GeriSeyahat Portland’ın 90 günlük renk festivali
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Portland’ın 90 günlük renk festivali

Portland’ın 90 günlük renk festivali

Oregon Eyaleti’nin en büyük yerleşimi Portland, Amerika’da gül şehri olarak biliniyor. Uluslararası Gül Bahçesi’ndeki 600 tür gül mayıs ortasında çiçeklendiğinde festival başlıyor ve etkinlikler eylüle kadar devam ediyor. Geçen yıl “Portland Gül Festivali” için Amerika’ya giden gezgin Selman Arınç, izlenimlerini yazdı.

Frankfurt’tan, Lufthansa ile yaklaşık 11 saatlik direkt uçuştan sonra Portland’a ulaşıyoruz. ABD’nin, Pasifik kıyısında, Oregon Eyaleti’nin en büyük ve en düşsel kentine bu kez gelişimin nedeni Portland Gül Festivali. Havalimanından, metroyla Washington Parkı’na doğru yola koyuluyoruz. Parktaki 16 dönümlük “Uluslararası Gül Bahçesi”nin üç setinde 8 binden fazla gül dikili. 600 farklı çeşit ve hemen hemen tüm renklerden oluşan ve her biri itinayla etiketlenmiş. 2006’da, Dünya Gül Federasyonu’nca mükemmellik ödülü verilen parka giriş yıl boyunca ücretsiz. Bahçeyi gezmek için en iyi zaman mayıs sonuyla ağustosun ilk haftası arası.

KIZILDERİLİ REİSLER KORTEJİN ÖNÜNDE

Portland Gül Festivali’nin en önemli etkinliği açılıştaki Büyük Çiçekli Geçit ve taç giyme töreni. Bunu izlemek üzere yürüyüşün başlayacağı 13 bin kişilik Memorial Kolezyum’a gidiyoruz. 30 dolar ödeyip, numaralı koltuklarımıza oturuyoruz. Dışarıdaki açık tribünlerde ise yine binlerce kişi gül kraliçesinin taç giyme törenini izliyor. Gül kurusu tuvaletleriyle sahneye dizilen kraliçe adayları beyaz pelerin, takım elbiseli, beyaz şapkalı jüri üyelerinin kararını büyük bir heyecanla bekliyor. Karar açıklanınca kraliçenin tacı saten şiltede özenle getirilip alkışlar arasında başına takılıyor. Jüri üyelerinin şapkalarını çıkarıp gül kraliçesini selamlamasıyla, yaklaşık 7 kilometrelik çiçekli büyük yürüyüş başlıyor. Karnaval arabaları ağırlığı gül olmak üzere 20 binden fazla çiçekle süslü. Başlangıçtan itibaren Weidler Caddesi’nin her iki yanını tıka basa dolduran halk arabaları çılgınca alkışlıyor. Bu arada, Portland’ın atlı ve yaya polisleri güvenlik için olağanüstü gayret gösteriyor. Kortejin önünde eyersiz atlara ve atlı arabalara binmiş Kızılderili reisler var. Ponpon kızlar, erkek ve kız öğrencilerden oluşan grup, en az 30 ortaokulun katılımıyla oluşan bando eşliğinde düzgün bir sıra halinde ilerliyor. Hemen arkalarından, ellerinde gül demetleriyle, rengarenk elbiseler giymiş genç kızlar dans ederek geçiyor. Onları, sivil toplum kuruluşları, bankalar ve şirketlerin hazırladığı çiçek süslü araçlar takip ediyor. Sekiz atın çektiği asırlık bira arabası büyük bir ilgi uyandırarak geçerken seyirciler ıslıkla tezahüratta bulunuyor. İtfaiyeciler korteje tulumbalı at arabaları ve modern araçlarla katılıyor. Atlı kadın polisler ile rıhtımda demirli, Kanada donanması subay ve erleri ve Amerikan ordusunun deniz ve kara piyade birlikleri ordu bandosu eşliğinde yürüyor.

NEHİRDE SU GÖSTERİSİ

Willamette Nehri’ndeki kurtarma ve yangın söndürme gemileri de festival coşkusunu köpük ve su sıkarak destekliyor. Rıhtımdaki alanlarda, lunaparkta çeşitli eğlenceler düzenleniyor. Ortam gerçekten çok canlı. Yiyecek içecek kabinleri önünde sıralar oluşuyor. El sanatları ve hediyelik eşya tezgahlarına da ilgi bir hayli fazla. ABD ve konuk Kanada donanmasına ait gemiler festival nedeniyle ziyarete açılıyor. Nehirde düzenlenen ejderha tekne yarışları da ayrı bir ilgi ve coşku yaratıyor.
Bu arada Martin Luther King Caddesi’ne ulaşıp Burnside Köprüsü’nü geçen yürüyüş bütün ihtişamıyla sürüyor. Gözüme ilginç kıyafetleri ve gitarları ile Meksika’dan gelen Guadalajara grubu takılıyor. Hemen arkalarında, dört atın çektiği eski posta arabası ve tüfekli kovboylar eski western filmlerini hatırlatıyor. Güllerle süslü uzun araçların üstündeki kırmızı elbiseli, inci gerdanlıklı güzel genç kızlar Brodway Caddesi’ne vardıklarında ellerindeki demetleri korteji izleyen coşkulu kalabalığa atıyor. Ve 500 bin kişinin izlediği bu çiçekli, neşeli, rengarenk yürüyüş Lincoln Koleji’nde sona eriyor.

123 YILLIK GELENEK

Şehrin güllerle ilk buluşması 123 yıl öncesine dayanıyor. 1888’de yayımcı Henry Pittock’un eşi Georgiana Burton’un kendi elleriyle yetiştirdiği gülleri, arkadaş ve komşularına evinin bahçesinde sergilemesinden sonra, Portland Gül Derneği kuruluyor. 1905’te, Lewis ve Clark’ın Pasifik kıyısına düzenledikleri ilk keşif gezisinin 100’ncü yıldönümü kutlamalarında, şehrin bütün sokakları tam 320 kilometre uzunluğunda güllerle bezenip süsleniyor. Tertiplenen fuarda halka hitap eden belediye başkanı Harry Lane, Portland’ı “Güller Şehri“ ilan ediyor. O günden sonra her yıl hazirandan eylül başına kadar festival kutlanıyor. 60’dan fazla etkinlik gerçekleştiriliyor. Bu yıl etkinlikler 18 Mayıs’ta başladı. Üç geçit töreninden en büyüğü 11 Haziran’da. (www.rosefestival.org)
False