Polisler için Mozart repertuarı

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Çevik Kuvvet'te görevli polisler artık Mozart ve Beethoven dinleyecekler. Emniyet Genel Müdürlüğü, böylece, polislerin müzik aracılığıyla bir yumuşama, bir duyarlık kazanacakları kanısında.

Ben değişik toplumsal olayları gözönönüde bulundurarak, hangi olayda hangi Mozart bestesinin icra edilmesi konusunda alternatif bir repertuar öneriyorum.

Olay mahalline vardıklarında mutlaka Mozart'ın 21 no.lu piyano konçertosu çalınmalıdır, sinirleri teskin eder. Gece baskınlarında tercih edilecek parça ise, Küçük Bir Gece Müziği olmalı. Yaylı sazlardan yayılan melodiler, gecenin ürkütücülüğüne karşı en iyi önlemdir.

Ortalık sakin, asayiş berkemal ise, Gece Serenadı (Serenata notturna) romantik bir atmosfer yaratabilir. Vazife başında bile aşk ve âşık unutulmamalı.

Lûtfen repertuara 40. Senfoni'yi almayın. Arabeski bile yapıldı.

Bazı otellerde ve malum mekanlarda karşılaşılacak uygunsuz vaziyetlere kızmayın, sert davranmayın, bazıları için geçerli olabilecek bu tür rastlantılar sırasında Cosi fan tutte (Kadınlar böyle yapar) operasının uverturünü dinleyin. Sinirleneceğinize neşelenin.

Hırsınıza kapılmayın panzehiri gene Mozart' da var.

Ünlü Don Giovanni'yi dinleyerek hemcinslerinizin öcünü alırsınız, üzülmeyin bizim toplumda zafer İkinci Seks'in (!) değil erkeklerindir.

Hem kurşunların hem dolarların havada uçtuğu düğünlerdeki hadiselere de hoşgörülü yaklaşmalısınız. Figaro'nun Düğünü'nü hatırlasanıza, bizimkiler ondan komik olabilir.

Görüyorsunuz ya, Mozart, müziğin aspirinidir. O kadar çok kullanılan ve o kadar çok yaygın.

* * *

DİNLETİLMESİ düşünülen Beethoven ne derece uygundur, doğrusu bu konuda kuşkularım var.

Gerçi TBMM'nin açılışında Beaşinci Senfoni çalınmıştı ama bunun milletvekillerinin ruhlarındaki etkilerini açıklayan bir araştırmaya rastlamadım.

Operasyon kırsal kesimdeyse, Pastoral Senfoni'nin etkisi olabilir, her iki taraf da bu doğa ortamı içinde, kuş sesleriyle sertlikten vaz geçebilirler.

Gösterilerde çalınacak en uygun beste, Dokuzuncu Senfoni'dir. Özellikle koral bölümü, bir tarafın coplarını diğer tarafın da sopalarını atarak elele bir dostluk zinciri oluşturmalarını sağlayabilir.

Koskoca Berlin Duvarı'nı yıkan bu senfoninin aradaki anlaşmazlıkları yok edeceğine bütün müzikseverler inanıyor.

* * *

ŞAKA bir yana, bu uygar girişimi bütün yüreğimle destekliyorum.

Meşakkatli, gerilimli mesleğin mensuplarını müzik rahatlatacaktır. Hele çalınacak Mozart'sa, toplumsal barışa yaklaştık demektir.













Yazarın Tüm Yazıları