Piyasalarda yılbaşı ve bayram canlılığı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda yılbaşı ve bayram canlılığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 00:00

Yılbaşı ve bayram tatilinin aynı tarihe denk gelmesi, Ankara’da alışveriş merkezlerini hareketlendirirken, mağazalar çeşitli kampanyalar düzenliyor. Alışveriş merkezlerindeki indirimler de yeni yılda sevdiklerine hediye almak isteyenlerin ilgisini çekerken, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, vatandaşları banka kredilerine karşı ihtiyatlı davranmaları konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

YILBAŞI ve bayramın aynı tarihe denk gelmesi, başkentte alışveriş merkezlerini hareketlendirdi, piyasaları canlandırdı. Armada, Ankamall, Karum, Atakule, Arkadium gibi alışveriş merkezleri, müşterilerin ilgisini çekebilmek için ışıklı süslerin kullanıldığı yılbaşı dekorasyonları hazırladı.

Müzik dinletileri, dans gösterileri ve hediye kampanyaları da düzenleyen alışveriş merkezlerinin ziyaretçi sayısında geçen haftadan beri gözle görülür bir artış yaşanıyor.

Mağazaların yaptığı indirimler de yeni yılda ve bayramda sevdiklerine hediye almak isteyen vatandaşların ilgisini çekiyor. Ulus’ta ise esnaf, vitrinleri ve rafları, yaklaşan yeni yıl ve bayram için zenginleştirdi.

UCUZLUĞUN ADRESİ ULUS

Başkentliler tarafından yıllardır tercih edilen Çıkrıkçılar Yokuşu, Samanpazarı ve civarında gözle görülür bir hareketlilik yaşanıyor. Ulus’ta, ihtiyaç duyulan her türlü ürün oldukça ekonomik fiyatlara bulunabiliyor. Çıkrıkçılar Yokuşu Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hamit Gürdoğan, Kızılay, Tunalı Hilmi Caddesi ve Çankaya’daki dükkanlar ile yeni alışveriş merkezlerindeki mağazalarda yüksek fiyatlara satılan ürünlerin Samanpazarı, Çıkrıkçılar Yokuşu, Anafartalar ve Ulus Meydanı’ndaki dükkanlarda daha uygun fiyatlara satın alınabileceğini bildirdi. Gürdoğan, Ankaralıları tarihi mekanlarda dolaşarak, bütçelerine uygun şekilde kaliteli alışveriş yapabilmeleri için Ulus’a beklediklerini sözlerine ekledi.

Bankaların ’bayram kredisi’ yarışı

ALIŞVERİŞTE hareketli günler yaşanırken, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz de yıl sonu hedeflerini tutturmak için rekabete giren bankaların cazip kredi seçenekleriyle vatandaşı kendilerine çekme yarışına girdiklerini kaydetti. Yılbaşı ve kurban bayramının aynı günlere denk gelmesi dolayısıyla bankaların birbirleriyle adeta "bayram kredisi" verme yarışına girdiklerini belirten Deniz, kredi faizlerini bayrama özel düşürüp taksitleri uzatmalarının yanı sıra geri ödemeleri de ötelediklerini kaydetti Deniz, bankaların "bayram kredisi" ve "kredi kartı" verme yarışına yıl sonu hedeflerini tutturabilmek için girdiklerini ve bu nedenle aktif bir şekilde pazarlama yaptıklarını ifade ederek, "Bu yarışta canı yanacak olan yine tüketicilerdir. Bu nedenle tüketiciler, bankaların kredi teklifleri ile kredi kartlarını ihtiyatla karşılamaları gerekiyor" dedi.

Kurbanın öğretmene maliyeti maaşının yarısı

TÜRK Eğitim-Sen, göreve yeni başlayan bir öğretmenin kurbanlık koç alabilmesi için aylık maaşının yarısını ayırmak zorundu olduğunu bildirdi.

Türk Eğitim-Sen’in "Kurban Bayramında Eğitim Çalışanlarının Masrafları" konulu araştırması, öğretmenler için kurban kesmenin ya da bayram tatili yapmanın neredeyse hayal olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, kurbanlık koç alabilmesi için göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının en az yüzde 42’sini, en fazla yüzde 55’ini ayırmak zorunda. Derece olarak birin dördündeki bir öğretmenin maaşının en az yüzde 35’ini, en fazla yüzde 45’ini, en düşük derecede çalışan bir memur ise maaşının en az yüzde 53’ünü, en fazla yüzde 68’ini ayırması gerekiyor.

Kurbanlık koyun alabilmesi için ise 9/1 derecedeki bir öğretmenin maaşının en az yüzde 30’nu en fazla yüzde 42’sini, en yüksek derecede çalışan bir öğretmenin maaşının en az yüzde 25’ini, en fazla yüzde 35’ini, en düşük derecede çalışan bir memurunun maaşının en az yüzde 38’ini, en fazla yüzde 53’ünü ayıracak.

Bayram onlara hayal oldu

5 kişiyle ortak olarak kurbanlık dana alabilmesi için en düşük derecedeki bir öğretmenin en az 14.5 gün, en fazla 36 günlük ücretini ayırması gerekiyor. 7/1 derecedeki öğretim görevlisinin en az 12.5 gün, en fazla 31 gün; en düşük derecedeki bir memurun da en az 18 gün, en fazla 45 gün çalışması zorunda iken, en yüksek derece çalışan bir profesör maaşının yüzde 16 ila yüzde 40 arasında para ayırmak zorunda. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, eğitim çalışanları için bayramların heyecanla beklenen günler olmaktan çıktığını belirterek, "Bu bayramda hüzün bayramı olacağa benziyor" dedi.

Kurban Bayramı’nın gözdesi Beypazarı

2006 yılında 200 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan Beypazarı, yılın son tatili için de gözde seçeneklerden biri olmaya aday. Dört günlük Kurban Bayramı tatili için Beypazarı’ndaki konaklama yerlerinde şimdiden rezervasyon yoğunluğu yaşanıyor. Yalnızca Ankara ve yakın bölgelerden değil, Türkiye’nin her yerinden rezervasyon aldıklarını belirten Beypazarılı işletmeciler, her geçen gün artan ilgiden oldukça memnun olduklarını dile getiriyorlar. Konaklama yerlerinde olduğu gibi tüm turistik işletmelerde de bayramda kaliteli hizmet sunabilmek için hazırlıklara başlanıldı. İlçeyi ziyaret edecekler; gerekli tüm bilgilere Beypazarı Belediyesi’nin www.beypazari-bld.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!