Plastik ürünlerde kimyasal tehdit

Güncelleme Tarihi:

Plastik ürünlerde kimyasal tehdit
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2016 15:15

AÜ Endokrinoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin, konserve, plastik biberon, oyuncak, emzik, damacana ve temizlik ürünleri kimyasalların üreme sağlığını bozduğunu ve kanser ile kalp krizine yol açtığını söyledi.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre konserveden plastik oyuncak ve yiyecek kaplarına, kozmetiklerden temizlik maddelerine kadar bir çok üründeki salgı bezi sistemini etkileyen kimyasallar sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açıyor, bu nedenle özellikle gebelik, emzirme ve çocukluk dönemlerinde önlem alınması gerekiyor. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin, kullanım sıklığı her geçen gün artan kimyasalların sağlığı olumsuz etkilediğini bildirdi. Endüstrileşmeyle kullanıma giren seksen binin üzerindeki kimyasal maddenin en az bininin vücuttaki hormonların etkisini azalttığını dile getiren Şahin, bu kimyasalların "iç salgı bezi sistemi bozucular" olarak adlandırıldığını belirtti.

KANSERE YOL AÇIYOR

Haberin Devamı

Bu maddelerin gelecek kuşaklar için de çok ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Şahin, "Endokrin bozucu kimyasallar, meme kanserleri, inmemiş testis, testis kanserleri, kemik sağlığı bozukluğu, kısırlık, sperm sayısının azalması, obezite, kalp hastalığı, diyabet ve hipertansiyona yol açabiliyor. Anne karnında maruziyet, erişkin yaşlarda meme kanserine, diyabet ve kalp krizine yol açabilir" ifadesini kullandı. Şahin, plastikte kullanılan "bisfenol" bileşiklerinin kadınlık hormonuna benzer etki yaptığını ifade ederek "Plastiklerdeki bu maddelerin erken ergenlik, meme kanseri, prostat kanseri, obezite, diyabet ve kansere yol açabileceğine dair kanıtlar hızla artmaktadır. 2011 yılında bu ürün bebek biberonlarında yasaklanmış olsa da BPA yerine kullanılan diğer maddelerin de benzer etkileri saptanmaktadır" uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!