Geçmiş namaz borçları nasıl kılınır, niyet edilir ve hesaplanır?

Güncelleme Tarihi:

Geçmiş namaz borçları nasıl kılınır, niyet edilir ve hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 11:35

Geçmiş namaz borçlarına kaza namazı denmektedir. Geçmiş namaz, ya vaktinde kılınamamış ya da namaza yeni başlayanlar için daha önce kılamadıkları namazları telefi etmeleri olarak tanımlanabilir. Hangi şekilde olursa olsun geçmiş namazların kılınması da günlük namazlarla aynıdır. Geçmiş namaz borçları nasıl kılınır, niyet edilir ve hesaplanır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Geçmiş namaz borçları nasıl kılınır sorusu merak konusu olmaktadır. Bu durum bir sebeple namaz vaktini geçirenleri ilgilendirdiği gibi namaz kılmaya geç başlayanları da ilgilendirmektedir. Fakat geçmiş namaz kılınması ve günlük namaz kılınması arasında bir tek fark vardır. O da günlük namazlar hem farz hem de sünneti ile kılınır, geçmiş namazların sadece farz rekatları kılınır.

Geçmiş Namaz Borçları Nasıl Kılınır?

Geçmiş namaz borçları, kerahat vakitleri dışında her zaman kılınabilir. Kerahat vakti ne demektir yazının devamında bulabilirsiniz. Geçmiş namaz vaktinde kılınamayan namaz demektir. Vaktinde kılınamayan namazlara da kaza namazı denmektedir. Kaza namazı kılabilmek için niyet etmek yeterlidir. En kolay geçmiş namaz kılabilme yolu ise karar vermek, niyet etmek ve uygulamaktır. Geçmiş namaz kılacak olanlar sadece farzlardan sorumludur. Her gün sabah namazını 2 rekat, öğle namazını 4 rekat, ikindi namazını 4 rekat, akşam namazını 3 rekat kılınması gerekmektedir. Bütün geçmiş namazların farzı kılınmaktadır ve yatsı namazını 4 rekat kılıp 3 rekat vitir namazı kılarak bir günlük geçmiş namazı kılınmış olacaklardır. Müslümanların sorumlu bulunduğu beş vakit namaz kendi vakitlerinde kılınması makbuldür. Ancak zorunlu hallerde gecikebilir ya da özel nedenlerle kılınamayabilir. İslam dini hiçbir şekilde zorluk dini değil, her şekilde kolaylaştırıcı yollar gösteren bir dindir. Geçmiş namazlar için de kolaylıklar bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Geçmiş Namaz Borçlarına Nasıl Niyet Edilir?

Geçmiş namaz borçlarını kılmaya niyet edilmesi gerekmektedir. Fakat İslam dini günün bazı zamanlarında ibadet etmeyi yasaklamış bulunmaktadır. Bu vakitler kerahat vakti denmektedir. Kerahat vakti günde üç vakit olarak belirlenmiştir. Kerahât vakitini daha kolay anlayabilmek için, güneş doğduğundan 45 dakika sonraya kadar, güneş batmadan evvelki 45 dakikalık zaman olarak tanımlanabilmektedir. Ve güneşin tam tepede olduğu öğle vaktinin 30 dakika öncesi ile öğle namazı vaktinin girişine kadar olan zaman dilimleridir. Geçmiş namaz borçları, bütün vakit namazlarının devamında kılınarak eda edilebilmektedir. Geçmiş namaz kılınması günlük namaz kılınışıyla aynı şekildedir. Her iki namaz arasındaki tek fark geçmiş namazların sadece farz rekatları kılınmakta, günlük vakit namazlarının hem farz hem sünnet rekatları kılınmaktadır.

Haberin Devamı

Geçmiş Namazlar Nasıl Hesaplanır?

Geçmiş namazlar günlük namazın sadece farz rekatlar göz önünde bulundurularak hesaplanır. Geçmiş namaz hesapları şöyledir.

Geçmiş sabah namazı 2 rekat farz, Öğle namazı 4 rekat farz, İkindi namazı 4 rekat farz İkindi namazı 4 rekat farz, Akşam namazı 3 rekat farz, Yatsı namazı 4 rekat farz ve 3 rekat vitir namazı olarak hesaplanmaktadır.

Namaz her vakit olarak kılınmalıdır. Farz namazlar günde beş vakit olarak kılınmaktadır. Makbul olan ibadetler vaktinde yapılanlardır. Namaz da böyledir, namazın kılınış şeklinden daha önemlisi niyet ve riayettir. Kendisi namaz kılıyor görünüp aklı başka şeylerde olmak doğru değildir. Geçmiş namazlar ve vakit namazlarının kıymeti huşu ile artmakta, gösteriş niyetiyle azalmaktadır.

Haberin Devamı

Geçmiş Namaza Nasıl Niyet Edilir?

Geçmiş namazlara da aynı vakit namazı gibi niyet edilir. Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk ... namazını kılmaya diyerek başlanabilir. Veya niyet ederek son .. namazına diyerek başlanabilmektedir. Bir gün içinde 30 günün geçmiş namazı kılınabilmektedir. Bunu, sabah namazından sonra 6 geçmiş namaz, öğle ve tüm vakit namazlarından sonra 6 günlük geçmiş namaz kılarak bir günde bir aylık namaz borcu ödenebilmektedir. Bu da 12 gün aynı şekilde devam ederek bir yıllık geçmiş namaz borcu ödenebilir demektir.

Kaynak: https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/128/muslumandan-namaz-ibadeti-ne-zaman-ve-hangi-hallerde-duser-?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn5PJ8DgFEAoa2xtNuyterRk%3d

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!