GeriSeyahat Param yok ama dünyayı dolaştım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Param yok ama dünyayı dolaştım

Param yok ama dünyayı dolaştım

Alper Metin (43) yalnız seyahat edenlerden. Beş kıta ve 42 ülkeyi tek başına korkusuzca gezdi. Özgürce seyahat etmek onun için tam bir tutku. Üstelik herkesin gittiği yerleri de tercih etmiyor. Küba’nın turistlerin pek uğramadığı kasabalarına ve Moğolistan’ın ıssız bozkırlarına gitti. Finlandiya’nın kırlarında kamp yaptı. İsrail’de Necef Çölü’nü aştı. Moldova’da köy düğününde halay çekti. Çin Seddi’ne tırmandı...

En büyük tutkunuz seyahat mi?
Evet, en büyük tutkum seyahat etmek ve farklı ülkeleri gezmek. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde büyüdüm. Marmara Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümünde okudum. Şu anda Kocaeli Üniversitesi’nde öğretim görevlisiyim.

Seyahat etmeye nasıl başladınız?
17 yıl önce başladım ama 14 yıldır aktif bir gezginim. İlk seyahate çıkma nedenlerim iş gezisi ve arkadaş ziyaretiydi. Tek bir sırt çantasıyla özgürce çıktığım ilk gezim Orta Avrupa’ydı. İkinci seyahatimi Balkanlar’a yaptım. Gittiğim ülke sayısı 42 oldu. Halen de durmadan geziyorum.

Param yok ama dünyayı dolaştım

Kuzey Kore'deki Zafer Bayramı sırasında...

Neden tek başınıza geziyorsunuz?
Korkmuyorum ama dikkatli olmaya çalışıyorum. Tek başıma olmaktan sıkılmıyorum. Özgürüm. İstediğim kararları alıyorum. Ne istersem onu yapıyorum. Daha çok insanla tanışıyorum; otobüste, kafede, sokakta soru sorarken, dükkânlarda, barlarda...

Gezilerinizi bir projeye çevirdiniz mi?
Belgesel hazırladık. TRT Belgesel ile birlikte ‘Büyük Yolculuk’ adlı bir bölümdü. Ana konusu insanın yaşamında değişikliğe yol açan bir yolculuğu anlatmaktı.

Neden az gidilen ülkelere gitmeyi tercih ediyorsunuz?
Çok gidilen, popüler ve turistik ülkelerin çoğu pahalı. Gidilmesi pek tercih edilmeyen ülkeler genelde ucuz, sıradışı oluyor. Bazen zorlu olsa da her an bir macera yaşamak keyif verici. Örneğin Paris’te, Londra’da beni heyecanlandıracak bir şey yok. Oysa Moğolistan’ın ıssız bozkırları, Uruguay’ın yolu ve elektriği olmayan okyanus köyü, Botsvana’nın ara sokakları asıl ilginç ve fantastik olan yerler.

ÇİN SEDDİ'NE TIRMANDIM

Gezilerinizden aklınızda nereler kaldı?
Pekin çok güzeldi. Dünyanın en kalabalık ülkesi. Görmediğim yemekler tattım. Bambaşka bir kültürü keşfettim. Dünyanın en hızlı treniyle yolculuk yaptım. Uzakdoğu mutfağında hoşlanmadığım tek şey yemeklere şeker ve tatlı soslar katıyor olmalarıydı. Domuz yemeği bile şekerliydi. Masalarda tuz yok, istediğinizde de getirmiyorlar. Transmongolia treniyle dağları aştım. Sonrasında Çin Seddi’ne tırmandım. Gobi Çölü’nü geçtim. Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’a vardım. Moğolistan seyahatimde gerçek bir göçebe çadırında kaldım.

Param yok ama dünyayı dolaştım

Trakai, Litvanya

Çin Seddi tırmanışı nasıldı?
Yıkılmış kısımlarıyla birlikte uzunluğu 600 km. Kalınlık ve yüksekliği yer yer değişiyor. Bazı yerleri çok zayıf ve kuvvetsiz. Duvarları çok kısa. Zayıf duvarların amacı devleti saldırılardan korumak değil düşmanı yavaşlatmak. Burayı tırmanmak imkânsız. Sadece 6 km’sini kat ettim. İnsan dayanamıyor.

Seyahatlerinizde nerede kalmayı tercih ediyorsunuz?
Bazen bir ailenin evinde oda kiralıyorum. Ucuzsa küçük bir daire kiralıyorum. En çok da üyesi olduğum ve tüm dünyadan insanların, karşılık beklemeden gezginleri evlerinde konuk etmelerine yönelik ağlar (Hospitality Club ve Couch Surfing) sayesinde yerel insanların evinde konaklıyorum. Örneğin, Baltık ülkeleri seyahatimde tamamen bu yöntemle bir ay boyunca misafirperver gezginlerin evinde kaldım. Moğolistan’da göçebe çadırı, Estonya’da komün evi gibi sıradışı yerlerde de konakladım. Yurtdışı gezilerim için bazı şeylerden fedakârlık etmem gerekiyor, severek yapıyorum.

Çok mu paranız var?
Hayır, yok. Araba, arsa, hisse almıyorum. Her sene cep telefonumu yenilemiyor, bozulana dek yıllarca kullanıyorum. Beş yıldızlıyı bırakın, yıldızlı otellerde kalmıyorum, güneyde tatil köylerine gidip havuz kenarında buzlu içeceğimle tembellik etmektense, az gidilen bir ülkenin ücra bir kasabasında pansiyonda veya evlerde kalıp arka sokaklardaki yaşamı keşfetmeyi tercih ediyorum. Her yaz bir ay süreyle yaptığım seyahatlerde harcadığım toplam para, birkaç istisna ülke dışında 2.500-4.000 TL. Yurtdışı seyahat bazı yöntemlerle ucuza getirilebiliyor. Bunu Ucuz Gezi adlı yazımda anlattım (www.celebialper.com).

Param yok ama dünyayı dolaştım

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek

Önümüzdeki günler için ne gibi bir seyahat planınız var?
Aklımda birkaç bölge var: Şili-Peru-Bolivya, Vietnam-Kamboçya-Laos, Grönland-İzlanda, Sibirya, İran...

En sevdiği beş şehir: Santiago de Cuba, Montevideo, Kudüs, Budapeşte, Kotor.
Seyahatten ne alır: Yerli içecek ya da ürün.
Seyahatte nerede kalır: Evlerde ücretsiz konaklıyor.
Seyahatte ne okur: Gittiği ülkelere ait seyahat ve edebiyat kitapları.
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri: Türk kahvesi, bakır cezve, nazar boncuğu, tespih, seramik nihale, lokum

False