Güncelleme Tarihi:
Seferi iken oruç tutulur mu sorusu, Ramazan ayında merak edilen konulardan biri. Seferilik, sefer sayılabilecek mesafede kişinin yaşadığı yerden başka bir yere gitmek için yola çıkmasıdır. Oruçlu iken yolculuk yapacak vatandaşlar, bu durumun oruca etkisini araştırıyor. Peki seferi iken oruç tutulur mu? Kaç km seferi olur? İşte diyanet bilgisi...
SEFERİ İKEN ORUÇ TUTULUR, KAÇ KM SEFERİ SAYILIR?
Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km) kadar bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüz yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır.
Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Buna rağmen sefer bir mazeret olduğu için kişi orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmeyip sadece kaza gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/421-424). Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Mekke’nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kedîd denilen yere varınca orucunu bozması (Buhârî, Savm, 34 [1944]; Müslim, Sıyâm, 88 [1113]) savaş şartlarının gereği olarak değerlendirilebilir.