İngiltere: Türkler tutkulu ve yürekten konuştu

Güncelleme Tarihi:

İngiltere: Türkler tutkulu ve yürekten konuştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2013 09:14

Suriye'ye askeri müdahaleden yana olan ABD'nin G20 zirvesinde beklediği desteği bulamadığı ancak dün akşamki liderler yemeğinde Türk heyetinin yaptığı konuşmaların toplantıya damga vurduğu belirtildi.

Haberin Devamı

BBC'ye konuşan İngiliz kaynaklar, Rusya’nın St. Petersburg kentinde süren zirve kapsamındaki görüşmelerde Türkiye, İngiltere, Fransa ve Kanada liderlerinin Obama'ya büyük destek verdiklerini söyledi. Hatta İngiliz Maliye Bakanı George Osborne, Türklerin "kimyasal silah kullanımına karşı dünyanın vermesi gereken cevap konusunda çok güçlü bir argüman ortaya koyduğunu" belirtti.

İngiltere: Türkler tutkulu ve yürekten konuştu

"TUTKULU VE YÜREKTEN"
Osborne, "Ben liderlerin akşam yemeğine katılmadım. Ancak duyduğum kadarıyla, örneğin Türkler, kimyasal silah kullanımına karşı dünyanın nasıl bir tepki vermesi gerektiği konusundaki fikirlerini masada çok güçlü bir şekilde ifade etmişler. Çok tutkulu ve yürekten bir çağrıda bulunmuşlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ancak St. Petersburg'daki muhabirlerin aktardığına göre, G20 içindeki müdahale karşıtı ülkelerin sayısı, destekçilerden çok daha fazla.

ABD BM'DEN ÜMİDİ KESTİ
ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power, dün akşam bir açıklama yaparak ülkesinin Suriye meselesinde BM Güvenlik Konseyi'nin işbirliğini istemekten vazgeçeceğini belirtti.

Power, Rusya'yı "konseyi esir almakla" suçladı. Power'ın bu ifadeleri ABD'nin Suriye'ye operasyon için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi onayı aramayacağının kesin işareti olarak yorumlandı.

İngiltere'nin geçtiğimiz hafta konseye sunduğu taslak kararın "öldüğünü" belirten Power, "İngiltere'nin teklifi sunduğu toplantıda ben de vardım. O toplantıda söylenen sözler ve sergilenen vücut dili kararın özellikle Rusya tarafından kabul edilmesinin hiçbir yolu olmadığına işaret ediyordu. Kimyasal silahlar konusunda aylardır gösterdiğimiz çabalar ve Cenevre barış görüşmeleri için 2.5 yıldır ortaya koyduğumuz girişimlere rağmen, Suriye'deki insani durumun bu Güvenlik Konseyi'yle ilerlememize imkan vermediğini düşünüyoruz" diye konuştu.

OBAMA'NIN İNADI
Bu arada G20 zirvesine katılan ABD Başkanı Barack Obama, dün üst düzey danışmanlarıyla bir araya gelerek ABD'li vekillerin ve çok güvendiği küresel müttefiklerinin Suriye'ye yönelik askeri operasyon karşısındaki direnişlerini kırmak için yollar aradı.

Haberin Devamı

Suriye'ye askeri operasyon yapılması için çağrıda bulunarak hem ABD'nin hem de başkanlığının güvenilirliğini riske atan Obama'nın önündeki Kongre engelleri gittikçe yükseliyor. Anketler kamuoyunun çoğunluğunun da operasyonla ilgili şüpheleri olduğunu gösteriyor.

RUS HEYET İLE GÖRÜŞMEDİLER
ABD ile Rusya arasındaki gerilimin bir yansıması da Washington’da yaşandı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve ABD Senatosu'ndaki demokrat çoğunluk lideri Harry Reid ise Suriye konusunu değerlendirmek üzere ABD'ye gitmesi planlanan Rus milletvekilleriyle görüşmeyi reddetti.

Boehner'in sözcüsü Michael Steel, Suriye konusunu görüşmek üzere Rus tarafından gelen öneriyi reddettiklerini açıkladı. Reid'ın sözcüsü Adam Jentleson da Rus tarafının teklifini geri çevirdiklerini teyit etti.

Haberin Devamı

Washington'daki Rusya Büyükelçiliği Sözcüsü Maxim Abramov ise bu karardan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü Suriye'deki durumu ABD kongre üyeleriyle görüşmek üzere milletvekillerinden oluşan bir heyeti Washington'a gönderme teklifinde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!