Ramazan’da diş sağlığına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Ramazan’da diş sağlığına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2008 00:00

Ramazan’ın gelişiyle uyarılarını artıran uzmanlar, vatandaşların bu dönemde sağlıklarını daha fazla düşünmesi gerektiğini söylüyor. Halk Sağlığı Uzmanı Diş Hekimi İsmail Yelsalı, Ramazan’da ağız ve diş sağlığıyla ilgili Ankara Hürriyet’e açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE’de ağız ve diş sağlığına yeterince önem verilmediğini söyleyen Yelsalı, en basit işlem olan diş fırçalamanın bile yapılmadığını ifade etti. Yelsalı ayrıca insanların diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmediklerini, bunu zorunluluk olarak görmediklerini de şöyle açıkladı:

"Normal yaşantımızda dişlerin günde iki kez fırçalanması gerekiyor. Özellikle akşam yatmadan önce dişleri fırçalamak hayati önem taşıyor. Yatıncaya kadar yenilen yiyecekler, diş aralarında kırıntı bırakır. Bu kırıntılar, ağızdaki mikroplar vasıtasıyla aside dönüşerek dişler üzerinde bir asit tabakası oluşturur. Dişleri çürüten de bu asit tabakasıdır."

Oruçlu ağız kokusu farklıdır

Özellikle Ramazan’da iftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini söyleyen Yelsalı, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Ağız ve diş sağlığının önemi, Ramazan ayında daha çok artar. İftarda yenen yemekten sonra sahura kadar atıştırılan yiyecekler özellikle asitli ve şekerli olanlar dişler üzerinde bir etki bırakır. Biliyoruz ki ramazanda hamur işleri ve tatlılar daha çok tüketilir. Bu da işin önemini ortaya koymaktadır. Sahurdaki yemekten sonra dişler iyice fırçalanmazsa işte zemin hazırlanmış olur. Oruçlu geçen 12-14 saatlik bir zamanda ağızdaki mikroplar mevcut kırıntıları aside çevirdiğinden, boşalan mideden gelen kokudan ağız kokusu değişir, derinleşir. Sağlıklı bir insan ve sağlıklı bir ağızdaki oruç kokusu farklı, kötü hijyenli ağız kokusu farklıdır. Ayrıca protez kullananlar, protezlerinin temizliğini özenle yapmalıdır. Diş aralarını kürdanla değil, iplikle temizlemelidir."

Ağız ve diş sağlığının yaşamı da çok etkilediğini söyleyen Diş Hekimi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dişler çürümeye başlar, diş etleri sağlıksız bir hale gelir. Ağızda oruç nedeniyle ağız kokusu haricinde yalnızca diş ve dişetlerinden kaynaklanan kötü bir ağız kokusu oluşur. Bu kokunun ne kadar itici ve kötü olduğunu hepimiz biliriz. Bu insan bir de sosyal bir insansa, gerisini siz düşünün. Bir anda antisosyal bir hale gelir. İnsanlardan ve konuşmaktan kaçar. Bu duruma işin ekonomik boyutu da katılınca sorun derinleşir. Bu yüzden işin estetik, ekonomik ve sosyal boyutunu düşünerek vatandaşlar iyi bir ağız ve diş bakımı yapmalı ve yaptırmalı. Yine diyorum ki sahurdan sonra mutlaka; ama mutlaka dişler fırçalanmalıdır."

Sürücülere ramazan uyarısı

TRAFİK
Hizmetlerinden Sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya, hoşgörü ayı olan ramazanda, sürücülerin de birbirlerine karşı hoşgörülü ve saygılı olmalarını istedi.

Uzunkaya, eğitim ve altyapı çalışmaları ile arttırılan denetimler sonucunda, Ocak-Temmuz arasında meydana gelen trafik kazalarındaki ölü sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 16 oranında ciddi bir azalma olduğuna dikkati çekerek, azalmanın ramazan ayı boyunca da sürmesi için vatandaşlara çağrıda bulundu.

Açlık, susuzluk ve yorgunluğa bağlı olarak reflekslerin yavaşlaması ve dikkat dağılmasına karşı sürücülerin ramazan ayında her zamankinden fazla dikkatli, sabırlı ve duyarlı olmalarını isteyen Uzunkaya, ayrıca sürücülerin birbirlerine karşı daha hoşgörülü ve saygılı davranmaları gerektiğini söyledi.

Uykusuz kullanmayın

Sürücülerin, trafik kurallarına uyarak araç kullanmalarının hem kendileri hem de diğer sürücüler açısından hayati önem taşıdığına işaret eden Uzunkaya, hız limitlerine, trafik kural ve işaretlerine uyulmasını, geç saatlere kadar uyumayan vatandaşların kesinlikle uzun yola çıkmamalarını istedi. Uzunkaya, ramazan boyunca sürücülerin iftara yetişmek için acele ederek, kendilerini ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmemelerini tavsiye etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!