5 Vakit Namazın Vakitleri Nelerdir? 5 Vakit Namaz Ne Zaman Kılınır

Güncelleme Tarihi:

5 Vakit Namazın Vakitleri Nelerdir 5 Vakit Namaz Ne Zaman Kılınır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 11:35

Namaz, dinin direği olarak tarif edilen ve her Müslüman'a farz olan bir ibadettir. Allah'u Teala Kuran'da namazın ehemmiyetini belirtmişti. Peygamber Hz. Muhammed ise ömrü boyunca kıldığı nafile namazlarla namazın önemini hem sözleri ile hem de hal ederek ifade etmiştir. Namaz, kulun Allah'a teslimiyetinin bir ifadesidir. Kulun, Allah'a en yakın olduğu an secdedeki halidir. Namaz ibadeti kulun ilk sorguya çekileceği konu olarak bildirilmiştir. Namaz, son derece geniş kapsamlı bir meseledir. Namazı hem öğrenmek hem de eda etmek her Müslüman'a farz kılınmıştır. İşte beş vakit namazın vakitleri nelerdir, beş vakit namaz ne zaman kılınır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Haberin Devamı

Müslüman'a günde 5 vakit olarak kılınması farz olan namazın pek çok ayrıntısı vardır. Bunlardan birisi de namazın vaktidir. Yani 5 vakit namazın vakitleri ve ne zaman kılınması gerektiği konusu ayrı bir başlık altında incelenmektedir.

5 Vakit Namazın Vakitleri Nelerdir?

Müslümanlara farz olan namazlar; sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı ve yatsı namazı olmak üzere günde 5 vakittir. Genel hatlarıyla ve kabaca günün bu bölümlerinde kılınan farz namazlarının vakitleri daha teferruatlıdır. Bu namaz vakitlerini iyi öğrenip doğru zamanda namazları eda etmek farzdır. Çünkü aksi takdirde kılınması "mekruh zamanlarda" bu namazı kılmak gibi bir hataya düşülebilir.

Hangi vakitlerde namaz kılmak mekruhtur konusuna Diyanet İşleri Başkanlığının webdosya.diyanet.gov.tr/namaz/namazın farzları/ ilgili sayfasında ayrıntılı bilgiye erişmek mümkündür. DİB' na göre "...güneşin doğmasından yükselmesine kadar olan zaman diliminde, güneş tam tepe noktasındayken ve güneşin batma zamanında namaz kılmak mekruhtur..."

Haberin Devamı

5 Vakit Namaz Ne Zaman Kılınır?

Farz namazlarının kılınma vakitlerini aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:

Sabah namazı vakti; tan yerinin ağarması yani ikinci fecrin doğmasından başlayarak, güneşin doğuşuna kadar süren zaman dilimidir.

Öğle namazı vakti; güneşin dik açısı ile vurduğu andan ikindi namazının vaktinin girdiği ana kadar olan zaman dilimidir.

İkindi namazı vakti; öğle namazı vaktinin sona ermesinden itibaren başlamaktadır ve son vakti de güneşin batışından hemen önceki zamandır.

Akşam namazı vakti; güneşin batması ile başlar ve güneşin batışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder.

Yatsı namazı vakti; yatsı namazı akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar ve imsak vaktine kadar sürer.

Kaynaklar: namaz.diyanet.gov.tr/namaz

webdosya.diyanet.gov.tr/namaz

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!