Poligon

Reşit ÇAĞLAYANGİL
Haberin Devamı

Kayıplar acımız

TOPLUMU derinden yaralayan kayıp olayları, polis arşivlerini doldurmaya devam ediyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye’de halen 6 binden fazla kişi polis tarafından kayıp olarak aranıyor.

EMNİYET Genel Müdürlüğü’nden istatistiklerine göre, 5 yılda 11 bin 849 kişi kayboldu. Aileleri veya yakınlarının ihbarıyla polise bildirilen kayıplardan 5 bin 509’u bulundu, 6 bin 340 kişinin dosyaları ise halen açık ve aranmalarına devam ediliyor. Polisin yaptığı çalışmaya göre evden kaçarak kaybolanların yüzde 25’ini evlenmek maksadıyla evi terkedenler, yüzde 15’ini maddi sıkıntı ve yoksulluk, yüzde 15’ini lüks yaşantıya özenti, yüzde 15'ini aile içi şiddet ve baskı, yüzde 10’unu anne veya babasının üvey olmasından doğan ilişki bozuklukları, yüzde 10’unu alkol veya madde bağımlılığı, yüzde 5’ini başarısızlık, yüzde 3’ünü macera, yüzde 2’sini ruhsal bozukluk ve bunalım nedeniyle evinden ayrılanlar oluşturuyor.

İZMİR Polisi de kayıpları internet aracılığıyla arıyor. Emniyet Müdürlüğü sitesinde açılan ‘‘Kayıp çocuklar’’ sayfasında çeşitli nedenlerle evlerini terkeden çocuklar, ad-soyadları, yaşları, kaybolduğu tarih, belirgin özellikleri ve fotoğraflarıyla yerlerini alıyor. Bilgi İşlem Şube Müdürü Ayhan Çankaya kayıp çocuklar sitesinin sürekli yenilendiğini söyleyerek, ‘‘Polise her müracaat internetteki sayfaya işleniyor. Ayrıca geriye dönük olarak da tarama yapıyoruz.’’ dedi.

Kayıpların emniyet kayıtlarında yer alan kısa öykülerinden bazıları şöyle:

‘‘20 yaşındaki D.Ö. bazı özentileri yüzünden bir yıl önce evinden kaçtı. Ahlak polisince bulunan Doğan travesti olmuştu.

20 yaşındaki P.T. tutucu eşini ve bir çocuğunu bırakıp kaçtı. Türbanlı resimleriyle aranırken bir barın çıkışında bulundu, fuhuş batağına düşmekten kurtarıldı.

17 yaşındaki S.Ö. 8 ay önce sigara içerken gören annesinin, bunu babasına söyleyeceğinden korkup kaçtı.

TEBESSÜM

Hem alkollü, hem ehliyetsiz

DEDEKTİF Haydar Konak'ta gece denetim için otomobilleri durdurmaya başladı. Son model bir otomobili de işaretle arama noktasına yanaştırdı. Şoför mahallinde oturan iyi giyimli ve kibar bey, alkollü olduğunu söyleyince, ehliyet ve ruhsatını istedi. Bu kez ‘‘Yıllardır ehliyetim yok’’ cevabını aldı. Kapıyı açıp sürücüyü dışarı çıkarmak isteyen Dedektif Haydar, ‘‘Memur bey bunları neden bana soruyorsunuz? Bu İngiliz otomobili, direksiyonu sağda. Otomobili kullanan arkadaşımız bizi götüreceği için alkol de almadı’’ sözünü duyunca baktı, direksiyon sağdaydı ve şoför mahallinde oturan kişi, kendinden emindi. Dedektif Haydar düştüğü duruma gülmeye başladı ve otomobile yol verdi.

Yazarın Tüm Yazıları