Politika yapma Naim

Güncelleme Tarihi:

Politika yapma Naim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Halterin kralına, pistlerin kraliçesinden yanıt:


‘‘Ebru kim, o Türk değil. Hani madalyalar nerede? Ebru altın kazansa da ben sevinmem’’ diyen Naim Süleymanoğlu'na yanıt veren Dünya 5. atletimiz Ebru Kavaklıoğlu, ‘‘ O politika yapıyor’’ dedi ve ekledi: Ne mutlu Türküm diyene

EBRU Kavaklıoğlu... Asıl adı Elena Kopytova. Rus kızı, spor uğruna Türkiye'ye geldi, atlet Cengiz Kavaklıoğlu'nun kardeşi Hakan Kavaklıoğlu ile formalite evliliği yapıp, Türk vatandaşlığını seçti ve Sevilla'da 5 bin metrede dünya 5. olarak ülkemizin adını duyurdu.

Yılmaz Sazak'ın istediği ve Menajer Münir Yaraş'ın Türkiye'ye getirdiği Kavaklıoğlu, ağır sakatlık geçirdiğini ve henüz tam olarak iyileşmemesine rağmen Sevilla'da ülkemizi temsil ettiğini ifade ederek duygularını şöyle dile getirdi:

BÜYÜK DESTEK

‘‘1 yıldır Türkiye'deyim. İşadamı Yılmaz Sazak'ın büyük desteği ile çalışmalarımı sürdürdüm. Rusya'daki son iki yılımda antrenörüm yoktu. Budapeşte'de sonuncu oldum. Türkiye'ye geldikten sonra Anatoly Bachkov ile düzenli çalıştım. Ve kısa sürede istediğim seviyeye geldim. Rusya'da dünya altıncısı olup, ev almıştım. Türkiye'de de artık para kazanacak duruma gelmek istiyorum. 8 yıl polislik yaptım, profesyonelliği seçtim.’’

BEN İŞİME BAKARIM

Naim Süleymanoğlu'nun, ‘‘O, Türk değil. Ben doğarken ismim Naim'di. Madalya kazanmadan nasıl başarılı kabul ediliyor’’ şeklindeki eleştirilerine cevap veren Ebru, ‘‘Ben, ‘Ne mutlu Türk'üm diyene' diyorum. Naim, iyi bir sporcu. Kendisini seviyorum. Ama ben işime bakarım. Lütfen politika yapmasın. Biraz kafasını kaldırırsa 211 ülkenin atletizm yaptığı dünyada Fransa, Danimarka, Almanya gibi ülkelerin kadrosunda onlarca yabancı olduğunu görecektir. Almanya adına benim koştuğum yarışta 4. olunca Mikitenko İrina da Kazakistanlı'dır’’ diye yanıt verdi.

HEDEFİM MADALYA

Ebru, Türkiye’yi seçmesindeki en büyük sebeplerden birinin de sporcu potansiyeli ve sistematik çalışma olduğunu dile getirerek, ‘‘Sevilla'da iki kez Türkiye rekoru kırdım. Bundan böyle hedefim olimpiyat olacak. Türkiye'ye madalya getirmek için çaba harcayacağım’’ dedi.

Yılmaz Sazak'a bugüne kadar gösterdiği yardımlardan dolayı teşekkür eden Ebru, F.Bahçe Kulübü'ne ait evde yine Türk vatandaşı olan Sibel, Nuray ve Julia ile birlikte kaldığını, Türkiye'ye alıştığını belirtti.

Ebru ne kazanıyor

Fenerbahçe Kulübü'nde atletizm yapan Ebru Kavaklıoğlu'na, sarı lacivertliler aylık ortalama 750 dolar veriyor. Fenerbahçe ayrıca Ebru'nun Etiyopya asıllı 2 Türk atletle birlikte kaldığı evin 200 milyon liralık kirasını da ödüyor.

Hocasıyla evlenecek

Ebru Kavaklıoğlu'nu Türkiye'ye getiren Yılmaz Sazak, ‘‘Kocasını bir kez gördü. Ama şimdi ondan ayrılacak ve hocası Anotoly ile evlenecek. ’’ dedi.

Sazak, ‘‘1984 yılında kendime bir söz vermiştim. Bir Türk atleti olimpiyat madalyası kazanmadan ölmeyeceğim diye. Ebru 2000 Olimpiyatları'nda madalyayı boynuna takacak. İşte o zaman ben ölebilirim’’ dedi.

‘‘2000 Olimpiyatları'nı bekliyorum... Ebru o oyunlarda madalyayı boynuna takacak... İşte o zaman ben artık ölebilirim’’

Bu sözler Yılmaz Sazak'a ait... Sazak Türk atletizminin lokomotifi, pistlerin sevdalısı ve Dünya Beşincisi atletimiz Ebru Kavaklıoğlu'nun hamisi...

Ebru'nun ayyıldızlı formaya uzanan hikayesinin baş aktörü...

‘‘Yıl 1984... Los Angeles Olimpiyat oyunları... O zaman kendi kendime bir söz vermiştim’’ diye söze başlıyor ve heyecanla anlatıyor,

‘‘Bir Türk atleti olimpiyatlarda madalya kazanmadan ölmeyeceğim. 1994 yılında IAAF'in uluslararası yarış takviminin belirlendiği İrlanda'daki toplantıda Rus antrenör Anotoly Backhov ile tanıştım. Bana bir atlet getir, Türkiye adına madalya kazansın dedim.

9 çocuklu bir ailenin yetenekli bir ferdi olan Metin Sazak'ı getirdiler. Ona soyadımı verdim. O çok başarılı yarışlar koştu ama devam ettiremedi. Anotoly, geçtiğimiz yıl Ebru'yu önerdi. Vural dağlarında yaşayan fakir bir ailenin kızı. Barcelona Olimpiyatlarında 6. olmuş. Polislik yapıyordu. Türkiye'ye gelmeye can atıyordu. Ruslar, Olimpiyat altıncılığından bağladıkları ücreti de kesmişlerdi.

Ancak Ebru sakattı. Buna rağmen getirdik, hemen kampa aldık. Marmariste uzun bir süre çalıştı. Evlendirdik. Ancak bürokratik engeller yüzünden pasaportunu ancak Aydın'dan çıkarabildik. Fenerbahçe'ye transfer ettik. Ve ona hiç bir transfer ücreti ödemedik.’’

İdealindeki atleti yıllar sonra bulduğunu ifade eden Sazak, ‘‘Şimdi bir ödevim daha kaldı. Eşini bir kez nikah memurunun önünde gördü. Artık ondan boşanacak. Antrenörü Anotoly'de karısından ayrıldı. İkisini evlendireceğim. Onlar 2000 Olimpiyatları'na evlililik cüzdanları ile gidecekler. Ve Ebru benden bile Türk olduğunu gösterip, madalyayı boynuna takacak. Sonra çok sevdiği Marmaris'te kendine bir ev alacak. Bunun için para biriktirmeye başladı bile’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!