdolüm yok ama saygı duyduğum yüzücülerin başında Micheal Phelps geliyor.   

- Antalya’da kampa gittiğimde deniz kenarına gidip yüzüyorum ya da güneşleniyorum. İstanbul’da ise bol bol alış veriş yapıyorum ve deniz kenarında yürüyorum…

TÜRKİYE’YE KAZANDIRDIĞI MADALYALAR

2015 Avrupa Kısa Kulvar Şampiyonası

100 m. Kurbağalama  Bronz

200 m. Kurbağalama  Bronz

2015 Dünya Gençler Şampiyonası

50 m. Kurbağalama  Altın

100 m. Kurbağalama  Altın

200 m. Kurbağalama  Altın

200 m. Ferdi Karışık  Altın

Rio’da tarihe yeni kulaçlar atacağım

TÜRKİYE REKORLARI

Kadınlar 17-18 Yaş

50 m. Kurbağalama  30.55

100 m. Kurbağalama  1.06.77

200 m. Kurbağalama  2.19.64 (Dünya tarihinde 2.20’nin altında yüzen 3. Kadın Yüzücü) (Dünya Gençler Rekoru)

100 m. Kelebek 1.00.60

200 m. Ferdi Karışık  2.11.03 (Dünya Gençler Rekoru)

400 m. Ferdi Karışık  4.39.53

Büyük Kadınlar

50 m. Kurbağalama  30.55

100 m. Kurbağalama  1.06.77

200 m. Kurbağalama  2.19.64

200 m. Ferdi Karışık  2.11.03

400 m. Ferdi Karışık  4.39.53

VIKTORIA’NIN RIO PROGRAMI

Disiplin Tarih

100 m. Kurbağalama  7 Ağustos (Eleme ve Yarı Final), 8 Ağustos (Final)

200 m. Ferdi karışık  8 Ağustos (Eleme ve Yarı Final), 9 Ağustos (Final)

200 m. Kurbağalama  10 Ağustos (Eleme ve Yarı Final), 11 Ağustos (Final)

Rio’da tarihe yeni kulaçlar atacağım

SPONSOR DEĞİL FEDERASYON GİBİYİZ

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu

TURKCELL olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın himayesinde 2020 Olimpiyat Oyunları hedefiyle yüzme branşına 14 milyon TL’lik destek sağlıyoruz. Bu yatırımla yüzmede gelişmenin sağlanması için bir sponsor gibi değil Türkiye Yüzme Federasyonu ile birlikte bir ekip gibi hareket ediyoruz. 

Bu çalışmaların meyvelerini toplamaya başladık. Kurduğumuz 6 Turkcell Yüksek Performans Merkezi sayesinde Olimpiyatlara katılacak olan Nezir Karap ve Nida Eliz Üstündağ ile birlikte 12 elit sporcu çıkardık. 400 sporcunun da elit seviyeye yükselmesini hedefliyoruz. 

‘Bu destek sürecek’

Yüzme Federasyonu ile işbirliği içinde olduğumuz 3 sene içinde lisanslı sporcu sayısını 18 binden 38’e bine taşırken 40 ilde 34 bin çocuğun da doğru yüzmeyi öğrenmesini sağladık. Turkcell, Türk yüzmesinin daha da gelişmesi için desteğini sürdürecek. Ayrıca Olimpiyat kafilemizin de ana sponsoru olarak tüm sporcularımız gibi 4 yüzücümüzün de ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyor, kendilerine başarılar diliyorum.

BAKMADAN GEÇME!