Karanlıkta namaz kılınır mı? Karanlık ve ışıksız ortamda namaz kılınabilir mi

Güncelleme Tarihi:

Karanlıkta namaz kılınır mı Karanlık ve ışıksız ortamda namaz kılınabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 11:36

Karanlıkta namaz kılınır mı? Sorusu merak konusudur. Fakat karanlık ya da aydınlık namazın etkisini artırıp azaltamaz, karanlıkta namaz kılınması sadece insanın güvende olup olmadığını anlayabilmesi bakımından önemlidir. Karanlıkta namaz kılmanın sakıncaları arasında kesici delici sağlık ve güvenliği tehdit edebilecek şeyler bulunabileceği düşünülerek doğru bulunmamaktadır. Karanlıkta namaz kılınır mı? Karanlık ve ışıksız ortamda namaz kılınabilir mi detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Karanlıkta namaz kılmanın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece can güvenliği olmayabileceği ve sağlık tehdidi oluşturabilecek durumlara düşülebileceği endişesi bulunmaktadır. Karanlıkta namaz kılmanın günah olmadığı fakat kasıtlı olarak gözü kapatmanın doğru olmadığı bildirilmektedir.

Karanlıkta Namaz Kılınır mı?

Karanlıkta namaz, ortam güvenliğinden, temizliğinden emin olunan yerlerde kılınabilir. Dinen karanlıkta namaz kılmanın sakıncası olmadığı da bilinmektedir. Ancak kişinin kendini güvende hissetmesi, namaz kılınan yerde cam kırığı, iğne vs. olmadığından emin olunması önemlidir. Buna rağmen kasıtlı olarak gözün kapatılması doğru değildir. Secde edilecek yerin doğru tespit edilmesi ve ibadetin içeriği bakımından önemlidir.

Haberin Devamı

Karanlık ve Işıksız Ortamda Namaz Kılınabilir mi?

Namaz kılabilmek için ortam temizliği, can güvenliğinden emin olunması gerekmektedir. Namaza tam olarak riayet edilebilmesi ve huşu içinde devam edilebilmesi için ortam rahatlığı önemlidir. Karanlık ve ışıksız ortamda da namaz kılınabilir, kılınamayacağı konusunda bir uyarı bulunmamaktadır. Fakat namaz kılınan yerin temizliği, seccade konulan ya da namaz kılınan alanın temizliğinden emin olunması gerekmektedir.

Kaynak: https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/130/namaz-kilmamanin-mazereti-olabilir-mi-

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!