Prof. Dr. Çelik: Tavuk yemeyin demek doğru değil

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Çelik: Tavuk yemeyin demek doğru değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 11:49

Prof. Dr. Çelik: Tavuk yemeyin demek doğru değil

Haberin Devamı

İbrahim EMÜL/ OSMANİYE, (DHA) - ÇUKUROVA Üniversitesi Ceyhan Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, son zamanlarda tavuk etinde 'Listeria monocytogenes' adı verilen bir bakterinin görüldüğü haberleri çıktığını belirterek, "Bakteri bulundu diye 'tavuk yemeyin' gibi bir ifade kullanmak doğru değildir" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Çelik, öğretim üyeleriyle birlikte Osmaniye'nin Sakızgediği Köyü'ndeki 84 bin tavuk kapasiteli çiftlikte incelemelerde bulundu. Daha sonra bir açıklama yapan Çelik, tavuklarda 'Listeria monocytogenes' adı verilen bakteri görüldüğünü hatırlatarak, bakterinin toprak ve suda çok bulunan bir bakteri tür olduğunu söyledi. Listeria monocytogenes'in tavuklarda hastalık yapan bir etken olmadığını ifade eden Çelik, "Daha çok memeli hayvanlarda hastalık yapan bir bakteri türüdür. Şunun bilinmesi lazım, her yerde bakteri vardır, elimizde de bakteri vardır. Ama bu hastalık demek değil, bunun minimum düzeyi gibi nedenlerini çok iyi bilerekten ortaya koymamız lazım. Bakteri bulundu diye herhangi bir şekilde 'tavuk yemeyin' gibi bir ifade kullanmak kesinlikle doğru bir şey değildir" diye konuştu.
"MODERN TESİSLERDE ÜRETİM YAPILIYOR"
Tavuklardaki hastalıkların viral şeklindeki hastalıklar olduğunu belirten Çelik, şunları söyledi:
"Bunlarda hayvanların aşıları yapılarak yaşamaları sağlanır. Bakteriyel enfeksiyonlar tavuklarda çok görülen bir durum değildir. Çünkü tam kontrollü modern tesislerde üretimler yapılmaktadır.Tavukların yaşam alanları farklıdır ve o alanlara sıradan hiç kimsenin girmesi mümkün değildir. İçerisinin iklimlendirmesi 22 derecedir. Onun için bakteriyel enfeksiyon olmaması için bir çiftlikten diğer çiftliğe her hangi bir ziyaretçi alınmaz ve girişi sağlanmaz."
"KESİMLER SAĞLIKLI BİR ORTAMDA YAPILIYOR"
Türkiye'de kişi başı tavuk eti tüketiminin de 19 kiloya çıktığını ifade eden Mehmet Çelik, şöyle konuştu:
"Neden? artık sağlıklı ürün üretiyoruz, kesimler sağlıklı ortamlarda yapılmakta. Bakteri bulunmuş olabilir ama bu şekilde üretim yapan çiftliklerden olmadığını söyleyebilirim. Çünkü her yerde tavuk üretilebilmekte. Ülkemizde merdiven altı tabir ettiğimiz kontrolsüz kesimlerde yapılmakta. Bu dediğimiz bakteri toprakta ve suda bol miktarda bulunduğu için kontamine olma, yani bulaşma şansı çok yüksek olan bir bakteri. Onun için 'Tespit etmiş olduğumuz tavukta bu bulundu, tavuk yenmemesi gerekir' diye bir şey söylemek bu üreticilerin hepsine vurulmuş bir darbe demektir. En iyi ürünü vatandaşımıza yedirmek için üreticilerimizin uğraştığı bir ortamda böyle bir açıklama gerçekten yerini bulacak bir şekilde yapılması lazım."
"NUMUNE ALINMADAN TAVUK ETİ PİYASAYA SÜRÜLMEZ"
Türkiye'de insanların tükettiği en ucuz et kaynağının tavuk eti olduğunu vurgulayan Dekan Prof. Dr. Mehmet Çelik son olarak şunları söyledi:
"Kilosu 5-6 liraya tavuk eti yemekte insanlarımız. Çoğu asgari ücretle geçinmekte olan vatandaşlarımız var ve tavuk etini yemeyin diye bir ifade kullanmak talihsiz bir olay olur. Çünkü insanlarımızın besin alması lazım, çocuklarımızın hamile kadınlarımız beyaz et dediğimiz tavuk etini mutlaka tüketmesi lazım. Türkiye'de tavukçuluk sektörü bayağı gelişmiş durumda ve dünyanın her yerine ihraç edilmekte. Kontrollü çiftliklerde ki hayvanlar kesime gitmeden önce Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tarafından kontrol altında. Örnekler almadan bu ürünlerin hiçbiri piyasaya sürülemez. Hepsi kontrollü yetiştirilmekte ve kesimleri yapıldıktan sonra numuneleri incelendikten sonra piyasaya sürülmektedir. "

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!