Picasso'dan sonra Andy Warhol geliyor

Güncelleme Tarihi:

Picassodan sonra Andy Warhol geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2016 10:49

Picasso'dan sonra Andy Warhol geliyor

Haberin Devamı

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- GÖKKUŞAĞI renkleri ve iddialı sergileriyle Antalya kent merkezinde büyük farklılık yaratan Antalya Kültür Sanat'ta (AKS) Picasso ve Ara Güler sergilerinin ardından bu kez, "Herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacak" sözüyle de tanınan Andy Warhol'un dünyaca ünlü eserleri sergilenecek.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) bir dershane veya iş merkezi yerine kültür ve sanat merkezi olarak inşa ettiği AKS'de açılan Picasso'nun orijinal eserleri ve Ara Güler'in Antalya fotoğraflarından oluşan sergileri, 6 ayda yaklaşık 15 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Sign of the City Awards 2015'te 'En İyi Sosyo-Kültürel Yapı' kategorisinde birinci olan AKS, gökkuşağı renklerinden oluşan dış cephesi ve sergi ve eğitim salonlarından oluşan iç mekanıyla Antalya kent merkezinde büyük farklılık yarattı.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nin danışmanlığıyla ulusal ve uluslararası sergilere ev sahipliği yapan AKS'de, 29 Mart'ta Amerikan pop kültürünün ikonik isimlerinden dünyaca ünlü sanatçı Andy Warhol'un 47 eserinden oluşan serginin açılışı yapılacak. Slovakya'nın ve Avrupa'nın en önemli özel koleksiyonlarından biri olan Zoya Müzesi koleksiyonundan derlenen 'Herkes için Pop Sanat' sergisi, 30 Mart- 25 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.
ATSO Başkanı Davut Çetin, 'Andy Warhol: Herkes için Pop Sanat' sergisinde Andy Warhol'un, Campbell Çorbaları, Kovboylar ve Kızılderililer, Tehlikedeki Türler, Çiçekler dizilerinin yanı sıra, ünlü isimlerin portrelerinin yer alacağını söyledi.
İŞHANI YERİNE KÜLTÜR VE SANAT
ATSO'nun eski hizmet binasıyken 2008'de yeni hizmet binasına taşınılması sonrası bu binada 'ne yapılsın' diye çok tartışıldığını belirten Davut Çetin, dershane, işhanı gibi öneriler de olduğunu, ancak 2011 yılında meclis kararıyla kültür ve sanat merkezi yapımına karar verildiğini söyledi. 2013 yılı sonunda da binanın yıkılarak, 2014 Haziran sonuna doğru kültür ve sanat merkezi olarak tamamlandığını belirten Davut Çetin, 16 Eylül'de Picasso ve Ara Güler'e ait eserlerden oluşan iki sergiyle resmi açılışın yapıldığını kaydetti.
15 BİN ZİYARET
Bu iki sergiyi 6 ayda 15 bin kişinin gezdiğini söyleyen Davut Çetin, ziyaretçilerin yüzde 10'unun yabancı, yüzde 10'unun ATSO üyeleri, diğerlerinin de Antalya'dan olduğunu dile getirdi. Çetin, bu rakam içersinde 2 bin 400 ilk, orta ve lise öğrencisi bulunduğunu da açıkladı. 14 yaş altına ücretsiz, ATSO üyelerine yüzde 50 indirim uygulanan AKS'de bilet fiyatlarının 15 TL olduğunu belirten Çetin, "Burada amacımız büyük gelir elde etmek değil. Buranın yapılış amacı hem Antalya'nın kültür, sanat ve eğitiminin desteklemesi, aynı zamanda kent merkezindeki ticareti geliştirmek" dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖRNEK
Antalya'da en çok şikayet edilen konulardan birinin 'şehir merkezine turist gelmiyor, şehir merkezinde turist sayısı çok az' şeklinde olduğunu dile getiren ATSO Başkanı, kültür ve sanat etkinlikleri ve mimari yapısıyla AKS'nin kent merkezine daha yoğun turistin girmesini sağlayacağını söyledi. Çetin, 2016 yılında tur operatörlerinin kataloglarında da AKS'nin yer aldığını kaydetti.
AMERİKAN POP SANATININ ÖNCÜSÜ
1928 yılında Amerika'da göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Andy Warhol, 1949 yılında bir grafiker olarak başladığı kariyerini 20. yüzyıl sanatının en ikonik isimlerinden biri olarak tamamladı. Slovak kökenli bir ailenin oğlu olarak önceleri garipsendiği, sonraki yıllarda eleştirdiği ama bir yandan da hayran olduğu Amerikan kültürü ile var oldu ve onu yeniden biçimlendirdi. 1987 yılında 58 yaşında yaşamını yitiren Warhol, Amerikan pop sanatının öncüleri arasında yer aldı. Warhol, çok konuşulan ve tartışılan "Herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacak" sözüyle de tanınıyor.

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!