Profesyonel teniste devrim

Güncelleme Tarihi:

Profesyonel teniste devrim
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 1998 00:00

Engin KRATZER
Haberin Devamı

Konunun uzmanları tenisi günün koşullarına uydurmak için yıllardır öneri üretirler. Bunların başında da profesyonel tenisteki puan sıralaması yer alıyor. Eleştiriler şu noktada odaklanıyordu. ATP sıralaması mantık dışı bir anlayışla yapılıyor. Çünkü; sıralama yapılırken, o yılın değil, geçmiş yılın da puanları hesaba katılıyor. Dünyada başka hiçbir spor dalında böyle bir şey yok.

Bir sporcu 1997'de aldığı puanla 1998'de nasıl derece alır? Bu konu o kadar tartışıldı ve işlendi ki, sonunda ATP'nin kuruluşundan bu yana uygulanmakta olan puan sisteminin değiştirilmesine karar verildi. Bundan böyle 1998'in veya 1999'un dünya sıralaması, tenisçilerin içinde bulundukları yılda aldıkları puanlara göre tesbit edilecek. Böylece bazı tenisçilerin evvelce aldıkları puanların üzerine yatıp çok az turnuva oynamaları da önlenmiş olacak. Bu kararın en çok Challenger serisi (orta çaplı) turnuvalara yansıyacağı tahmin ediliyor. Bunun en güzel örneklerinden biri ünlü İtalyan Davis Kupası oyuncusu CAMPORESE'nin İstanbul Uluslararası Tenis Turnuvası TED OPEN'a katılmasıydı.

Bir çok şöhret uzun süren sakatlıklardan sonra, tekrar eski dünya sıralama pozisyonlarını elde etmek için bu turnuvalara katılmak zorunda kalacak. Bunun başlangıcını yapanlar olmuştu. Ünlü Amerikalı TODD MARTİN gibi. Ancak en etkili isim tenis starı Agassi oldu. Wimbledon ve Amerika Açık Turnuvaları'nı kazanan, uzun süre Dünya ilk üçü içinde yer alan Agassi, son iki yıldır tepe taklak olmuş, önüne gelene yenilerek sıradan bir tenisçi haline gelmişti. Dünyanın en güzel kadınlarından biri olan BROOKE SHİELDS ile evlendikten sonra inişe geçen Agassi, tam beyin üstü çakılırken, birden düzeliverdi. Ve son aylarda inanılmaz bir şekilde yeniden yükselişe geçti. ‘‘Artık ondan hayır yok’’ denildiği anda, Agassi bu mucizeyi nasıl başardı? İşte olay bu. Agassi yeniden toparlanmaya karar verdiği zaman o güne kadar hiçbir eski şöhretin fazla denemediği yolu seçti. Ellibin dolarlık, daha ziyade genç profesyoneller için düzenlenen Challenger turnuvalarına katıldı. Bu bir bakıma, bir generalin yeniden teğmen olarak orduya dönmesine benziyordu. İlk turnuvada Agassi'yi finalden önce elediler. Ancak o direndi. Diğer aynı çapta bir turnuvada şampiyon oldu. Bu gençler arasında yeniden hayat buldu.

SAHA İÇİNDE KOÇLUK KABUL EDİLİYOR

Son INDIAN WELLS Turnuvası'nda ATP yetkilileri bir araya gelerek bireysel turnuvalarda koçların saha içinde oturmalarını ön gören pilot turnuvalar seçmişlerdir. Belli başlı olan bu turnuvaların isimleri ve tarihleri şöyle; HONGKONG (6-12 Nisan), ATLANTA (27 Nisan-3 Mayıs), MÜNİH (27 Nisan-3 Mayıs), GSTAAD (6-12 Temmuz), LOS ANGELES (27 Temmuz-2 Ağustos) Yeni kurala göre koçlar her setin sonundaki ilk saha değişiminde sahaya inip oyunculara gereken taktik ve psikolojik önerileri verebilecekler. Saha değişiminde şu ana kadar 90 saniye olan dinlenme süresi iki dakikaya çıkartıldı. Bu uygulamanın başarılı olup olmayacağı ATP'nin sene sonundaki toplantısında tekrar ele alınacaktır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!