Problem forvette

MİLLİ takımı yorumlamadan önce bazı şeyleri bilmemiz lazım. Birincisi, bu dönem takımların ve oyuncuların yoğun kamp çalışmalarından çıktıkları ve daha toparlanamadıkları bir dönemdir.

İkincisi, oyuncuların form durumları vasat seviyededir ve iyi değildir. Üçüncüsü, yeni teknik adam etkisi. Yani hocanın isteklerini anlama, yerine getirme dönemi. Dördüncüsü, hazırlık maçı olması.

Yani kısaca demek istediğim milli takımımızın bu dönemde iyi oynamasını ve belli bir sistemi göstermesini beklemek hayalcilik olur. Sadece oyuncuların son durumunu görme ve Hiddink’in kafasındaki futbola yakın isimleri belirleme şansının olduğu bir maç. Bu anlamda ilk dikkat çeken isim Mevlüt Erdinç.

Mevlüt Fransa’da etkili oynayıp goller atıyor. PSG ile milli takımdaki performansına bakınca en fark edilir ayrıntı rahatlık. Mevlüt, Fransa’da kendine güvenen ve rahat oynayan bir oyuncuyken, milli takımda sanki futbola yeni başlamış gibi heyecanlı ve acemi. Futbolculuk kalitesi iyi olmasına rağmen performansı milli takımda bir türlü aynı seviyeye gelmedi.

Geri pasla kazanamayız

Diğer dikkat çeken ise en iyi yaptığımız şeyin geride pas yapmak olduğu. Futbol, defansta yapılan paslarla kazanılıyor olsa en çok biz kazanırız. Savunma oyuncuları risk almadan geride mahalle pasları yapıp topu orta sahaya veriyor ve işi bitiyor. Futbolda önlem alınamayan tek şey sürpriz isimlerdir. Fakat bizde bırakın bir sürpriz ismi, beklenen isimler bile ortaya çıkmıyor. “Bu tabloda nasıl maç kazanırız?” derseniz, cevabı Sırphakemde. Ancak böyle bir penaltıyla kazanırdık.
Milli takımımızın sorunu bana göre ne defansta ne de orta sahada. Problem yıllardır tek forvet oynayabilecek bir hücumcu bulamamamız. Çünkü milli takımımızda çok iyi top taşıyan, asist yapan ve en önemlisi topu arkası dönük alacak forvet arayan kaliteli ayaklar var.

Hiddink’ten beklediklerimiz

AVRUPA Şampiyonası elemelerinde oynayacağımız ilk maçta da bunun benzeri bir oyun ortaya çıkacaktır. Aradaki farkı
rakibin zayıflığı belirleyecek. Asıl oyunumuzu ondan sonraki maçlarda ortaya koyarız. Zaten o dönem oyuncularımızın da form olarak zirve yaptığı haftalara denk geleceği için daha iyi bir milli takım seyrederiz. Şu anda oynanan oyunun tolere edilir tarafı var. Fakat eleme maçlarının ortalarında hala bir oyun anlayışı, bir sistem yoksa o zaman Hiddink’in nerede olduğu sorulur. Hiddink’ten beklenen ne?

Çabuk ve öne doğru oynayan bir milli takım.
Bir futbol anlayışı olan milli takım.
Agresif ve istekli bir milli takım.
Avrupa Şampiyonası’na giden bir milli takım
Yazarın Tüm Yazıları