Popvirüs

Lale BARÇIN İMER
Haberin Devamı

‘‘Kalan Müzik’’ gibilerin önemi

Hani ülkemiz süper bir ülke, müzik sektörümüz de süper bir sektör olacak ya, işte bu yolda yapımcıların önemi büyük. Aslında Kalan Müzik'teki anlayışım ‘‘gibileri’’de pek yok aslında... Bir iki isim sayılabilir... Müzik hazinemizi dünyaya tanıtmak gibi önemli bir iş yapıyor Kalan Müzik. Arşif Serisi adı altında önce kültürümüzü bize sonra da dünyaya tanıtıyor ve yüzden önemli bir iş yapıyor. Hasan Saltık, kısa sürede yapımları ve müziğe bakış açısısıya sektörde saygın bir yer edindi. Yaptığı düzeyle yapımlar müziğe bakış açısı müzik hazinemizi ‘‘ölümsüzleştirme’’ çabaları ve bunlara hayata geçirme tarzıyla önemli bir kültür hizmeti veriyor. Bu konuda sadece ben böyle düşünmüyorum. Kalan, artık uluslarası platformda da önlenemeyen yükselişini sürdürüyor. Pek çok yabancı müzik dergisinde kendisinde övgüyle söz edilen şirket son olarak 'world music' alanında etkin bir dergi olan ‘‘Songlines’’da yer alıyor. ‘‘Şükrü Tunar 1907-1962’’ ve ‘‘Ten Skin; Yarkın Percussion Group’’ ile yer alıyor. Şükrü Tunar'un ne kadar önemli bir klanertist olduğunu vurgulayan eleştirmenler, ‘‘Ten Skin’’i de çok beğenmişler. Yarkın Grubunu hafifçe eleştiren yazar Simon Broughton, geleneksel ve modern Türk Müziği'nin en iyi sunan yapımcı olarak adlandırıyor. Hazır Hasan'dan söz etmişken son olarak çıkardığı albümlerden beni en çok etkileyenler Kani Karaca'nın iki CD'den oluşan albümü ve Erkan Oğur'un ‘‘Hiç’’ isimli olağanüstü çalışması. Her ikisini de hararetle tavsiye ediyorum.

Akla takılanlar...

Kral TV zor durumda diyorlar. Ben bu kanalın hiç bir zaman zor durumda kalacağına inanmıyorum. Çünkü sektörü katlatmesine karşın halen ‘‘müritleri’’ çok bu kanalın. Son olarak bir zamanlar bu kanala övgüler yağdıran ve anlaşmalı kaptığı Kral TV ödüllerini yere göğe sığdıramayan Prestij Müzik kliplerini çekmiş. Universal Neşe Müzik de aynı şekilde. Kral TV ne yapmış peki? Hiç, klip yayınlama fiyatlarını arttırmış. Müzik sektörünün en büyük sorunlarından biri örgütlenememeleri. İki büyük şirket kliplerini çekiyor ama, koşa koşa bu kanala teslim olan şirketlerin sayısı hiç de azalmıyor.

Yonca Lodi diye bir şarkıcı var. Çok çok güzel de bir sesi var, ama albümü için aynı şeyi söyleyemem. Herzamanki sorun. Ses çok güzel ama ortada şarkı yok. İyi bir ses arayan ‘‘akıllı, uslu, yaratıcı’’ prodüktörlere sesleniyorum... Bu kızda iş var! Unutmadan, bir de giyimine kuşamına birinin el atması lazım... Shania Twaine gibi çok zevksiz... Ama dedim ya ses müthiş!

MÜYAP (Müzik Yapımcıları Derneği) değişen yeni yönetiminden çok şey bekliyordum doğrusu. Aydın Oskay ve arkadaşlarının kısa sürede önemli adımlar atabileceklerini düşünmüştüm, ama bakıyorum bu kuruluştan aylardır ‘‘tık’’ yok. Bir meslek birliğini bile kuramadılar. Ne yapıyorlar merak ediyorum... Bu arada yabancı şirketlerinden MÜYAP'tan neden ayrıldıklarını da merak ediyorum. Merak etmeyin hepsini öğreneceğim...

Gerçekten ele avuca gelmeyen bir müzik sektörümüz var. Neyin ne zaman satacağını önceden tespit etmek mümkün değil. Geçenlerde öğrendim çok şaşırdım. ‘‘Deli Yürek’’ dizisinin müziklerinin yer aldığı albüm 300 binden fazla satmış. Benim hiç beğenmediğim bir albüm, ancak şu anki piyasada çok önemli bir satış tirajına sahip. Karşışında şapka çıkarılmalı. Sürekli yeni satış arayışları kovalayan piyasa bu kez bir dizi müzik enflasyonu yaratırsa hiç sürpriz olmaz.

Yazarın Tüm Yazıları