Aşı olunca oruç bozulur mu? Diyanet’ten konu ile ilgili açıklama

Güncelleme Tarihi:

Aşı olunca oruç bozulur mu Diyanet’ten konu ile ilgili açıklama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2021 15:34

Ramazan başladı, oruç ibadetini yerine getirmek isteyen kişilerin akıllarında ise o önemli soru var, “Aşı olunca oruç bozulur mu?” Pandemi döneminde sırasıyla koronavirüs aşılarını vurduran vatandaşlar, aşı olduklarında oruçlarının bozulup bozulmayacağını merak ediyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı, sıklıkla gelen sorular arasında olan aşı olunca oruç bozulur mu sorusuna açıklık getirdi.

Haberin Devamı

Diyanet, orucu bozan ve bozmayan durumlarla ilgili soruları yanıtladı. Vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri olan aşı olunca oruç bozulur mu sorusuna ise Diyanet’in cevabı şu şekilde...

AŞI OLUNCA ORUÇ BOZULUR MU?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Haberin Devamı

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELER?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı orucu bozan durumları şöyle açıklıyor:

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

BAKMADAN GEÇME!