GeriSeyahat Ren’de romantizm
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ren’de romantizm

Ren’de romantizm

İsviçre Alpleri’nden doğup, Hollanda’da Kuzey Denizi’ne dökülen Ren Nehri’nin en popüler bölgesi Almanya’da Koblenz ile Rudesheim arasındaki bölüm. Romantik Vadi’deki Lorelei Kayaları’nı, bağlar ve ormanlar arasındaki 40 civarındaki şatoyu görmek için her yıl bu bölgede 200 bin kişi kruvaziyer turuna çıkıyor.

Avrupa’nın 12’nci uzun nehri Ren, İsviçre’den Kuzey Denizi’ne uzanan 1233 kilometrelik yolculuğunda dört ülkeden geçiyor. Bu uzun yolculukta sadece 65 kilometrelik bölümü onu kıtanın diğer nehirlerinden farklılaştırıyor: Almanya’daki ‘Orta Ren Vadisi.’ Bingen ile Koblenz arasındaki bölüm ‘Romantik Ren’ olarak biliniyor ve 2002’den bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.
Bu parkurun özelliği Ren’in yüksek dağların arasından, derin vadilerden geçmesi. Nehir, Rhenish Slate, Hunsrick, Eifel, Taunus, Westelwald gibi dağların arasında deniz seviyesine oranla normal yatağından 20 metre daha aşağıya iniyor. Gözalıcı manzaralar oluşturuyor. St. Goarshausen kasabası yakınlarındaki 120 metre yükseklikteki ünlü Lorelei kayalıkları bu parkurun en güzel doğal oluşumu.

Bağlar, şatolar

Ren, birinci yüzyılda Romalıların bölgeye yerleşmesiyle birlikte Avrupa’nın en önemli su yollarından biri olmuş. Nehirdeki ticari trafiği kontrol etmek, vergi almak için Almanlar ve Fransızlar yüzyıllarca savaşmış. 12’nci yüzyıldan itibaren dar geçitlere kaleler, nehir ortasındaki adacıklara vergi toplama noktaları inşa edilmiş. Ardından görkemli şatolar gelmiş. 40 civarındaki şato arasında bazıları efsanelere, öykülere konu olmuş. St. Goarshausen yakınlarındaki 14’üncü yüzyıl şatosu Katz, Braubach’ın üstündeki 12’nci yüzyıl şatosu Marksburg, Kaub’un karşısındaki kayalık adaya kurulan Pfalzgrafenstein, Koblenz yakınındaki 13’üncü yüzyıl şatosu Stolzenfels ve Kurfürstliches Sarayı bu tarihi yapılar arasında en güzelleri.
Romantik Vadi’nin diğer özelliği Almanya’nın şarapçılık bölgesi olması. Romalıların Bacharach ile Rüdesheim arasındaki dik yamaçlarda, taraça sistemiyle başlattığı bağcılık kültürü daha sonra Almanlar tarafından geliştirilmiş. Kumtaşı ve arduvazın yoğun olduğu bu topraklarda yerel beyaz üzüm türlerinden riesling’le köklü bir şarapçılık kültürü oluşmuş. Günümüzde özel coğrafi işaretlemeyle korunuyor bu bölgenin bağları, şarapçıları. Ürettikleri şaraplar arasında özellikle doğal koşullarda, dalında donmuş üzümlerden yapılan eiswein yüksek fiyatlara alıcı buluyor.

İngiliz etkisi

Orta Ren Vadisi’nin turizme açılması, 18’inci yüzyılda İtalya seyahatine çıkan İngiliz aristokratların bölgeyi keşfiyle olmuş. 19’uncu yüzyılın ilk çeyreğinde vadide tren hatlarının kurulmasıyla ilgi artmış. Sanayileşmeden bunalan, doğaya sığınan Friedrich Schiegel gibi Alman romantik şairlerinin etkisiyle yeni bir efsane doğmuş. Heinrich Heine’nin ‘Lorelei’, Lord Byron’ın ‘Childe Harold’un Hac Seyahati’ adlı şiirleriyle, Richard Wagner’in ‘Götterdammerung’ operasıyla efsane büyümüş.
1980’lerde nehrin endüstri atıklarından temizlenmesi bölgede turizmin gelişmesinde önemli bir etken. Günümüzde bölgede farklı ilgi alanlarına yönelik tematik turlar düzenleniyor. Dağ yürüyüşü, bisiklet, şarap, kültür ve gurme turları yaz boyunca büyük ilgi çekiyor.
Romantik Vadi’nin en turistik dönemi mayıs-ekim arası. Bu aylarda Köln - Basel arasındaki bölümde karşılıklı gemi seferleri düzenleniyor. Örneğin Köln-Düsseldorfer Rheinschiffahrt (KD) adlı firma, Köln-Mainz arasında 6-11 saatlik seferler yapıyor. Yemek, hatta şampanya ikramı yapılan turların fiyatları 150-300 TL arasında. Bingen-Rudesheimer adlı firma 33 TL’ye Rüdesheim ile St. Goar arasında günübirlik tarifeli gezi seferleri yapıyor.
Viking, Croissi Europe, Avalon gibi kruvaziyer firmaları ise uzunlukları 130, genişlikleri 11 metreyi bulan özel gemilerle hizmet veriyor. Gemilerin banyolu ve tümü nehir manzaralı odalarında 170-190 kişi konaklıyor. Boydan boya açık üst güverteleri, kıçüstündeki barları gözlem alanı. Geniş restoran ve oturma salonlarından da çevre izlenebiliyor. 3 ila 13 gün arasındaki turlar yarım ya da tam pansiyon, bazı firmalar rehberli şehir gezilerinden ücret talep etmiyor. Nehirde sefer yapan en lüks gemiler Alman firmalarına ait. İçinde SPA, spor merkezi bulunan bu gemilerde Noel döneminde 8 günlük tam pansiyon bir turun fiyatı 6 bin TL’yi buluyor. Hollanda firmaları lüks olmayan gemilerde, ekonomik tatil imkânı sağlıyor. Fransızlar ise kaliteyi yükseltip, fiyatı düşürerek pazarda kendilerine yer açmaya çalışıyor.
(Romantik Vadi ve etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgiyi Alman Turizm Bürosu’nun web sayfasından edinebilirsiniz: www.romantic-germany.info)

ETKİNLİKLER, GÖRÜLECEKLER

Binbir Alev Akşamı: Her yıl bağbozumunun başlaması ağustosun ikinci cumartesi Spray, Oberwesel ve Koblenz’de özel festivalle kutlanıyor. ‘Binbir Alev Akşamı’nda ışıklandırılmış 50 gemi konvoy oluşturup Oberwesel’den St. Goar’a, 75 gemilik bir başka konvoy Spray’den Koblenz’e kadar gidiyor. Aynı akşam Loreley Kayaları da ışıklandırılıyor. Yol boyunca konvoydaki gemilerden, nehir kıyısındaki şatolardan, kasabalardan havaifişekler atılıyor. Ayrıca bu yıl 2 ve 23 Ağustos, 6 Eylül, 11 Ekim’de Romantik Vadi’nin çeşitli köylerinde havaifişek gösterilerinin yapılacağı festivaller düzenlenecek. Bu etkinlikler günübirlik gemi turlarıyla izlenebilecek (www.rhein.feuerwerk-info.de).

Müzik Kutuları Müzesi: Kimileri avuç içine, kimileri ise ancak geniş bir salona sığacak büyüklükteki 350 antik mekanik müzik kutusu. En yenisi asırlık. En eskisi 400 yıllık. Saraylarda kralları, şatolarda aristokratları eğlendiren bu mekanik harikaları koleksiyoncu Siegfried Wendel toplamış. 1969’da, koleksiyonundan Almanya’nın bu alandaki ilk müzesini oluşturmuş. Kurularak çalan kemanlar, piyanolar, yaylı çalgılar orkestrası, dansçıların sahneye çıktığı 1001 Gece şovları. Her gün saat 10.00-18.00 arası rehberli turlar 6 Euro (www.siegfrieds-musikkabinett.de).

Şarap festivalleri: Bernkastel-Kues (4-8 Ağustos), Boppard (26-29 Eylül), Traben-Trarbach (11-17 Temmuz), Mainz Şarap Pazarı (28-31 Ağustos/4-7 Eylül), Winningen (29 Ağustos), Bad Dürkheim (12-16 Eylül), Bad Sobernheim Yürüyüş ve Şarap Festivali (eylül), Neustadt 3-12 Ekim), Heimersheim (15-17 Ağustos), Rüdesheim (15-18 Ağustos)
Riesling’in sırları: Bölgedeki bazı şaraphanelerde tadım turları düzenleniyor. Rüdesheim’deki Adolf Störzel Weingut 1647’den bu yana şarapçılık yapan bir aileye ait. 1480’de yapılan mahzeninde kabul ettiği konuklarına yedi dilde bölge şarapçılığı, bağları hakkında bilgi veriyor. Beş ayrı beyaz şarap tadımı yaptırıyor. Ayrıca yürüyüş turlarıyla bağlarını tanıtıyor. Riesling türü üzümün bölgedeki tarihsel önemini, şarapçılıkta kullanılan teknikleri ve buzlu şarabın yapılış yöntemini öğrenmek istiyorsanız tam size göre. (www.weingut-adolf-stoerzel.de)

False