Paris'te çiğköfte haftası

Güncelleme Tarihi:

Pariste çiğköfte haftası
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Club 29'un sahibi Metin ve Zeynep Fadıllıoğlu çifti, Türk mutfağının seçme yemeklerini bir hafta süreyle Paris Ritz Otel'de tanıttı. Fransa'nın en ünlü otelinde hazırlanan Türk mutfağı haftası, tanıtım yapılmadığı halde Fransızlardan büyük ilgi gördü. Çiğköfte her gece kapış kapış gitti.

Prenses Diana'nın, ölmeden birkaç dakika önce kapısından çıktığı ünlü Ritz Otel, tarihinde son derece ilginç bir başka olaya tanık oldu. Otelin özel müşterilere ayrılan kulubüne gelen konuklar, Türk mutfağının ‘‘tat çeşitlemesi’’ karşısında hayran kaldılar. Metin ve Zeynep Fadıllıoğlu ile Türk yemekleri haftasını düzenleyen Ritz Club Direktörü Michel Gaubert, normal zamanda Ritz Club'a üye olmayanların içeri alınmadığını, ancak Türk Mutfağı haftası nedeniyle kulübü diğer müşterilere de açtıklarını belrterek şunları söyledi:

‘‘Ben Türkiye aşığıyım. Birkaç kez ülkenize geldim. Burada yılda bir kez, Fransız mutfağı yerine müşterilere değişik ülke mutfaklarının en iyi örneklerini sunuyoruz. Türk Büyükelçisi Sönmez Köksal, Türk mutfağını teklif ettiğinde çok memnun oldum. Teklif, Metin Fadıllıoğlu'na götürüldü ve harika yemeklerinizi Fransızlara tattırma imkanı bulduk. Metin, Club 29'un şefini de getirdi. Bizimkiler, ondan yeni yemek pişirme teknikleri öğrendiler. Müşteriler, Türk yemeklerini çok beğendiler.’’

Türk yemekleri haftasının düzenleyicilerinden Zeynep Fadıllıoğlu ise ‘‘Biz, Paris Büyükelçimizin eşi Filiz Akın-Köksal hanımla, sivil toplum örgütlerinde birlikte uğraş veriyoruz. Filiz hanım, beni çağırarak Ritz Otel'de Türk mutfağını tanıtma imkanı olduğunu ve uygun görürsek bunu bizim yapabileceğimizi söyledi. Biz de çok sevindik’’ diye konuştu. Metin Fadıllıoğlu da şu açıklamayı yaptı:

‘‘Bir işi yaparken, en iyisini yapmak önemlidir. Biz yaptığımız işleri dünyada kabul edilen normlar neyse, onlara göre yaparız.

Ritz Club'da müşterin karşısına etnik olarak çıkabilirdik. Yani ‘Biz böyle besleniriz' derdik, Fransız da tadına bakardı. Ama buraya etnik olarak gelmedik. Türk olarak 2000 yılında beslenirken birtakım tatları çağa uydurarak yorumladık. Sarmısak koyuyoruz, ama kokmamasına özen gösteriyoruz. Mesela, bir dolma yaptığımız zaman, 300 sene önce atalarımızın yaptığı gibi yapmıyoruz. Evrime uğradığı biçimiyle, sofistike bir şekilde yapıyoruz.’’

Lezzet haftasının mimarları

Paris'in en ünlü oteli Ritz'de düzenlenen Türk yemekleri haftasının mimarlığını Metin ve Zeynep Fadıllıoğlu çifti ile Ritz Club Direktörü Michel Gaubert (sağda) yaptı. Fadıllıoğlu çifti (solda) ve Gaubert, Hürriyet'in Paris Temsilcisi Muammer Elveren'e bilgi verdiler.

Club 29'un başaşçısı Selim Akkaya, Paris'e gelerek Fransızlara hayran kaldıkları Türk yemeklerini yaptı.

Fransızlar bunlara bayıldı

Fava

Zeytinyağlı enginar

Pastırma

Mücver

Sosisli börek

Çöpşiş

Çerkeztavuğu

Balık köftesi

Kalkan tava

Menemen

Kağıtta barbunya

levrek buğulama

acılı kebap

yoğurtlu kebap

islim kebabı

çiğköfte

köfte 29

külbastı

fırında ballı kuzu

irmik helvası

ayva tatlısı

kabak tatlısı

badıllı

baklavası

rakı

şarap

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!