PKK'nın bütçesi IRA'nın 100 katı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Trabzon

Ayrılıkçı terör, yıllardır konsolide edildiği Güneydoğu haritasından Karadeniz'e sıçradı, gündemde yine ön sıraya tırmandı.

PKK'nın Karadeniz hamlesi yaz başından bu yana tartışılıyor. Kimi yorumcular PKK'ya bu yabancı coğrafyada hiç şans tanımıyor. Bazıları kanlı eylemleri kıyamet habercisi gibi sunmayı yeğliyor.

Ne yazık ki resmi yaklaşımda Güneydoğu'daki binlerce şehidin kanı pahasına edinilen tecrübe ve birikimin izine rastlanmıyor.

Yine ve yeniden aynı hataya rota tutuluyor: Terörle değil teröristle mücadele hedefleniyor...

* * *

Akademisyen Emin Gürses, ayrılıkçı terörün son 30 yılını araştırdı. İrlanda'da IRA, İspanya'da ETA ve Türkiye'de PKK'nın stratejilerini kıyasladı.

Emin Gürses, önce ayrılıkçı terörün basit ve kesin tarifini sunuyor: ‘‘Ayrılıkçı terör, amaca varmak için başvurulan sistemli ve örgütlü şiddettir.’’

Ardından ayrılıkçı örgütlerin izlediği beş aşamalı süreci anlatıyor:

1) Siyasi örgütlenme,

2) Eyleme geçiş, resmi hedeflere saldırı,

3) Eylem bölgesinin genişletilmesi,

4) Daha geniş toplumsal ve mali destek aranması (Uyuşturucu ticareti genellikle bu aşamada başlıyor)

5) Etnik nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kentlerin ele geçirilmesi, metropollerde artan şiddet eylemleri.

Emin Gürses'in ‘‘Ayrılıkçı terörün anatomisi’’ kitabındaki bu şablon kullanıldığında PKK'nın Karadeniz'e sızması kaçıncı aşama sayılmalı?

Galiba en çok 3 ve 4'üncü maddelere uyuyor.

Yani eylem alanını genişletmeye çalışan PKK, Karadeniz'de yeni mali kaynak peşinde koşuyor... Uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi.

* * *

Mali kaynaktan söz ederken Emin Gürses'in verdiği bazı rakamları sıralamakta yarar var. Neredeyse 100 yıldır İngiltere'yi sarsan IRA'nın yıllık bütçesi sadece 15 milyon dolar. Yani orta halli bir Türk şirketinin cirosundan fazla değil. Kızıl Tugaylar, eylemleri için ancak yıllık 8 milyon dolar kaynak buluyorlar.

Sanayi toplumlarının, kaynak fakiri terör örgütlerinin yanında PKK gelişmekte olan Türk ekonomisi ile kıyaslanmayacak ölçüde büyük bütçe kullanıyor.

Genelkurmay'da 29 Nisan 1997 tarihinde İç Güvenlik Harekât Daire Başkanı Tuğgeneral Kenan Deniz tarafından verilen brifinge göre PKK'nın yıllık bütçesi bir milyar doları buluyor.

Yani PKK ünlü IRA'nın neredeyse 100 katı bir kaynağı kontrol ediyor.

Demek ki PKK artık dünya ölçeğinde bir örgüttür.

PKK ile mücadele de dünya standartlarında yürütülmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları