GeriSeyahat Pentagon: Dünyanın yönetildiÄŸi yer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Pentagon: Dünyanın yönetildiÄŸi yer

Pentagon: Dünyanın yönetildiÄŸi yer

WASHINGTON - Aldığı kararlar dünyayı en çok etkileyen ülke olan ABD'nin başkenti Washington, diplomasideki önemine kıyasla oldukça küçük bir şehir.

İŞTE HURRIYET.COM.TR'NİN GİRDİĞİ PENTAGON'DAN FOTOĞRAFLAR

 

Ãœstelik Washington'da çok önemli ve kritik kararların alındığı, milyonlarca insanın hayatını etkileyen adımların atıldığı yerlerin sayısı bir elin parmağını geçmiyor.          Â

 

Beyaz Saray'dan sonra bu binalardan belki de en önemlisi Pentagon olarak bilinen ABD Savunma Bakanlığı'nın binası.Â

 

Şu anda koridorlarında en çok Afganistan'la ilgili yeni stratejinin tartışıldığı bina, beşgen şeklinde olmasından dolayı Pentagon olarak biliniyor.

 

İşte hurriyet.com.tr, çok kritik kararların alındığı, alınan kararların milyonlarca insanı etkilediği ve girilmesi yaklaşık bir ay süren oldukça zahmetli güvenlik prosedürlerine bağlı olan bu binaya girdi.

 

DÃœNYANIN EN BÃœYÃœK BÄ°NASI

 

Burdan dünyanın en büyük ordusunun yönetildiğini söylemek yanlış olmaz.

 

Çünkü Irak ve Afganistan'daki savaşların esas komuta kararları burada veriliyor.

 

Yani burası bir anlamda ABD'nin politikalarını dünyada uygulama merkezi.

 

Bu, binaya giren herkese ilk hissettirilen duygulardan birisi. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı binanın her köşesi, adeta ABD'nin askeri gücünü hatırlatmak üzere tasarlanmış.

 

Pentagon, dünyanın en büyük binası olma özelliğine sahip. Bu tesis, adeta kendi başına bir şehir. Burada 17,000'i üniformalı yaklaşık 23,000 kişi çalışıyor.

 

Binanın yüksekliği sadece beş kat. Ancak esas yayılma alanı yatay. Toplam ofis alanı yaklaşık 344,000 metrekare. 16 otopark alanı var ve buraların toplam araba kapasitesi 8,770. Binanın içinde 131 adet merdiven basamağı ve 19 asansör var.

 

BÄ°R KATTA 10 KORÄ°DOR

 

Çalışanlar binadaki 284 tuvaletten faydalanabiliyor, günde 4,500 fincan kahve ile 6,800 kutu içecek tüketiyor ve mesai saatlerini bina içindeki 4,200 saate bakarak kontrol ediyor.

 

Binanın her katında, katların etrafını hem içeriden hem de dışarıdan dolanan beşer, yani toplamda 10 adet koridor bulunuyor.

 

Pentagon, stratejik öneminin yanı sıra bu ilginç özellikleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı haline geliyor. Bu nedenle de Pentagon yönetimi özel turlar düzenliyor.

 

Ziyaretçilere iki asker eşliğinde yapılan tur, binanın 18 kilometre uzunluğundaki koridorlarının yaklaşık 2 kilometrelik bir bölümünü kapsıyor ve 45 dakika civarında sürüyor.

 

Ofisler bu koridorlar üzerindeki odalarda yer alıyor.

 

Ofis bölmelerine geçebilmek için koridorlarda bulunan kapılara hem kart okutmak hem de şifre girmek gerekiyor. Bir kişi sadece kendi bölümün giriş şifresini bilebiliyor.

 

Binada yapılan güçlendirme çalışmalarından dolayı binanın içinde cep telefonu sinyali pek alınamıyor. Telefonlar ancak cam kenarlarında çekiyor.

 

11 EYLÃœL ANISINA

 

Binayla ilgili en ilginç tesadüf inşaatına 11 Eylül 1941'de başlanmış olması.

 

Çünkü Pentagon'un inşaatının 40'ıncı yıl dönümünde tarihin en büyük saldırılarından birinin hedefi oldu. Savunma Bakanlığı, 11 Eylül 2001'de 125 çalışanını kurban verdi.

 

Pentagon'a çarpan uçaktakilerle birlikte saldırıda toplam 184 kişi hayatını kaybetti.

 

Pentagon yetkilileri, saldırıdan önce binada güçlendirme çalışmalarının yapıldığını ve çalışmaların ilk olarak uçağın çarptığı yerde tamamlanmış olduğunu söylüyor.

 

Yetkililere göre, bu güçlendirme çalışması olmasaydı can kaybı çok daha yüksek olabilirdi.

 

Uçağın çarptığı yer, bugün olayda hayatını kaybedenlerin anısına ayrılmış. Binanın içinde ve dışında hayatını kaybedenlerin anısına anıtlar var.

 

Dışarıda yer alan bölüm, halka açık ancak içerideki bölüme sadece Pentagon çalışanları ya da tesise kabul edilen ziyaretçiler girebiliyor.

 

İçerideki bölümün camları özel yapım. Camların bu özelliğinden dolayı içeriye sızan gün ışığı odanın sarı renge bürünmesine neden oluyor.

 

Uçağın çarptığı alana bağlanan koridorlarda hem ABD'nin hem de dünyanın çeşitli yerlerinden gönderilmiş anma eşyaları yer alıyor.

 

Duvarda asılı duran bir yorganın üzerine ölenlerin resimleri işlenmiş, başka bir duvarda bulunan bir başka yorganda ise hayatını kaybedenlerin isimleri var.

 

Ayrıca okul çocuklarının resimleri ve yazdıkları yazılar da duvarlarda yer alıyor.

 

YÜKSEK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

 

Pentagon'a girmek çok da kolay değil. Ziyaret için ilk olarak önceden Pentagon'a başvuru yapmak gerekiyor. ABD vatandaşları, başvuruda sosyal güvenlik numaralarını belirtmek zorundalar.

 

Güvenlik kontrolünün ardından ise başvuru sahibinin alınıp alınamayacağına karar veriliyor. Sonrasında ise belirtilen gün ve saatte Pentagon binasına gelmek yeterli.

 

Yabancılar için ise durum biraz daha karmaşık. ABD vatandaşı olmayan bir kişinin başvurusunu ya mensubu olduğu ülkenin büyükelçiliğine yapması ya da davetli ise ABD hükümetine bağlı bir kurum üzerinden yapması gerekiyor.

 

Güvenlik amacıyla yapılan bütün bu işlemlerin tamamlanması ise aşağı yukarı bir aylık zaman alıyor.

 

Farklı bölümlere farklı güvenlik kontrollerinden geçerek giriliyor. İki farklı kimlik belgesinden kimlik kontrolü yapılıyor.

 

Bu güvenlik önlemlerinden geçen ziyaretçilere ise iki genç asker, tur boyunca rehber olarak tahsis ediliyor.

 

Hem eskortluk hem de rehberlik yapan askerler, genellikle orduya birkaç yıl önce katılmış gençlerden seçiliyor.

 

Tur sırasında askerlerden biri önde, diğeri ise arkada yürüyor. Burada ilginç ve ilk etapta ziyaretçilere tuhaf gelen şey ise öndeki rehberin bütün tur geri geri yani yüzü gruba dönük olarak yürümesi.

 

İçeride kurallar oldukça katı. İçeriye sıvı sokmak, gruptan ayrılmak, fotoğraf çekmek ve neredeyse söylenen yerden başka yere bakmak bile yasak.

 

İzin verilmeyen bir yerin fotoğrafını çeken kişinin başına hemen iri yarı bir görevli dikiliyor ve makineyi alıp söz konusu resmi siliyor.

False