Rehber Öğretmenden Ailelere Mektup

Karnelerle birlikte ailelere gönderdiğim mektupta 10 minik ama etkili mutluluk önerisi var

Haberin Devamı

Rehber Öğretmenden Ailelere Mektup

Bugün çocuğunuzun en önemli günü; ilk defa karne alıyor. Öğretmenin değerlendirmesi tamamen öğrencinin gelişimiyle ilgili ancak bu tablonun çocuğunuza duyduğunuz koşulsuz sevgiyi herhangi bir şekilde etkilemesine izin vermeyin.

Tatilde ödev tartışmaları sürerken benim sizlere hergün yapmanızı istediğim önerilerim olacak. Listeyi incelediğinizde yüzünüzde güzel bir gülümsemenin oluşmasını çok istiyorum.

1. Ona hergün en az 10 kere sıkı sıkı sarılın. Çocuğunuz sizin canınız. Ne olursa olsun, ne yaşarsa yaşasın veya notu puanı kaç olursa olsun, sizin biriciğiniz. Bunu ona anlatmanın en kolay yolu, hele ki küçük çocuklarda sıkı sarılmaktır. Araştırmalar ebeveynleriyle günde 10 kez ve üstü tensel temasta bulunan çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak çok daha sağlıklı olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

2. Olumlu mesaj sayınızı arttırın. Bir ebeveyn günde 350 civarı olumsuz mesaj iletirken, (yapma, elleme, oynama…) 20-25 olumlu mesaj veriyor. Bu sayıyı dengelemek elinizde ve sömsetr tatili çocuğunuzla ilişkinizi yeniden yapılandırmanız için harika bir fırsat.

3. Günlük rutini elden bırakmayın. Tatil olabilir, ama çocuğunuzun sağlıklı gelişimi ve okul başarısı için günlük rutininizi korumaya ve sadık kalmaya devam edin. Örneğin; yemek saati, uyku saati, kitap okuma saati… Hepsinin saati belli olsun. Siz de çocuğunuzda buna sadık kalın. Hatta söz uçup, yazı kalmasın. Rutininizin saatlerini bir kağıda yazıp buzdolabına asabilirsiniz. Böylelikle ev halkına sık sık hatırlama şansı bırakmış olursunuz.

4. Bu tatilde “yapma” demeyin; yapmanı istediğim şu diyerek açıklayıcı konuşun. Devamını ömür boyu siz anne-babalardan bekleriz. J

5. Uyumadan önce kitap okuyun. Artık o bir okullu çocuk. Önce o size okusun, sonra siz ona okuyun. Birbirinize sıkı sıkı sarılarak iyi geceler demeyi unutmayın.

6. Beslenmede balık, ceviz, pekmez gibi gıdalara daha çok yer verin.

7. Havalar soğuk olsa da, çocuğunuzun mutlaka temiz hava almasını sağlayın.

8. Ev işlerinde çocuğunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Örneğin birlikte çamaşır katlama, yer süpürme, yemek masası hazırlama…

Haberin Devamı

9. Ona 5 taş oynamayı öğretin. Jenga, mikado, dart, basketbol, çivili oyuncaklarla vakit geçirmesini sağlayın. Böylelikle beyninin her iki lobu aktifleşecek ve konsatrasyon süresi artacaktır. B uda okul başarısına ve kalıcı iyilik haline büyük bir katkı yaratacaktır.

10. Bir spor veya sanat branşına yönlendirin. Sevdiği bir şeye ömür boyu vakit ayırması, onu herzaman sağlıklı, güçlü, kendini yenileyen bir yetişkin yapacaktır.

Dijital çağda yaşıyoruz. Tabi ki tabletleriyle oynasınlar, bilgisayarda vakit geçirsinler ama en fazla 1 saat. Televizyon için de aynı şey geçerli. Farkındaysanız hep günlük hayattan bahsettim. Evet, çünkü başarının ve mutluluğun formülü anlarda gizli. Bu günler, en çok strese girdiğiniz, beklentilerinizin sizi yeri geldiğinde zorladığı günler, gelip geçecek. Her zorluğun kolaylığı çok sevmek ve affetmektir. En sonunda herkes birbirini sevgiyle ve güzelliklerle hatırlasın.

Yazarın Tüm Yazıları