Reflü, diş çürüğüne neden olabilir

Reflü, genel anlamda bir organ içinde olması gereken sıvı içeriğinin, başka bir bölgeye geçmesine verilen isimdir.

Haberin Devamı

İnsanlarda, yemek borusu ile mide arasında geçişi düzenleyen, karmaşık bir kapak sistemi vardır. Bu kapak, mide içerisinde bulunan gıdaların ve özellikle açlıkta oluşan asit ve safranın yemek borusuna kaçmasını önler.
En önemli belirtisi ağız içine acı su gelmesi olan reflü, diş çürüklerine uygun ortam hazırlar. Ağız içinde asidin yaptığı tahrişe bağlı olarak, diş eti iltihaplanmaları (gingivit), diş minesinde kayıp ve diş çürükleri oluşabilir. Reflü hastalarında diş çürüğü oranı, reflü hastalığı olmayanlardan yüksek bulunmuştur. Bu nedenle reflü belirtileri olup, ağız içi yakınmaları bulunan hastaların diş hekimi tarafından erken dönemde muayenelerinin yapılmasında yarar vardır.
YAŞAM TARZI DEĞİŞTİRİLMELİ
Öncelikle hastanın yaşam tarzında düzenleyici önlemler alması ve diyet uygulanması; tedavinin temelini oluşturmaktadır. Şişman hastalar zayıflamalı, öğünler sık aralıklı ve az miktarda tüketilmeli, gıdalar iyi çiğnenmeli, akşam yemeği ile yatma arasındaki süre en az 2-3 saat olmalıdır. Gece reflüsü olanlarda, yatak baş tarafı yükseltilmelidir. İlaç tedavisine cevap vermeyen vakalarda, cerrahi tedavi yoluna gidilmelidir. Günümüzde reflü cerrahisi, laparaskopi denilen kapalı ameliyat yöntemiyle, kısa sürede ve etkin olarak uygulanabilmektedir.
DİŞ DOKUSUNDA MADDE KAYBI
Reflü, özellikle sabahları ağızda kötü koku ve tat oluşmasına yol açar. İlerleyen dönemde ağızdaki asit miktarının artması nedeniyle dişlerde aşınmalar meydana gelir. Ağızda yapılan cerrahi işlemler sonrasında iyileşme süresi uzar ve enfeksiyon (iltihaplanma) riski artar. Ağız dokularının uzun süre asitli ortama maruz kalması sonucu, diş etlerinde kanama, yanma ve ağızda geçmeyen yaralar oluşur. Hasta dişlerini temizlemek için sert fırça kullanılır ise minedeki aşınma oranı artar. Sabahları dişler, yumuşak diş fırçası ile diş ve dişetlerine fazla baskı uygulamadan fırçalanmalıdır.
İMPLANT TEDAVİSİNE DİKKAT EDİLMELİ
Özellikle implant (diş ekimi) yapımı sırasında tek aşamalı cerrahi yerine, iki aşamalı cerrahi yönteminin seçilmesi gerekmektedir. Bu uygulama, hem implantın, hem de diş etinin daha sağlıklı olarak iyileşmesini sağlayacaktır. Reflü hastalığının, tedavisi ihmal edilirse, ağız ortamında oluşabilecek problemlerin yanı sıra; sindirim sisteminin uzun süre tahrişe maruz kalması nedeniyle bu organlarda, kanser oluşumu da gözlenebilir. Sağlıklı ve aydınlık günler dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları