Poligon

Reşit ÇAĞLAYANGİL
Haberin Devamı

Sevindirici sonuç

KURBAN Bayramı'ndaki 9 günlük tatilde şehirlerarası yollarda büyük yığılma yaşandı, kamyon yasağı da kaldırıldı. İzmir'de polis istatistiklerine göre bu tatilde, kazalarda geçmiş yıllara göre azalma kaydedildi. Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü verilerine göre tatil süresince sorumluluk alanına giren şehirlerarası yollarda ölümlü kaza olmadı. İzmir'i bağlayan yollarda 88 kaza meydana geldi, 45 kişi yaralandı. İstatistiklere göre 1999'un Kurban Bayramı'nda ise toplam 122 kazada 5 kişi ölmüş, 89 kişi yaralanmıştı.

TRAFİKTEN Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Bahri Köroğlu, tatil süresince kazalarda büyük düşüş sağlandığını ve bunun sevindirici olduğunu belirterek, ‘‘Kamyon uygulamasının kalkmasına rağmen kazalarda düşüş sağlandı.

69 ekip görevde

BAYRAM süresince gündüz 36, gece ise 33 ekip görev yaptı. Sıkı denetimlerle bu başarı elde edildi. Yine tatil süresince kamyon, TIR ve tankerler 20'si maddi hasarlı, 23 kazaya karıştı. Bu kazalarda 4 kişi yaralandı'' dedi.

ÖTE yandan bayram denetimlerinde toplam 39 ehliyetsiz, 90 alkollü sürücü yakalandı. 9300 araç sürücüsüne toplam 159 milyar lira ceza kesildi.

Polis okullarında 2 yıl eğitim zorunlu oluyor

POLİS olabilmek için liseden sonra iki yıllık eğitim zorunluluğu getiren tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda alt komisyona havale edildi. Yurtdışındaki İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın yerine tasarıyı sunan Devlet Bakanı Safter Gaydalı, şu anda liseden sonra verilen 9 aylık eğitimden sonra polis olunabildiğini hatırlatarak, eğitim düzeyinin yükseltilmesi için sürenin 2 yıla çıkarılacağını belirtti. Türkiye'de 27 polis okulu ile bir kolej eğitim veriyor. Tasarıya göre, sınavı kazanıp polis okullarına giren adaylar iki yıl zorunlu eğitim görecek.

‘‘Bağırma amca’

İZSU'nun sayaç okuma ihalesini kaybeden şirketin işsiz kalan 118 personeli açlık grevini sürdürürken, aileleriyle Büyükşehir Belediyesi önünde gösteri yaptı. 5 yaşındaki Tuğçe de işsiz kalan babasıyla gösteriye katıldı. Eylem yöneticisinin megafonla yaptığı konuşma sırasında yanında duran Tuğçe sesten rahatsız oldu. Küçük kız, aşırı sesten kurtulmak için çareyi elleriyle kulaklarını kapatmakta bulurken bir yandan da ‘‘Çok bağırma amca'' diyordu.

Terfi-politikacı ilişkisi

ŞEFLER arasında yapılan bir araştırma, terfi sistemindeki aksaklıkların, polisi politize ettiğini ortaya koydu. Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Recep Gültekin ve ODTÜ Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Özcan'ın Polis Bilimleri Dergisi'yle Radikal'de çıkan araştırmasında polis şeflerinin terfi için politikacılardan yardım aldığı gözler önüne serildi. Araştırmaya katılan 300 şefin yüzde 35'i terfi için politikacılardan yardım istediklerini söyledi. Normalde komiser yardımcısı olarak göreve başladıktan 21 yıl sonra birinci sınıf emniyet müdürü olması gereken şeflerin bazılarının daha erken, bazılarının daha geç bu rütbelere geldiği ortaya çıktı. Terfileri geldiği halde üst rütbeye atanmayan veya daha aktif görevlerde çalışmak isteyen polis müdürlerinin kendilerine uygun pozisyona gelebilmek için mahkemelere, politikacı, medya ve mafya gibi baskı gruplarına başvurdukları yorumu getirildi.

Deprem telefonu boşuna mı alındı?

İÇİŞLERİ Bakanlığı, Marmara deprem felaketinde telefonların susmasıyla yaşanan krizden ders alıp, bir ay önce, ‘‘Her ortamda, her şartta görüşme sağladığı'' önesürülen İridium uydu telefonlarından aldı. Tanesi 2500-3200 dolar arasında değişen telefonlardan 84 tane alan bakanlık, bunları olağanüstü durumlar ve doğal afetlerde kullanılmak üzere valiliklere dağıtmıştı. Ama geçtiğimiz günlerde İridium firması iflas ettiğini açıkladı. Şimdi haberleşmeyi sağlayan uydular da işe yaramayacak ve ‘‘Deprem telefonu'' olarak adlandırılan bu telefonlar artık çalışmayacak.

Pizzacı motorları

PİZZACILAR İzmir'in hemen her yerini kuşattı. Yarım saatte adrese teslim servis yapan pizzacılar ulaşımda motosiklet kullanıyor. Bu motosikletlerden özellikle Alsancak sakinleri dertli. Özellikle taşıtlara kapalı Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde servisi adrese yetiştirmek için acele eden pizzacı görevlileri motosikletleriyle yayaların arasında ilerlerken tehlike yaratıyor. Vatandaşlar motosikletleri kullanan görevlilerin daha dikkatli olmasını istiyor. Ve işte hoş bir örnek. Pizza servisi yapan vespa tipi motosiklet arızalanınca bir başkası tarafından çekiliyor.

TEBESSÜM

‘‘Yemezler’

DEDEKTİF Haydar, hırsızlıktan yakalanan bir sanığı işlemleri tamamlanıp, ifadesi alındıktan sonra amirinin emriyle adliyeye götürür. Hırsız genç, savcılıkça sevkedildiği nöbetçi mahkemece tutuklanır. Adliyeden çıkışta cezaevine gitmek için ekip otosu beklenirken, elleri önden kelepçeli hırsız, ‘‘Ağabey artık cezaevine gireceğim. Büfeden sigara alayım'' deyince, iyi niyetli Dedektif Haydar'ın iznini alır. Yolun karşısındaki büfeye giden hırsız, kalabalığın arasına karışıp gözden kaybolur. Aramaları sonuçsuz kalan Haydar çaresiz durumu amirlerine anlatır. Bir gün sonra tekrar yakalanan hırsız, ‘‘Özür diler'' ve kaçtığı için hakkında bir evrak daha hazırlanıp yine Dedektif Haydar'la adliyeye gönderilir. Aynı yerde, hırsızla polis cezaevine gitmek için yine ekip otosu beklemeye başlar. Uyanık hırsız ‘‘Ağabey olanlar oldu. Büfeden bir sigara alayım'' deyince, Dedektif Haydar elini kaldırıp, ‘‘Beni bir kere daha kandıracağını mı sanıyorsun? Sen burada bekleyeceksin, ben sigara alıp geleceğim. Yok öyle uyanıklık. Artık yalanlarını yemem'' der...

Yazarın Tüm Yazıları