Namaz tesbihatı - namazdan sonra tesbihat nasıl yapılır ve namaz tesbihi nasıl çekilir

Güncelleme Tarihi:

Namaz tesbihatı - namazdan sonra tesbihat nasıl yapılır ve namaz tesbihi nasıl çekilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 11:35

Namaz tesbihatı sıklıkla kullanılan uygulama arasındadır. Özellikle kullanım alanı bakımından oldukça önemli yer almaktadır. Namaz tesbihatı Namazdan sonra tesbihat nasıl yapılır ve namaz tesbihi nasıl çekilir, ne anlama geldiğini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Namaz tesbihatı - Namazdan sonra tesbihat nasıl yapılır ve namaz tesbihi nasıl çekilir detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 

Namaz tesbihatı 5 vakit namaz kılınması ardından tesbihle zikir anlamına gelmektedir. Tesbih çekilirken okunması gereken dualar vardır.

Namaz Tesbihatı

Günlük kılınan beş vakit namaz yani Sabah namazı, öğlen namazı, ikindi namazı, Akşam namazı ve yatsı namazlarının sonunda namaz tesbihatı olarak bilinen tespih duası yapılmaktadır. Tesbih toplamda 99 tane boncuktan oluşmakta ve her biri 33 olmak üzere 3 bölüme ayrılmaktadır. 99 anlamı Allah'ın 99 ismi olması sebebiyle ifade edilmektedir. Tesbihata başlanmadan önce mutlaka salavat getirilmelidir. Salavat Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in ve ala ali seyyidina Muhammed olarak okunmalıdır. Salavat sonrasında tesbihat yapılabilmektedir. Her tesbihatın kendine özgü mucizeleri vardır. Dolayısıyla ciddi ve edeple çekilen her tesbih kişi için şifa olacak, dualarının kabulü konusunda en büyük yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Tesbihat namazın zorunlu bir kolu değildir. Ancak Peygamber Efendimiz SAV her namazın sonunda salavat getirerek önce istiğfar duası ardından Ayetel Kürsi ve ardından tesbihatını gerçekleştirmekteydi. Namaz tesbihatı genellikle 33 er defa arayla toplam 99 olarak çekilmektedir. Bu bağlamda Esma-ül Hüsna isimleri arasında tesbihat yapılabilmektedir. Genellikle Subhanallah, elhamdirüllah ve Allahü ekber olarak tesbihat yapılmaktadır.

Namazdan Sonra Tesbihat Nasıl Yapılır ve Namaz Tesbihi Nasıl Çekilir?

Namazın tüm rekatları kılındıktan sonra oturulur ve Ettehiyyatü ayeti okunur. Sonrasında tespihler 33 er adet olmak üzere Peygamber Efendimiz SAV buyurduğu gibi 33 kere Subhanallah, 33 kere Elhamdürillah, 33 kere ise Allahü ekber çekilerek tesbihat yapılmaktadır. Tesbihat yapılması anında şu dua okunmalıdır. Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram. duası ıkunur ve ardından subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber duası ile tesbihat son bulur.

Namaz Tesbihatı günlük 5 vakit namaz esnasında yapılmaktadır. Namaz dışında da istenildiği takdirde yine namaz tesbihatı çekilerek zikir yapılabilmektedir. Allah'ın 99 ismini zikir olarak çekilmesi ve tesbihat yapılması çeşitli sevaplara vesile olmakta hatta şifa olacağına dair Kuran'ı kerim içerisindeki bilgilendirmelerden anlaşılmaktadır.

Haberin Devamı

Esma-ül Hüsna olarak bilinen Allah'ın birbirinden güzel 99 ismi tesbih ve zikir için oldukça önemli bir yere sahiptir. Her bir Esma'nın kendine özel tesbih sayısı mevcuttur. Buna göre Niyetlenerek tesbih namazı kılınması ve sonrasında Tesbihat yapılması oldukça faydalı olacaktır.

Namaz tesbihatı sadece tesbihle değil parmak boğumları kullanılarak ta tesbihat yapılması mümkün olacatır. Herbir parmağın kendisi içerisinde 3 adet bölümü mevcuttur. Dolayısıyla 33 adet tesbihat her bir esma için yapılabilmektedir. Ayrıca zikir matik olarak bilinen ve çekilen zikir sayılarını gösteren sayaç ta kullanılabilmektedir. Ancak genellikle tesbih tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

Salavat ardından “Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh” şeklindeki istiğfar duası 3 kere okunur Ardından Bakara süresi içerisinde yer alan Ayetel Kursi 7 ayetten oluşmaktadır. Bu ayetin okunması ardından tesbihata devam edilmektedir. Tesbihat sonucunda Fatiha suresi okunarak yine salavat getirilir ve tesbihat sonlanmış olur. Tesbih çekmek sadece namazlara özgü bir durum değildir. Hayatın her anında tesbih çekilebilmektedir. Günlük hayatta Allah'ın isimlerini sıklıkla anmak kişiyi rahatlatır ve dilek ve dualarının kabulü konusunda çok faydası olmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!