PKK kampında Yunanlı paşa

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Kürt sorununu uluslararası platforma taşımak ve dahası bu meselede diplomatik taraf sayılmak için dağda eşkıya kılığıyla gezmek yetmez.

İşte o yüzden Barzani ve Talabani gibi aşiret ağaları bile Washington'da, Moskova'da, Tahran'da yüksek kabul görürken, bizim Apo burnunu Şam'da hapis kaldığı evden dışarı çıkaramaz.

Diplomatik temas niyetine Zap kenarında emekli Yunanlı paşaları ağırlar.

* * *

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'taki operasyonu sırasında Suriye uyruklu iki PKK militanı Şeladize'de Barzani güçlerine teslim oldu.

Mazlum kod adlı 28 yaşındaki Mehmet Hasan ile Muhammed kod adlı 26 yaşındaki Muhammed Salih Hüseyin PKK'nın Kuzey Irak'taki Zap kampına gelen ilginç bir ziyaretçiden söz ettiler.

Anlatımlarına göre, yanında bir heyetle kampa gelen emekli Yunanlı general teftişte bulunmuş, tavsiyeler vermiş. Örneğin, ‘‘Bundan sonra alanları savunun, sakın ha boşaltmayın’’ diyerek askeri tabirle ‘‘Kaçmayın’’ uyarısını yapmış.

PKK dağ kadrosunun tam donanımlı hale getirilmesi zorunluluğundan söz eden emekli paşaya gösteri niteliğinde tatbikat yapılmış. General ve yanındakiler uzun uzun not tutmuşlar.

Kampta birkaç gün kalan emekli general, herkesi toplayarak özeleştiri de yapmış, ‘‘Daha fazla yardım gerekiyor. Kutsal davanıza yardımcı olmak bize onur verir. Yunan milletinin arkanızda olduğunu belirtmek isterim’’ demiş.

Bana sorarsanız bu emekli paşayı fazla ciddiye almaya gerek yok. Çünkü Mazlum ve Muhammed'in anlattıklarına göre kampa gelirken yolda kayadan düşüp kafasını yarmış. Başında sargıyla PKK'ya nutuk atarken, ‘‘30 yıllık askerlik hayatımda ilk kez kanımı döktüm’’ diye övünmeye kalkmış.

* * *

Ancak iki PKK'lının verdiği bilgiler doğrultusunda yapılan operasyonda daha ciddi sonuçlar da alındı.

13 PKK'lı öldürülürken, yanlarında ateşlemeye hazır SA-7 füzesi bulundu.

Bu füzeler hatırlarsınız, Mayıs 1997'de yine Kuzey Irak'a yapılan harekâtta iki askeri helikopterin düşürülmesinde kullanıldı.

Mazlum ve Muhammed'e göre, PKK'nın füze kadroları Yunanistan'da eğitim aldıktan sonra şubat-mart aylarında Suriye üstünden Kuzey Irak'a geçtiler. Silahlar da yine aynı yoldan girdi.

PKK sadece Zap bölgesinde Türk uçakları ve helikopterlerine 20'den fazla füze attı, ancak iki isabet sağladı.

* * *

Özetle, PKK dağdan düze inerken yanlış klavuz kullandı.

Yunanistan ve Suriye desteği belki helikopter avlamasına yeterli ama PKK'yı uluslararası teröristlerin lanetliler listesinde her geçen gün daha üst basamaklara yükseltiyor.

Yazarın Tüm Yazıları