Polen alerjiniz varsa deniz tatili size daha uygun

Alerjik nezle, farklı faktörlerin etkisiyle gelişir. Genellikle polen ve toz gibi etkenlerle temas sonucu burunda ve genizde kaşıntı, burun akıntısı, hapşırma ve gözlerde yaşarmayla kendini gösterir. Mevsimsel olabileceği gibi ortamdaki başka alerjenlerle ilişkili, sürekli görülebilir. Uzmanlar alerjik nezlenin arttığını söylüyor. Ama içinde bulunduğumuz mevsim itibariyle gündemimiz polenin yol açtığı alerjik nezle.

Haberin Devamı

Kulak, burun, boğaz uzmanı Op. Dr. Atilla Şengör alerjik nezlenin artık çok küçük çocuklarda görülebildiği gibi, daha önce herhangi bir belirtisi bulunmayan orta yaşlı erişkinlerde de görülmeye başlandığını anlatıyor. Bunun nedeni henüz net açıklanamasa da şehirleşmenin getirdiği çevre sorunları, hormonlu veya GDO’lu ürünlerin kullanımı, gereksiz antibiyotik alımına bağlı bağışıklık sistemindeki zayıflamaların önemli etkisi var.
ALERJENLERE DİKKAT
Çoğu kişi farklı iklim koşullarına gittiklerinde alerjik nezle belirtilerinin azalacağına inanır. Bu her zaman doğru değildir. Her ortamda yeni alerjenlerle temas etme ihtimali vardır. Çiçek, ot ve ağaçlar baharda bolca polen yayar.  Bu nedenle alerjisi olanlar için deniz ve kumsal daha uygun.
Dr. Şengör, ”Doktorun önerdiği antihistaminik ilaç, burun yıkama solüsyonu ve alerji baskılayıcı burun spreylerini yanınıza almayı unutmayın. Alerjik nezle dönemi genellikle baharın erken döneminde ağaç polenleriyle başlar. Çimene bağlı alerjik nezle baharın sonuna doğru ve yaz mevsiminin başında etkilidir. İklim koşullarına göre polen mevsimi gelmeden önce, ülkemiz için genellikle şubat aylarında bazı burun spreyleri ve anti alerjik ilaçlar başlanmalı” önerilerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

BURUN AÇICI DAMLALARA BAĞIMLI OLAN HASTALAR VAR

Alerji hastalıklarının kontrolünde bir takım ilaçlar var. Ancak doktorların sıkıntısı hastaların tıbbi tedaviye yanıtlarının azalması veya belirtilerinin kısa sürede nüksetmesi. Dr. Şengör, “Alerjik nezlede uygulanan tedaviler sırasıyla, alerjenin vücuda girmesini önlemek, alerjene karşı vücudun duyarlılığını azaltmak, alerjene burnun verdiği yanıtı azaltmak ve alerjik belirtileri baskılamaktır. Ancak bazı hastalar, pek çok tıbbi tedavi seçeneği, alerji aşıları, çeşitli anti-alerjik haplar ve burun spreyleri kürleri uygulanmış olmasına rağmen alerjiye bağlı burunda gelişen ve tedaviye yanıt vermeyi önleyen kısır döngüden çıkamıyor. Tıbbi tedaviye dirençli bu hastaların bazıları kısa süreli rahatlama sağlayabildikleri burun açıcı sprey ve damlalara bağımlı hale gelebiliyor” diyor.  İşte bu tür hastalarda tıbbi tedaviye yanıtsız ve uygun hastalarda, konka (burun içi dokusu) şekillendirilmesi ve gerekiyorsa beraberinde burun içini rahatlatabilecek müdahaleler yapılabilir. Dr. Şengör, “Bu ameliyatlar alerji tedavisinde kullanılan burun spreylerinin burun içerisine dağılımını kolaylaştırır ve etkinliklerini artırır” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları