Piyasalar mutlaka etkilenecek

Geçen hafta cuma günü piyasalar kapandıktan sonra Yargıtay'ın AKP’nin kapatılması isteği ile Anayasa Mahkemesinde dava açtığı haberi ile piyasalar bir anda şok yaşadı.

Haberin Devamı

1963 yılında kurulan Anayasa Mahkemesinden önce iki siyasi parti kapatılmıştı. Sonrasında ise 24 adet kapatılan parti ile toplamda 26 parti Türkiye’de kapatılmış durumda. Şimdi de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği gerekçesiyle AKP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açtı. Bu dava ile ilgili hukuki sürecin nasıl işleyeceği konusunda fazla bilgim bulunmaması nedeniyle hukuk anlamında yorum yapamayacağım.

Ak Parti kapatılır veya kapatılmaz ama davanın sonuçlanmasına kadar geçecek süreçte piyasalar üzerinde önemli bir baskı hissedilecek. Sonuçta kapatılması istenen parti tek başına iktidar partisi...

Küresel piyasalarda hareketliliğin veya volatilitenin hüküm sürdüğü bir konjoktürde ortaya çıkan bu gelişme finansal piyasaları etkileyecek ve bir belirsizlik dönemine girilecektir diye tahmin etmekteyim.

Haberin Devamı

Özellikle son dönemde yurtdışı haberler paralelinde piyasalarda volatilite zaten artmış durumda iken yurtiçindeki bu gelişme piyasalarda çok olumsuz bir etki göstermese de belirsizlikle birlikte baskı sürekli hissedilecektir.

Anayasa Mahkemesinde açılan bu dava ekonomiyi mutlaka etkileyecektir. Avrupa Birliği yolundaki gelişmeler, yapılması gereken reformlar, ayrıca 2008 yılı için planlanan özelleştirmeler belirsizlik uzadığı takdirde duraksayabilir. 2007 yılında 22 milyar dolar seviyesine ulaşan doğrudan yatırım yabancı girişi belki de 2008 yılı için hedeflenen yerlere gelemeyecek.

Son 12 aylık cari açık büyümeye devam ederek 38.9 milyar dolara ulaştı ve ülke ekonomisinin yumuşak karnı olmaya devam ediyor. Doğal olarak burada da yabancıların tavrı çok önem kazanıyor.

YATIRIMCI NE YAPMALI

Bu arada yatırımcılara önerim, hareketli beklediğim önümüzdeki dönemde strese girmeden karar almaları ve daha çok iniş ve çıkışların yaşanabileceğini bilmeleridir. Panik hareketlerden uzak kalıp, gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışındaki gelişmeler yakından izlenmeli ve  Amerika’da başlayan global krizin devam ettiği akıldan çıkarılmamalı.

Haberin Devamı

Önümüzdeki günlerde olumlu ya da olumsuz şekilde gelecek haberlerin piyasaları etkileyebileceği de unutulmamalı.

Yazarın Tüm Yazıları