Prof. Dr. Mustafa Sofikerim:Robotik cerrahi ile prostat sinirleri korunuyor

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Mustafa Sofikerim:Robotik cerrahi ile prostat sinirleri korunuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2016 13:13

Prof. Dr. Mustafa Sofikerim:Robotik cerrahi ile prostat sinirleri korunuyor

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - ÜROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, erkeklerde sık görülen prostat kanserinin, ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer aldığını hatırlatırken, "Robotik cerrahi, sinir demetlerinin korunmasına ve idrar kontrolünün erken sağlanmasına yardımcı oluyor" dedi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof.Dr. Mustafa Sofikerim, 1998’de kalp-damar hastalıkları için geliştirilen robotik cerrahi yönteminin, günümüzde üroloji ve en çok da prostat cerrahisinde tercih edildiğini bildirdi. Prof.Dr. Mustafa Sofikerim, "Meninin dışarıya atılması, idrar kanalı salgılarının yapılması ve idrar kontrolünün sağlanmasında etkili olan prostat organının hastalıkları, 45 yaş üzerindeki erkeklerin çoğunluğunda görülüyor. Kanserin erken evresindeki belirtiler iyi huylu büyümeye benziyor. Kişide geceleri idrar için uyanma, kesik kesik idrar yapma, gündüz de tuvalete gitme sıklığında artış görülebiliyor. Kesin tanı için kanda PSA seviyesine bakılıyor, parmakla rektal muayene yapılıyor ve biyopsi alınıyor" diye konuştu.
Sıklıkla 60-65 yaşından sonra ortaya çıkan ve erkeklerde en sık görülen kanser türü olan prostatın, ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Prof.Dr. Sofikerim, şöyle devam etti:
"MR ve kemik ölçümüyle evrelendirilen hastalık eÄŸer prostatla sınırlıysa ve kiÅŸinin yaÅŸam süresinin 10 yıldan uzun olması bekleniyorsa ilk tercih radikal prostatektomi oluyor. Bu yöntemde prostat ve seminal keseler adı verilen meni keselerinin tamamı çıkarılıyor. Bu ameliyatlarda üç hedef oluyor. Ä°lk olarak kiÅŸinin kanserden tamamen arınması hedefleniyor. Ä°kinci olarak idrar kontrolünün saÄŸlıklı bir ÅŸekilde korunması, üçüncü olarak da cinsel yaÅŸamın devam ettirilebilmesi için ereksiyonun saÄŸlanması isteniyor. Dünyadaki verilere göre ilk iki hedefe ulaÅŸmak çok zor deÄŸil ancak ereksiyonun saÄŸlanması için prostatın her iki paralelinden geçen sinir demetlerinin korunması gerekiyor. Robotik cerrahi bu noktada sinir demetlerinin korunması ve idrar kontrolünün erken saÄŸlanmasına yardımcı oluyor." 45 yaşını geçmiÅŸ ve idrar ÅŸikayetleri olan kiÅŸilerin mutlaka yılda 1 kez üroloÄŸa giderek prostat kontrolü yaptırmalarını, PSA kan deÄŸerlerini ölçtürmelerini ve idrar alışkanlıklarını hekime danışmaları gerekir. Kapalı yöntemle uygulanan ameliyatlarda kullanılan robotik cerrahi, 3 boyutlu, 10 kez büyütülmüş ve yüksek çözünürlüklü görüntü ile cerraha dokuları daha iyi görme ve rahat çalışma olanağı sunuyor.ÂRobotun kolları olası el titremelerini ortadan kaldırıyor. Ani hareketleri gerçekleÅŸtirmeden önce cerraha böyle bir iÅŸlemi yapmak isteyip istemediÄŸini soruyor. Böylece ameliyat güvenliÄŸi çok daha yüksek bir seviyeye çıkıyor. Vücudun farklı yerlerinde açılan deliklerden içeri sokulan robot kollarının hareket kabiliyeti çok yüksek. Kendi etrafında dönebilen bu kollar cerraha yüksek oranda hareket alanı veriyor. Robot yardımıyla yapılan cerrahi, hastaya da avantaj saÄŸlıyor. Kanamanın az olması, çevre dokulara zarar verilmemesi gibi faktörler iyileÅŸme süresini kısaltıyor. Hasta böylece günlük yaÅŸamına ya da iÅŸ hayatına daha kısa sürede dönebiliyor."

FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!