Ramazanda eğlence

Kim ne derse desin, ramazan deyince akla gelen ilk sözcüklerden biriymiş Direklerarası.

Mahya gösterileri, ortaoyunları, çalgılı kahvehaneler, Karagöz ve Hacivat, kantolar, şerbetçiler, pamuk şekerleri, macunlar. Direklerarası kitabında Burhan Arpad 1890’ın İstanbul’unu şöyle anlatır:

"Teravih namazı yeni bitti. Oruçlarını tutmuş, namazlarını kılmış insanlar Direklerarası’na eğlenmeye gidiyorlar. "

Direklerarası’nın eğlence hayatındaki ve özellikle ramazan aylarındaki önemini yitirmesi 1930’lardan sonra, yani, İstanbul’un kültür merkezinin Beyoğlu olmasıyla başlar. Ancak, şurası çok açık ki, eskiden ramazan, gerek öncesinden yapılan hazırlıklarla, gerekse bir ay boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle çok daha telaşlı yaşanıyormuş.

İNCE NOKTALAR

Buzdolabınızın sebzeleri sakladığınız bölümüne kağıt havlu sererseniz, sebzeleriniz daha uzun süre kuru ve taze kalacaktır.

İFTAR MÖNÜSÜ

Ciğerli pilav

Yapılışı:

Öncelikle, tencerede tereyağını eritip çam fıstıklarını kavurun. Küp küp doğranmış ciğeri, kuş üzümünü ve tane karabiberi ekleyerek, kavurmaya devam edin. Üzerine tuz ve su ekleyerek kaynatın. Islattığınız pirinci süzüp kaynayan su içerisine bırakın. Hafifçe karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. 2-3 dakika yüksek ateşte, sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekince ateşten alın ve demlenmeye bırakın. Tarçın, yeni bahar serperek hafifçe karıştırıp, sıcak sıcak servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

500 gr kuzu ciğeri

2 su bardağı pirinç

2 tatlı kaşığı tereyağı

4 yemek kaşığı kuş üzümü

2 yemek kaşığı çam fıstığı

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı yeni bahar

3-4 adet tane karabiber

1 çay kaşığı tuz

SAHUR MÖNÜSÜ

Yoğurtlu etli ekmek tavası

Yapılışı:

Öncelikle, kıymayı orta boy bir tencereye koyup, orta ateşin üzerinde karıştırarak 4-5 dakika kavurun. İçine, soğanı ve yeşil biberleri de ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Şimdi de zeytinyağını, domates salçasını ve suyu ekleyip karıştırın. Tuzunu ve karabiberini de serpiştirerek 6-7 dakika pişirin. Öte yandan, fırın tepsisini hafifçe yağlayıp, tost ekmeklerini tepsiye yan yana dizin. Sıcak kıymalı sosu üzerinde gezdirip, 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Önceden hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu üzerinde gezdirin. Son olarak, yağı kızdırıp, pul biberi ve naneyi ilave ederek ocaktan alın. Karışımı yemeğin üzerinde gezdirerek sıcak olarak servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

8 adet tost ekmeği

400 gr orta yağlı kıyma (ya da kuşbaşı et)

2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik ince doğranmış)

2 adet yeşil sivri biber (incecik kıyılmış)

2 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı sıcak su

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için

2 su bardağı sarımsaklı yoğurt

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı pul biber, kuru nane
Yazarın Tüm Yazıları