PİPİ! İçerde mi, dışarda mı?

Önce babası gördü. Gelip “Anlatamıyorum Pınar” dedi. Konumuz Emo’nun yaptığı iç organlar afişi.

Biz çocuğun ödevlerine asla karışmayan bir aileyiz. Hatası ile günahı ile doğrusu ve yanlışı ile her şey Emo’ya ait olsun istiyoruz ki sorumluluk nedir bilsin, yaptıklarının arkasında olsun. Bu sebeple sadece gördüklerimize arada bir müdahale ediyoruz. Kaldı ki başaramıyoruz da...
Bu pipi olayında olduğu gibi...
Yaptığı iç organlar afişinde bir erkek çocuk var. Kalbi, böbrekleri, bağırsakları her şey tamam ve öyle komik ki. Rengarenk ve bir masal kitabının içinden fırlamış gibi. Ancak bir terslik var. Çocukta bir de pipi var...
Babası diyor ki “Oğlum şimdi sen bu afişe iç organları koymalısın, bence pipi iç organ değil”...
Emo cevap veriyor: “Hayır, pipi iç organ.”
Ve aynı diyalog yüzlerce kez tekrarlanıyor. Bora açıklamaya çalışıyor, yapamıyor ve bana gelip söylüyor.
Akşam biz kendi aramızda gülüp eğleniyoruz, sabah ben söylerim okula giderken diye karar veriyoruz ve olay başlıyor.
Saat sabahın 07.99 suları. Konuyu açıyorum...
“Annecim, pipi iç organ değil bence, emin misin?” diyorum.
“Anne, kapa konuyu. Pipi iç organ, karar verildi” diyor.
“Ama okulda arkadaşların böyle yapmazsa veya sana ayıp yapmışsın derlerse üzülürsün” diye ekliyorum.
“Anne bana bak” diyor gözlerini açıp kafasını eğerek, sinirle ve devam ediyor:
“Senin pipi var mı? Yok! Yani pipinin ne olduğunu, nasıl çalıştığını falan sen bilir misin? Senin pipin olmadığına göre bilemezsin. Pipi içerde mi dışarda mı bilemediğine göre neden bana bu konuyu hatırlatıyorsun sürekli, yeter yaa...”
Sesim kısılıyor. Sadece “ama...” diyebiliyorum.
Bağırarak kesiyor sesimi: “Anne karar verildi diyorum sana, pipi iç organdır, bilmediğin konular hakkında konuşma demiyor muyum ben hep sana!”
Ben “Sen bilirsin” diyorum...
O “Tabii ben bilirim, pipisi olan benim” diyor.
Ve bu durumlarda bir kişinin susması gerekiyor.
Tabii o kişi yine ben oluyorum.
Bir cüce gibi oluyor ruhum ve odasından çıkıp gidiyorum.
Bu canavarlarla uğraşan tüm annelere sonsuz sabırlar diliyorum.

Bebek ve çocukların beslenmesi nasıl olması

Her anne-baba, çocuğunun beslenmesine dikkat eder. Ama unutulmamalıdır ki bebek ve çocukların beslenmelerinde önemli olan ne kadar yedikleri değil, gerekli besinleri alıp almadıklarıdır. Diyetisyen Ayşe Korkmaz ve Diyetisyen Ayça Ilıca, bebek ve çocukların hangi besinleri almaları gerektiği hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Bebeklerde beslenme

İlk altı ay önerilen tek şey anne sütüdür. Anne sütü kadar kaliteli, ekonomik ve pratik başka bir besin daha yoktur. 6’ncı aydan itibaren bebeklerin gerek enerji gereksinimlerinin artmış olması gerekse fizyolojik değişikliklerinin karşılanması amacıyla ek besinlere geçilmelidir. Bu sayede değişik tatlarla tanışan bebekler sonraki aylarda kolay yeme alışkanlığı kazanacaklardır.
Elbette bu besinler bebeklerin ayına uygun şekilde sıralandırılarak verilmelidir. Besleyici değeri yüksek ama alerji yapma niteliği az olan besinler ön planda tutulmalıdır. Elma, şeftali gibi asitsiz taze meyve suları veya bu meyvelerin püresi, patates, havuç gibi gaz yapmayacağı bilinen sebzelerle hazırlanan sebze çorbaları veya sebze püresi, pirinçli çorbalar, yoğurt, peynir, pekmez, ekmek, yumurta, bebek beslenmesinde kullanılan ek gıdalardır. Bu besinler, ayına göre sırasıyla bebeğin beslenmesine eklenmelidir.
Annelerin bebekleri için hazırladıkları yemeklerde kullandıkları malzemelerin mevsiminde olmasına dikkat edilmeli ayrıca hazırlama aşamasında gerekli hijyen kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Bu sırada gıdaların teker teker denenmesi hem oluşabilecek alerjik reaksiyonun fark edilmesinde hem de lezzetinden hoşlanılmayan gıdanın tespitinde fayda sağlayacaktır. Bal, alerji yapma olasılığı nedeniyle 2 yaşından önce tercih edilmez.

Çocuklarda beslenme

Çocukluk dönemi, çok geçiş bir aralığı içine almaktadır.
1 yaşını tamamlamış olan ve herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan çocuğun artık bütün besin gruplarını tüketebilecek hale gelmiş olması gerekir. Bu arada halen anne sütü alımı varsa 2 yaşa kadar buna da devam edilmesi tavsiye edilmektedir.
1-5 yaş arası olan ve okul öncesi dönem olarak da adlandırılan dönemde evde kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları ile okul dönemindeki alışkanlıkları ve yetişkin olduklarında oluşabilecek sağlık sorunları arasında yakın bir ilişki mevcuttur. Bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları kazanma konusunda anne, baba, aile büyüklerinin örnek teşkil etmeleri önemlidir. Bu dönemde çocuğun günlük olarak her besin grubundan tüketmesi sağlanmalı, günlük beslenme düzeni buna göre ayarlanmalıdır. Tabii ki yapılacak fiziksel aktivite varsa bu da almaları gereken besin miktarını etkilemektedir. Besin grubunda; süt ve ürünleri, et grubu, sebze-meyve grubu, yağ grubu ve tahıllar yer almaktadır.
Okul çağı döneminde özellikle dikkat edilmesi gereken bir nokta ise çocuğun mutlaka kahvaltı yaptıktan sonra okula gitmesidir. Ayrıca okul kantinlerinde ve yemekhanelerinde verilen yemeklerin çeşitleri de önemlidir. Mönülerin bu yaş grubuna özel olarak hazırlanmış olması önemlidir. Bu dönemde yanlış kazanılan beslenme alışkanlıkları ileri yaşlarda birçok hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır.

Çocukların kahvaltısı nasıl olmalı?

1-2 dilim peynir çeşitleri, tam tahıllı ekmek, zeytin, pekmez-bal, süt, haftada 2-3 kez yumurta veya omlet, taze meyve, evde yapılmış kuru meyveli kek veya börek, çocukların kahvaltılarında olabilecek gıdalardır.

Okul çağı çocuklarında beslenme nasıl olmalı?

Bu dönemde çocuklar son derece aktiftir ve gelişimleri de en yüksek düzeyde seyreder. Dolayısıyla gereksinimlerini karşılayacak hem besleyici değeri yüksek hem de severek tüketebilecekleri gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir.
Her zaman olduğu gibi her öğün kendi içinde yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve yağ içermelidir. Kahvaltı, arkasından ara öğün, öğle yemeği, bunu takip eden bir veya iki küçük ara öğün, akşam yemeği, okul çocuğunun gereksinimlerini karşılayacak yemek sistemidir.
Çocuklar hem ana hem de ara öğünlerde; temel besin grubumuz olan ekmek ve ekmek türevi olan çorba, pilav, makarna gibi gıdalar, et/tavuk, haftada en az bir gün balık, mevsiminde olan herhangi bir sebze yemeği, bunun yanında önemli kalsiyum kaynakları olan süt ve yoğurt tüketmelidir.

‘Çocukla Birlikte Büyümek’ ikinci baskısını yaptı

Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu, Anneyiz.Biz Yayınları’ndan çıkan ilk kitabı “Çocukla Birlikte Büyümek” ile anne-babalara çocukların psikolojik gelişimleri konusunda önemli bilgiler veriyor. Ailelerin başucu kitabı olan “Çocukla Birlikte Büyümek”, ikinci baskısı ile raflarda yerini aldı. Kitapta, 2 yaş döneminde çocuğa nasıl davranılması gerektiği, boşanma ve etkileri, okul öncesi eğitim, okul dönemi gibi konularda bilgiler yer alıyor. ABY Yayınları

Işık şovu

İşte çocuklar için enteresan bir atölye çalışması... Motorlar, mıknatıslar, LED’ler bu atölyedeki malzemelerimiz... Bu malzemeleri kullanarak yaratılacak sistem ile karanlık bir ortamda etraf farklı renklerde ışıklarla aydınlanıyor. Atölye çalışmasını, Emre Uzun gerçekleştiriyor.
Tarih: 19 Aralık Cumartesi/ 10.30-12.30
Yaş Grubu: 7-12 yaş Adres: Eski Silahtarağa Elektrik Santrali Kazım Karabekir Cad. No: 2/6 Eyüp - İstanbul

Biyografik fotoğraf sergisi

Oasis Alışveriş Kültür ve Eğlence Merkezi, 5 Aralık 1934 yılında Türk kadınlarına Mustafa Kemal Atatürk tarafından tanınan Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’nın 75. yıldönümünü “Bodrum’un Seçilmiş Kadınları” adlı biyografik fotoğraf sergisi ile kutluyor. Türk kadınlarının siyasetteki yerine de ışık tutacak sergide, TBMM’ye seçilen cumhuriyetin ilk 18 kadın milletvekilinden günümüze kadar geçen süreçte Türk kadınlarının siyasetteki yerine kronolojik olarak yer verilecek. Sergi, 31 Aralık’a kadar gezilebilecek. Adres: Emin Anter Bulvarı, Kıbrıs şehitleri Cad. Bodrum/ Muğla

Mohini’de çocuklara özel sürprizler

A’dan Z’ye her şeyin çocuklar için düşünüldüğü Mohini’de aralık ayı sonuna kadar birbirinden eğlenceli etkinliklerle çocuklar coşacak. Noel Baba, evinin kapılarını çocuklar için aralayacak. Çocuklar, Noel Baba’nın evinde fotoğraf çektirebilecek, puzzle tamamlama yarışması ile hem eğlenip hem de öğrenecekler. Mohini’de 19 Aralık günü eğlenceli bir Noel partisi bekliyor. Bizden söylemesi...
Adres: Tanburi Ali Efendi Sok. No: 15 Etiler

Çırağan’da çocuklarınıza ve size özel zamanlar

Çırağan Palace Kempinski’de 20 Aralık’a kadar pazar brunch’larında ve 1-26 Aralık arası akşamüstü çaylarında hem ebeveynleri hem de çocukları mutlu edecek pek çok etkinlik var! Boğaz’ın hemen kıyısındaki Laledan Restaurant’ın brunch’larında ve akşamüstü çaylarında, siz yemeklerin tadını çıkarırken çocuğunuz da boyuna göre ayarlanmış mini büfede kendilerine özel mönülerin tadını çıkaracak. Çocuklar ayrıca Çırağan şefleriyle kurabiyeler yapacak. Kurabiyeler fırında pişerken önlüklerini istedikleri gibi boyayacaklar, eğlenceli oyun odasında, filmler, palyaço, prenses ve Noel Baba eşliğindeki oyunlarla kahkahaya doyacaklar. Sonra da kurabiyeler fırından çıkınca onları yiyecekler!
Bilgi ve rezervasyon için: (0212) 326 46 46’dan 7500
Yazarın Tüm Yazıları