Perkütan Kordotomi Yöntemiyle Kanser Ağrılarından Kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Perkütan Kordotomi Yöntemiyle Kanser Ağrılarından Kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2015 14:26

SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE GERÇEKLEŞEN 'PERKÜTAN KORDOTOMİ' UYGULAMASI 70 YAŞINDAKİ MUSTAFA ÖZBAY'IN KANSER AĞRILARINI GEÇİRDİ

Türkiye’de kamu hastanelerinde ilk defa gerçekleştirilen yöntem, kanser hastalarının ağrılarından kurtulmaya yönelik umut oldu. Hastalığa bağlı geçmek bilmeyen ağrılar Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki “Perkütan Kordotomi” yöntemiyle yok edildi.
Sağlık Bakanlığı Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleşen “Perkütan Kordotomi” uygulaması kanser hastalarının giderilemeyen ağrılarına çözüm oldu. Türkiye’de devlet hastaneleri kapsamında ilk defa Sakarya’da gerçekleştirilen uygulamayla 70 yaşındaki Mustafa Özbay ağrılarından kurtuldu. Şiddetli tek taraflı göğüs ve sırt ağrısı nedeniyle Ağrı Kliniği’ne başvuran Mustafa Özbay’a yapılan tetkikler sonucu akciğer kanseri tanısı konuldu. Tedavisine başlanılan hastanın ağrılarının geçmesi için morfin ve benzeri ilaçlar kullanılsa da ağrılarına çözüm bulunamayınca Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı ile Algoloji Kliniği doktorlarının bilgisayarlı tomografi eşliğinde “Perkütan Kordotomi” uygulaması yapıldı.
İşlem sırasında ağrıları anında geçen hasta bir günlük hastane yatışının ardından kanser tedavisi takibi şartıyla taburcu edildi. Prof. Dr. Nurettin Lüleci başkanlığında başlayan Perkütan Kordotomi işlemi Doç. Dr. Ali Fuat Erdem, Doç. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz, Uz. Dr. Cafer Altaş ve Dr. Mustafa Orhan’ın katılımıyla başarıyla gerçekleştirildi. Doç Dr. Serbülent Gökhan Beyaz, “Bundan sonra da bu ve daha ileri yöntemleri Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla uygulamaya çalışacağız ve kanser hastalarımızın ağrılarını daha etkin bir şekilde durduracağız. Aynı zamanda bu işlemin Sakarya’da başlamasına öncülük eden Prof. Dr. Nurettin Lüleci hocamıza da desteklerinden dolayı teşekkürü bir borç biliriz” dedi. Kanser tedavisi devam eden Mustafa Özbay ise, “Büyük ağrılar yaşıyordum, hekimlerimize artık beni bu ağrılardan kurtarın dedim. Yapılan uygulamayla ağrılarım dindi. Gördüğüm tedaviden ve ilgiden çok memnunum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
PERKÜTAN KORDOTOMİ NEDİR VE NASIL UYGULANIR?
Doç. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz uygulama hakkında yaptığı açıklamada şunları belirtti; “Boyun hizasında C1-2 aralığından bir iğne elektrod ile omuriliğe girilip ağrı duyumuzu beyne taşıyan yolların bulunması, yakılması ve tahrip edilmesi anlamına gelmektedir. Bu bir ameliyat değildir, hastaya genel anestezi verilmez ve neşter kullanılmaz. Teknik olarak bu işlem bilgisayarlı tomografi görüntüsü eşliğinde güvenle yapılmaktadır. İğne elektrodlar ağrıyı taşıyan yolun (lateral spinotalamik traktus) ön tarafında omuriliğin içerisine (anterior kadran) yerleştirilir, radyofrekans cihazı ile uygun duyusal uyarılar verilerek ağrının tam lokalizasyonu yani ağrının olduğu anatomik yer ile uyarının örtüşmesi aranır. Hemen sonra hastaya zarar vermemek için bizim motor uyarı dediğimiz kol bacağın hareketlerinin olup olmadığının testleri yapılır. Sonuçta motor lifler içerisindeysek kol-bacak ve diğer hareketler görülebilir. İstediğimiz yerdeysek sadece o bölgede sızlanma, elektriklenme hissedilir. Sonraki işlem, kontrollü lezyon oluşturmadır. İşlem tedricen ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirilir. Bu esnada hasta daha konforlu olsun ağrı hissetmesin diye sedo-analjezi uygulanır. Girişim sonlandırılır. Hastalar sorunsuz bir şekilde servise gönderilir. Kordotomi yöntemi ağızdan opioid (morfin türevi ilaçlar)tedavisine geçmeden önce uygulanmalı, bu teknik son çare olarak düsünülmemelidir. Bu yöntemin uygulanması hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde arttırmaktadır. Başarı oranı ise yüzde 90’ın üzerindedir ve tedaviye anında yanıt alınmaktadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!