Pastadan parfüme "Helal Fuarı"...

Güncelleme Tarihi:

Pastadan parfüme Helal Fuarı...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2016 16:39

Pastadan parfüme "Helal Fuarı"...

Haberin Devamı

 

Gülseli KENARLI -  İdris TİFTİKCİ / İSTANBUL, (DHA) Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan Helal Fuarı'nda "Helal sertifikalı ürünler" sergileniyor.

15 TEMMUZ PASTASI

Fuarda '15 Temmuz Pastası' ve içinde altın parçacıkları bulunduğu belirtilen parfüm dikkat çeken ürünler arasında. Üzerinde darbe girişiminde şehit olan Ömer Halisdemir'in ve bir tankın yer aldığı pasta, Türkiye Aşçılar Federasyonu üyesi Tuba Geçkil tarafından şeker hamurundan yapıldı. Tuba Geçkil, “Aslında bu içi yenilebilir bir pasta değil, maket olarak yapılmış bir pasta. Olaylar beni çok etkiler. Aynı bir yazarın kalem döktüğü gibi ben de şekillendirerek hayata geçiriyorum. 15 Temmuz beni çok etkiledi ve fuar da vesile oldu buna. Tamamı şeker hamurundan yapıldı, badem hamuru var, bir de modelleme çikolatası var. Tamamen helal ürünler ve kullandığımız gıda boyaları da helal. Tek başıma yaptım ve yaklaşık 3 gün sürdü" dedi.

Pasta sabah, fuarı gezen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ye de gösterildi.

HELAL ÇİKOLATA VE PASTA MALZEMELERİ

Pastacılık malzemeleri üreticisi Katsan Firmasının İstanbul Pastacılık Ürün Danışmanı Ergün Güner de pasta imalatında kullanılan ürünlerinin helal olduğunu kaydederek, “Ürünlerimizin içerisinde sadece hayvansal olarak süt tozu kullanılmakta, o da inek sütü olduğu için herhangi bir sıkıntımız yok, bütün ürünlerimizde helal sertifikamız vardır. İçerisinde hayvansal ürünler olan domuz veya hayvansal ürünlerin kesiminde şartlara uymamış olması önemli kriterler" diye konuştu.

HELAL KOZMETİK

Helal kozmetik kozmetik ürün de yer aldığı fuarda, Turuncu Girişim Pazarlama Sorumlusu Servet Kadir Altay, bu ürünlerde helal sertifikasının ne anlama geldiğini anlattı.

Altay, “Aslında alışkanlık helal gıda üzerindeydi ama helal sertifikalı ürünlerde gıda dışında ne kadar ürün var bunu dünyaya tanıtıyoruz aslında. Helal sertifikalı ürünlerimizde özellikle tıbbi alkol kullanıyoruz. İçilmesi haram olan alkolleri ürünlerimizde kullanmıyoruz. İlaçlar da ve şuruplarda olan tıbbi ürünlerimizde mevcut. Sertifikamızı da bu şekilde alıyoruz. Diğer kozmetik ürünlerinin de içerisinde tıbbi alkol kullanıyorlardır ama ben kesinlikle helal sertifikasına başvurmalarını öneriyorum" şeklinde konuştu.

BİN LİRALIK HELAL PARFÜM

Servet Kadir Altay, içinde altın parçacıkları bulunan helal sertifikalı bin liralık parfümleri tanıttı. Altay, “İçerisinde alkol yok tamamen esans özellikli bir parfüm" dedi.

DÜNYADA HELAL ÜRÜNLER PAZARININ BÜYÜKLÜĞÜ

Helal ürünler, bu ürünlerin tüketimi ve pazar payı konusunda değerlendirmelerde bulunan Namet-Maret Dış Ticaret Müdürü Nihal Kayar da “Dünyada 2 milyar Müslüman yaşıyor. Geçen sene 1.9 trilyon dolarlık bir helal gıda ve helal yaşam ürünleri pazarı vardı. Bunun yüzde 10'u ile 20'si arasındaki bölümü genel olarak gıda, tarım ürünleri oluşturdu. Türkiye tarım ve gıda da çok güçlü. Et ve et ürünleri olarak genel olarak Ortadoğu'ya ihracat yapıyoruz. Avrupa'ya politik sebeplerden dolayı ihracat yapamıyoruz. Genel olarak istenilen ürünler helal. Helal ürünlerini araştırırsanız sağlığa yararlı bir çok unsuru var. Türkiye bu konuda daha kendisini geliştiriyor. Malezya ya da Endonezya gibi tabana oturmuş bir helal anlayışı henüz yok. Çünkü helal her üründe kullanılabiliyor sadece gıda da değil, yaşam stili, turizm gibi her şeyde kullanılabilecek bir kavram. Gıda ve tarım ürünlerinde yaygın, diğer sektörlerde de yaygınlaşacağını düşünüyorum. Hızlı büyüyecek, 2018'de helal ürünlerin pazar büyüklüğünün 2.4 trilyon dolara çıkması bekleniyor" şeklinde konuştu.

Fuar, yarın da açık.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!