Prof.Sert'den oruç tutanlara sağlık önerileri

Güncelleme Tarihi:

Prof.Sertden oruç tutanlara sağlık önerileri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2016 12:21

Prof.Sert'den oruç tutanlara sağlık önerileri

Haberin Devamı

ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Murat Sert, sağlık sorunu yaşayanların hangi koşullarda oruç tutabileceği konusunda bilgi verdi.
Balcalı Hastanesi Dahiliye Endokrinoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sert, özelikle şeker, hipertansiyon, kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olanlara önerilerde bulundu. Razaman Ayı'nda sadece hastaların değil sağlıklı kişilerin de beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Sert, ancak kronik rahatsızlığı olanlar ve sürekli ilaç kullananların beslenmesinin daha önemli olduğunu söyledi. Şeker, hipertansiyon, kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olanların, oruç tutacaksa mutlaka bir uzman hekime başvurması gerektiğini belirten Sert, şöyle devam etti:
"Mesela TİP 1 diyabetik hastalar asla oruç tutamazlar. TİP 2 diyabetlilerin de oruç tutmaları tavsiye edilmez ancak, diyabeti sadece diyet egzersiz insülin salgısı yapmayacak diyabetik ilaçlarla şekeri regüle olan hastalar isterlerse oruç tutabilirler ama insülin ya da insülin salgısı yaptıran diyabet ilaçları kullanan hastaların oruç tutması hipoglisemi gibi ölümcül sonuçlara yol açacağından yine oruç tutmaları önerilmez."
Sağlıklı kişilerin ve TİP 2 diyabetlilerin oruç tutarken özellikle akşam iftardan sahura kadar yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Sert, "İftarda kesinlikle aşırı abartılı yenmemeli, şeker ve şekerli tatlılar tüketilmemeli, öğünler iftarla sahur arasında bölünerek yenmeli" dedi.
GAZLI İÇECEKLERDEN UZAK DURUN
Mutlaka bol su alınmasını da öneren Prof. Dr. Murat Sert, "Çünkü gündüz oruçluyken vücut suzuz kalıyor. Bu kayıp iftar ve sahurda telafi edilmeli yoksa gün içerisinde enerjimiz düşebilir" dedi. Sert, iftarda ve sahurda gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulması gerektiğini, bunun yerine su ve ayranın tercih edilebileceğini kaydetti.

ADANA, (DHA)
(10.6.2016, FOTOĞRAFLI)

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!