Sandalyede namaz nasıl kılınır? Sandalyede namaz kılmanın şartları (kadın & erkek)

Güncelleme Tarihi:

Sandalyede namaz nasıl kılınır Sandalyede namaz kılmanın şartları (kadın & erkek)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 11:35

Namaz, insanların bedensel olarak yaptığı ibadetlerden birisi olarak ifade edilebilir. Allah'a en çok yakınlık kazanılan ibadetlerden birisi olarak bilinen namaz ibadetinin bazı durumlarda sandalyede kılınması gerekebilmektedir. Bu yüzden sandalyede nasıl namaz kılınacağının öğrenilmesi istenmektedir. Sandalyede namaz nasıl kılınır? Sandalyede namaz kılmanın şartları (Kadın & Erkek) nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Namaz kılmak, Müslüman kişilere farz olan bir ibadettir. Belirli vakitlerde günde 5 vakit kılınması gerekmektedir. İslam dini, kolaylıklar dini olarak da ifade edilebilir. Bazı durumlarda namaz ibadetinin yerine getirilmesinin kolaylaştırılması için sandalyede oturarak namaz kılınması da mümkün olabilmektedir. Sandalye de namaz kılınması için de bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Sandalyede Namaz Nasıl Kılınır?

Namazın içinden ve dışından olmak üzere toplam olarak 12 farzı bulunmaktadır. Namazın sahih olması için ise namaz ibadetinin rükünlerinin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekmektedir. Hastalığından veya yaşlılığından dolayı ise namazın rükunlarını yerine getiremeyecek olan kişiler için kolaylaştırıcı olması amacıyla sandalyede namaz kılmalarının mümkün olacağı söylenebilir. Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kişiler; bağdaş kurarak, diz çökerek, ayaklarını yana doğru uzatarak kılabilirler. Hz. Peygamber (s.a.v.) nasıl namaz kılacağını soran bir kişiye “Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl.” buyurmuştur.

Haberin Devamı

Kişinin hastalığından dolayı namazını oturarak kılamaması durumunda ise rüku ve secdeleri ise ima ile yapması mümkün olmaktadır. Oturarak namaz kılmak, namaz rükunlarından birisini yerine getirmeyi engelleyici nitelikte ciddi bir sağlık sorunu olması durumunda namaz ibadetini kolaylaştırıcı bir nitelikte olmaktadır.

Sandalyede Namaz Kılmanın Şartları (Kadın & Erkek)

Sandalye de namaz kılmak için kişinin ayakta namaz kılmaya gücünün yetmemesi gerekmektedir. Oturarak namaz kılmak için zorunlu ve meşru bir sebep olması gerekmektedir. Genel olarak hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil de oturarak kılmalarının daha uygun olduğu karara bağlanmıştır. Dizlerini bükemeyen hasta kişiler, yere oturarak namaz kılabilirler.

Oturarak namaz kılan kişi; rükû için az başını eğer, secde için biraz daha fazla eğer. Sandalyeye oturan kişi ise ayaklarını sehpaya veya başka bir koltuğa koyarak namazını kılabilir. Kadın veya erkek, hastalığından dolayı sağlığı elvermeyen kişilerin sandalyede veya yerde oturarak namaz kılmaları mümkün olmaktadır. Ayakta durmak için gücü olmayan veya hastalığından dolayı secde yapmaya gücü yetmeyen kişiler oturarak namazlarını kılabilirler.

Haberin Devamı

Kaynak: Diyanet / https://kurul.diyanet.gov.tr/Karar-Mutalaa-Cevap/4240/sandalyede-namaz

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!