Plan notlarında usulsüzlük iddiası

Güncelleme Tarihi:

Plan notlarında usulsüzlük iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2016 14:43

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, İmar Kanunu’na aykırı hükümler barındıran ‘plan notları’nı onayladığını iddia etti.

Haberin Devamı

Yapılaşma şartlarının temel kaynağı olan plan notlarında kesin yargı yerine, net olmayan ve taahhüt içeren ifadeler kullanıldığını kaydeden Şube Başkanı Emre Sevim, özetle şunları söyledi:
“Plan notu, imar planları yapılırken o plan üzerindeki uygulamalarla ilgili süreci, temel şartları içeren notlardır. İmar planıyla birlikte onaylanır. Plan notlarının kesin yargılar içermesi gerekirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanlığındaki Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayladığı plan notlarında ‘olabilir’, ‘olmayabilir’, ‘yapılabilirler’ gibi ifadeler yer almaktadır. Örneğin doğal alanlar için sunulan ‘Olabildiğince korunmaya çalışılacak’ şeklindeki plan notuyla, alanların tahribatı yasallaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu ‘olabilidiğince’nin tartışılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

MAFYAVARİ BİR TUTUM

İmar Kanunu çerçevesinde belediyeler, kamusal kullanım için arazinin yüzde 40’ını alabiliyor. Ancak belediye, plan notlarına düştüğü ‘yüzde 20’sinin bağışlanmasına ilişkin noter onaylı taahhütname verilecektir’ gibi ifadelerle mafyavari bir tutum içindedir. Bir usulsüzlük örneği de, ‘Tarafından; yurt binası ve spor salonu komplekslerinden oluşan 64 derslikli okul, 24 derslikli ve 6 atölyeli meslek lisesi ve 1 adet ticaret lisesi anahtar teslimi yapılarak; bu tesislerin iskan izni alınmadan ... alanında yapılacak yapılara yapı kullanma izni verilmeyecektir” ifadesinin olduğu plan notunda görülmektedir. Hukuka aykırı bu plan notları ile artı yapılaşma hakları ve ayrıcalıklı imar durumları yaratılmaya çalışılmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!