Kurban kesildikten sonra kılınan namaz nedir, nasıl kılınır ve niyet edilir?

Güncelleme Tarihi:

Kurban kesildikten sonra kılınan namaz nedir, nasıl kılınır ve niyet edilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 11:35

Kurban kestikten sonra kılınan namaz son zamanlarda gündemde yer alıyor. Kurban Bayramı’nda en en önemli ibadetleri arasında yer alanlardan biri de kurban kesme işlemini gerçekleştiren Müslümanlar, sonrasında nafile ve şükür namazı olarak tanımlanan namazın hükmünü araştırıyorlar. Kurban kesildikten sonra kılınan namaz nedir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Allah’a yakınlaşmaya aracı olan anlamlarına gelen kurban ise, dini bir terim olarak ise, Allah’ın rızasına erişmek ve O’nun yaklaşmak için ibadet amacı ile, bazı şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun bir şekilde kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı da ifade eder.

Kurban Kesildikten Sonra Kılınan Namaz Nedir?

Kurban kestikten sonra kılınacak olan namaza, nasıl niyet edileceği gibi çeşitli konularla gündeme geldi. Kurban kestikten sonra kılınan namazın dinen bir hükmü, kurban ibadetinden önce araştırılıyor. Diyanet'in kurban kestikten sonra kılınan namaz konusundaki verdiği çeşitli bilgilere göre, Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekat da nafile namaz kılınabilir.

Aslında kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu nedenle de bu namazın dinî bir gereklilik olduğu kanaati ve inancı yanlıştır. Ama kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir zamanda, sebepli ya da sebepsiz istediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de bu tarz bir ibadeti yapma şansına sahip olduğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekât da nafile namazı da kılabilir. Bu sayede de Kurban sonrası namaz ibadeti tamamlanmış olur.

Haberin Devamı

Kurban Kesildikten Sonra Kılınan Namaz Nasıl Kılınır ve Niyet Edilir?

Kurban kesildikten sonra şükür niyetine nafile namazı kılmak isteyen kişiler de, abdest aldıktan sonra kalben niyet eder. Daha sonra da;

1. Rekat: Şükür namazına "Niyet ettim Allah rızası için Şükür Namazı kılmaya" diyerek niyet edilir. Ardından "Allahu Ekber" diyerek tekbir alınır ve namaza başlanır. Sübhaneke okunur ve euzü besmele çekildikten sonra da Fatiha suresi okunmaya başlar. Daha sonra da Kur'an'dan kısa bir sure ya da üç ayet uzunluğunda çeşitli ayetler okunur. "Allahu Ekber" denir ve ardından da Rükûa eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" ise üç defa denir. Rükûdan doğrulur ve "Semi Allahu limen hamide, Rabbena lekel Hamd" denir. Daha sonra ise, "Allahu Ekber" denir ve ardından da secdeye gidilir. Secdede üç defa "Subhane Rabbiyel Ala" denir. "Allah'u Ekber" denilerek doğrularak oturulur. Daha sonra tekrar "Allahu Ekber" denir ve ardından secdeye gidilir. Secdede üç defa "Subhane Rabbiyel Ala" denir.

Haberin Devamı

2. Rekat: Ayağa kalkarak kıyama doğru durulur. Ardından besmele çekildikten sonra da Fatiha suresi okunur. Kur'an'dan kısa bir sure ya da üç ayet kadar uzunlukta istenen ayetler okunur. "Allahu Ekber" denilerek Rükûa eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç defa denir. Rükûdan doğrularak da "Semi Allahu limen hamide ve Rabbena lekel Hamd" denilir. Daha sonra da secdeye gidilir. Oturarak Allâhumme Bârik ve Rabbenâ, Ettahiyyatu ve Allâhumme salli duaları okunur. "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diyerek sağa ve sola doğru selam vererek namaz tamamlanır.

Kurban Kestikten Sonra Kaç Rekat Namaz Kılınır?

Kurban kesildikten sonra namaz olarak şükür namazı ve iki rekat da namaz kılınır. Namaz sırasında secde ederken Allah'a şükredilir ve bol bol da dua edilir. Allah'ın verdiği nimetlere şükür etmek için kılınan bu namazdan sonra teşbih çekilir ve ardından dua edilir. Bu sayede kurban kesildikten sonra gerçekleştirilmesi gereken tüm ibadetler de son bulur.

Kaynak : Diyanet

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!