Rakamlarla derbiye bakış

Güncelleme Tarihi:

Rakamlarla derbiye bakış
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2015 12:06

Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yarın yapılacak derbi Türkiye'nin en pahalı iki takımını karşı karşıya getirecek.

Haberin Devamı

Transfer piyasasının nabzını tutan Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, Süper Lig'de bu sezon mücadele edecek takımlar içinde Galatasaray ile Fenerbahçe'nin toplam tahmini piyasa değeri 251 milyon avro.
Galatasaray'ın kadrolarındaki oyuncuların toplam değeri 135,95 milyon, Fenerbahçe'ninkiler ise 115,05 milyon avro olarak gösterildi. Futbolculardan ise Galatasaraylı Fernando Muslera 17 milyon avro, Fenerbahçeli Moussa Sow 14 milyon avro tahmini piyasa değeriyle öne çıkan isimler oldu.


"Cim Bom" derbi "kralı"
Galatasaray, son dönemde ezeli rakiplerine üstünlük kurdu. Sarı-kırmızılı ekip, son 4 sezonda Beşiktaş ve Fenerbahçe ile oynadığı 18'i Süper Lig, 3'ü TFF Süper Kupa olmak üzere toplam 21 derbiden 12'sini kazandı, 6'sında berabere kaldı, sadece 3'ünü yitirdi. Söz konusu dönemde rakiplerinin filelerini 34 kez havalandıran Galatasaray, kalesinde ise 21 gol gördü.


Fenerbahçe, Kadıköy'de derbi kaybetmiyor
Fenerbahçe, son yıllarda Kadıköy'deki lig derbilerinde Galatasaray ve Beşiktaş'a karşı yenilgiyi unuttu. Sarı-lacivertliler, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki lig karşılaşmalarında Galatasaray'a 15, Beşiktaş'a ise 10 maçtır mağlup olmadı. "Sarı Kanaryalar", büyük taraftar desteği altında oynadığı Kadıköy'deki lig derbilerinde Galatasaray'ı son 15 maçtan 12'sinde yenip, 3'ünde berabere kalırken, Beşiktaş ile yaptığı son 10 maçtan 6'sını kazandı, 4'ünde berabere kaldı ve rakiplerine kendi evinde boyun eğmedi. Fenerbahçe, Kadıköy'deki lig maçlarında Galatasaray'a karşı son yenilgisini 22 Aralık 1999, Beşiktaş'a ise 17 Nisan 2005 tarihinde aldı.


Yarsuvat ve Hamzaoğlu'nun heyecanı
Derbi maç Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat ile sarı-kırmızılı takımın teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu için ayrı anlam taşıyor. 25 Ekim 2014'te yapılan kongrede Ünal Aysal'ın yerine başkanlığa seçilen Yarsuvat, kulüp başkanlığı döneminde ilk Fenerbahçe derbisinin heyecanını yaşayacak. İtalyan Cesare Prandelli'nin yerine göreve getirilen ve 12. haftadan itibaren takımın başında bulunan Hamzaoğlu da Yarsuvat gibi Fenerbahçe'ye karşı ilki yaşayacak. Hamzaoğlu, Galatasaray'ın başında teknik adamlık kariyerindeki ilk derbide Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Beşiktaş karşısında 2-0'lık galibiyeti yaşadı.


Aziz Yıldırım'ın 49. Galatasaray derbisi
Süper Lig'de Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yarın yapılacak derbi, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın 49. Galatasaray maçı olacak. Fenerbahçe Kulübü Başkanlığı'na ilk kez 15 Şubat 1998 tarihinde seçilen Yıldırım döneminde Fenerbahçe, Galatasaray ile 48 kez karşı karşıya geldi. Bu maçlardan 20'sini Fenerbahçe, 16'sını Galatasaray kazandı, 12 maç da berabere sonuçlandı. Fenerbahçe'nin 66 golüne, Galatasaray 59 golle yanıt verdi.


İsmail Kartal'ın Kadıköy'de ilk derbisi
Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, takımının başında Kadıköy'de ilk derbi heyecanını yaşayacak. Ersun Yanal'ın ayrılığı sonrası sezon başında teknik direktörlüğe getirilen Kartal, kariyerinde 4. derbisine çıkacak.
İsmail Kartal yönetimindeki Fenerbahçe, sezon başında Manisa'da oynanan TFF Süper Kupa maçında Galatasaray'ı 0-0 biten normal süre ve uzatmalar sonucunda penatılar sonucunda saf dışı bırakarak kupayı müzesine götürürken, Süper Lig'de Türk Telekom Arena'da Galatasaray'a 2-1 yenildi, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Beşiktaş'ı 2-0 yendi. Kartal'ın futbolculuk döneminde Fenerbahçe formasıyla Galatasaray'a bir golü bulunuyor.


Volkan Demirel'in 29. Galatasaray derbisi
Dört maçlık cezası biten Fenerbahçe'nin kalecisi Volkan Demirel, Galatasaray'a karşı 29. kez kaleyi korumaya hazırlanıyor. Fenerbahçe'de 13. sezonunu geçiren 33 yaşındaki Volkan Demirel, sarı-lacivertli formayla daha önce Galatasaray'a karşı 28 derbiye çıktı. Volkan, 21'i lig, 4'ü Türkiye Kupası, 2'si TFF Süper Kupa (Sakatlığı nedeniyle 16. dakikada oyundan çıktı), 1'i de özel olmak üzere 28 Galatasaray derbisinde kalesinde toplam 24 gol gördü. Galatasaray'a karşı oynadığı 28 maçtan 12'sinde kalesini gole kapatan (TFF Süper Kupa maçında skor 0-0 iken oyundan çıktı) milli kaleci, 10 kez 1, 4 kez 2, 2 kez de 3 gol birden yedi. Volkan Demirel, Galatasaray'a karşı kalesini koruduğu 21 lig maçında ise 18 kez gol yeme üzüntüsü yaşadı.


Muslera'nın 21. derbisi
Galatasaray'da dördüncü sezonunu geçiren Fernando Muslera, Türkiye kariyerinde 20 derbi maça çıktı. Uruguaylı file bekçisi, 17'si Süper Lig, 3'ü TFF Süper Kupa maçı olmak üzere 20 derbide toplam 19 gol yedi, 8 derbiyi gol yemeden tamamladı. Fenerbahçe'ye karşı 8'i lig, 3'ü TFF Süper Kupa olmak üzere 11 derbide kaleyi koruyan 29 yaşındaki Muslera, 11 gole engel olamadı.


Rekabette gol atanlar
Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesinde, iki takımın bu sezon kadrolarda bulunan futbolcular içinde 14'ü rekabette gol sevinci yaşadı. Galatasaray'da Selçuk İnan (3), Wesley Sneijder (3), Hakan Kadir Balta (2), Umut Bulut (2), Felipe Melo ve Burak Yılmaz, Fenerbahçe'de ise Selçuk Şahin (2), Pierre Webo (2), Gökhan Gönül, Dirk Kuyt, Moussa Sow, Hasan Ali Kaldırım, Emre Belözoğlu ve Alper Potuk derbide gol attı.


Heyecanı iki takımda yaşayanlar
Galatasaray ile Fenerbahçe'nin bu sezonki kadrolarında bulunan toplam 5 futbolcu, her iki takımda da oynadı. Fenerbahçeli Emre Belözoğlu, Mehmet Topal ve Caner Erkin daha önce Galatasaray'da, Galatasaraylı Burak Yılmaz ve Olcan Adın ise önceki yıllarda Fenerbahçe'de forma giydi.


Son 41 maçta 34 kırmızı, 241 sarı kart
İki takımın 31'i lig, 6'sı Türkiye Kupası, 3'ü TFF Süper Kupa, biri de Dostluk Kupası olmak üzere son 41 randevusunda hakemler toplam 34 kırmızı, 241 de sarı kart kullandı. Rekabetteki son 41 maçta Galatasaray'dan 18, Fenerbahçe'den ise 16 futbolcu kırmızı kartla cezalandırıldı.


İlk gole dikkat
Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki lig maçlarında ilk golü atan taraf çok zor yeniliyor. Rekabette 22 yılı kapsayan son 43 lig maçında ilk golü atan takım, karşılaşmadan en kötü ihtimalle beraberlikle ayrılırken, bu süre içinde sadece 3 kez yenilgi yüzü gördü. Söz konusu dönemde Fenerbahçe öne geçtiği 20 maçtan, Galatasaray ise 11 karşılaşmadan galip ayrıldı, 9 maç da berabere sonuçlandı.


Umut Bulut'un Fenerbahçe'ye 8 golü var
Galatasaraylı Umut Bulut, Fenerbahçe filelerine kariyeri boyunca geçmişte farklı formalar altında resmi maçlarda 8 gol kaydetti. Umut Bulut, Süper Lig, Türkiye Kupası ve TFF Süper Kupa olmak üzere, MKE Ankaragücü'nde oynadığı dönemde 2, Trabzonspor formasıyla 4, Galatasaray'da ise 2 kez Fenerbahçe filelerini havalandırdı. Golcü futbolcu, 2012-2013 sezonu başında Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Erzurum'da oynanan TFF Süper Kupa maçında 2 gol atarak, takımının 3-2'lik skorla kupayı müzesine götürmesinde başrolü oynadı.


Mart ayında 51. derbi
İki takım yarın yapacakları maçla mart ayında 51. kez karşı karşıya gelecek. Taraflar, 106 yıllık rekabette mart ayında 50 kez karşılaşırken, Fenerbahçe 21, Galatasaray 13 kez galip geldi, 16 maç da berabere sonuçlandı. Rekabette en çok karşılaşılan ay olan marttaki maçlarda sarı-lacivertlilerin toplam 66 golüne, sarı-kırmızılılar 58 golle yanıt verdi. İki takım arasında mart ayında yapılan son maçı, 2012 yılında Kadıköy'deki lig randevusu 2-2 bitti. Ayrıca, mart ayındaki maçlarda en sık rastlanan skor 8 kezle 1-0 olarak dikkati çekiyor. Taraflar arasında mart aylarında yapılan maçlarda galibiyet sayısında Fenerbahçe'nin gerisinde olan Galatasaray, rakibi karşısında en farklı skorlu galibiyetlerinden birisini yine bu ay içinde aldı. 15 Mart 1942'de Şeref Stadı'nda yapılan İstanbul Kupası maçında rakibini 5-0 yenen Galatasaray, 106 yıllık rekabetteki en farklı skorlu galibiyetlerinden birisine imza attı. Bu arada, yarınki derbinin tarihi 8 Mart'ta daha önce yapılan 3 maçta taraflar birer galibiyet aldı, bir maç da berabere sonuçlandı.


Cüneyt Çakır'la 9. kez
Dev maçın hakemi Cüneyt Çakır, kariyerindeki 19. derbisine çıkacak. Süper Lig'de 2001-2002 sezonundan bu yana görev alan 1976 doğumlu Çakır, daha önce 18 derbide düdük çaldı. Cüneyt Çakır 15 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası, bir de TFF Süper Kupa'da derbi yönetti. Çakır, kariyerinde daha önce 8 kez Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde görev aldı. Deneyimli hakemin düdük çaldığı maçlarda Fenerbahçe 4, Galatasaray ise 3 kez sahadan galibiyetle ayrıldı, bir karşılaşma da berabere bitti. Fenerbahçe bu maçlarda 13 gol atarken, Galatasaraylı futbolcular 9 kez sarı-lacivertli fileleri havalandırdı. Cüneyt Çakır, düdük çaldığı Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında 11 kez kırmızı kartına başvururken, iki takımın futbolcularına da 24'er kez sarı kart gösterdi. Tecrübeli hakem Çakır, geride kalan 8 maçta Fenerbahçe'den 6, Galatasaray'dan ise 5 futbolcuyu kırmızı kartla oyundan ihraç etti. Bu sezon 3. derbisine çıkacak Çakır, sezonun ilk yarısında Türk Telekom Arena'daki dev maçı da yönetmişti.


2 bin 900 güvenlik personeli
Kulüpler arasındaki anlaşma gereği konuk Galatasaray'ın taraftarlarının alınmayacağı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki dev maçta olağanüstü güvenlik önlemleri uygulanacak. Derbide bin 50 özel güvenlik, bin 850 de polis olmak üzere toplam 2 bin 900 güvenlik personeli görev yapacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!