Parayı güzelliğe yatırıyorlar

Çin’deki yüz milyonlarca kadının ortak arzusu tarihlerindeki kraliçeler ve cariyeler gibi beyaz tene ve ince yüze sahip olmak. Bu yolda ülkedeki cilt bakım pazarını 3.5 trilyon euroya çıkarmış durumdalar.

Haberin Devamı

Önümüzdeki beş yıl içinde 14.6 milyar dolarlık satışla Çin’in dünyanın en büyük lüks pazarı olması bekleniyor. Bu Çin’in artık sadece ekonomisiyle değil, yaratıcılığıyla da konuşulacağının habercisi. “Made in China” (Çin’de Yapıldı) etiketinin yerini “Created in China” (Çin’de Yaratıldı) alacak gibi görünüyor.
Çin’deki hızlı tüketim malları arasında en büyüğü cilt bakım pazarı. Çapı 3.5 trilyon euro civarında.
Bir ülkede, hele de böyle kalabalık bir ülkede en büyük pazarın cilt bakım değil, temizlik ürünleri falan olmasını beklerdiniz. Buradan, kadınların güzellikle ne derece kafayı bozduklarını anlayabilirsiniz. Çin’de kadınlar paraları olduğu an işe kendilerine bakmakla başlıyorlar.

BEYAZ TEN TAKINTISI

Baskın güzellik eğilimlerini sıralamaya kalksak en başa “beyaz ten” oturur. Lekesiz, pürüzsüz, bebek teni gibi... Sosyal ve kültürel inanışlarına göre, beyaz ten yüksek sosyal statünün, yetiştirilişin simgesi. Tarihindeki kraliçelerin ve cariyelerin tenleri gibi... Beyaz ten bu ülkede aynı zamanda cinsel çekicilikle de bağdaştırılıyor.

Haberin Devamı

KİMYASAL GENÇLİK

Çin’de güzellik derken Peter Pan eğiliminden söz etmemek olmaz. Burada da kadınlar genç kalma peşinde. Genç görünürlerse ilişkilerinde ve işyerlerinde kendilerine daha güvenli olacaklarına inanıyorlar. Bu nedenle yüksek teknoloji ürünü ve güçlü içeriğe sahip cilt bakım ürünleri revaçta; peptitler, altın özü, mineraller, havyar, kolajen, dermabrazyon, Botoks, kök hücre teknolojisi, retinoid, alfa hidroksi vs...

GELENEKSELE TEPKİ

Androjen güzellik anlayışı Çin’de giderek ağırlığını hissettiriyor. Çünkü Çinliler farklı güzellik anlayışlarına karşı artık daha toleranslılar. Gençler, androjen güzelliği bir güzellik seçimi olmaktan çok, geleneksel ya da ana akım güzellik anlayışına karşı bir isyan olarak görüyorlar.

HAYALLERİNİ İNCE YÜZ SÜSLÜYOR

Yüzü incelten maskeler, takma kirpikler, renkli lensler, gölgelendirme, estetik cerrahi... İdeal yüzü şöyle tarif ediyorlar: Büyük gözler, uzun kirpikler, küçük ve ince yüz, kalkık burun ve kalın dudaklar.

Haberin Devamı

ÇİN BİLGELİĞİ YÜKSELİŞTE

Çinli kadınlar beyaz ten ve genç görünme yolunda kimyasallardan medet umarken, diğer yandan ruhlarını güzelleştirme peşinde. Sağlıklı ve huzurlu olurlarsa daha güzel görüneceklerine inanıyorlar. Yoga yapıyor, seyahat ediyor, sağlıklı besleniyor, kahve yerine çay içiyor, Çin baharatlarına başvuruyorlar. Güzelliğin insanın iç dünyası ile dış görünümünün dengesi olduğu ve “yüzeydeki” güzelliğin tek başına değerli olmadığı fikri giderek yaygınlaşıyor.
Yerel baharatlar ve şifalı otlar en gözde güzellik araçları. Aromaterapiye ilgi büyük. Makyajda nar kırmızısı, mantar kahvesi gibi organik renkler moda. Ginseng, şakayık özü, ödağacı gibi doğal içeriklere ilgi büyük.
Kadınlar spa ve güzellik salonu gibi kendilerini şımartabilecekleri yerlere giderken, kimileri evde spa deneyimi yaşamalarını sağlayan ürünlere rağbet ediyor. Kazıma, bardak çekme gibi geleneksel yöntemler de rahatlamak isteyenlerin tercihi.

Yazarın Tüm Yazıları