Pabuç pahalı..

Kendimi Almodovar’ın ünlü ‘Konuş onunla/Hable con ella’ filmindeki gibi bitkisel hayattaki balerin sevgiliyi konuşarak yaşama döndürmeye çalışan hasta bakıcı gibi hissediyorum.

Haberin Devamı

Filmde sevgili başarmıştı ama, Oktay Mahmuti kendi kalıpları arasında sıkışıp kalmış, ümitsiz vaka. Robert Redford gibi ‘Atlara fısıldayan adam’ mı oldum yoksa? Ben söylüyorum, ben işitiyorum. Top 16’da Real Madrid’in evinde Malaga’ya yenilmesiyle işler iyice karıştı. Kalan üç maçında Efes’in artık teknik ve oyun düzeninde ayarlama yapmaya her zamankinden fazla ihtiyacı var. Bakın net söylüyorum; Koç Mahmuti, ’Dört kısanın dış atış isabetine dayalı oyun formatıyla’ Zalgiris, Malaga ve Real Madrid maçlarını kazanamaz. Pivotsuz oynayan, Farmar vb. kısalara açık alan bırakıp rahat şut attıracak rakip takım kalmadı. Kaçarı yok, oyunu boyalı alana yıkmaya mecbursun.

YANLIŞI NEREDE?

MAHMUTİ’nin hücum düzeni olarak (Sistemi demiyorum çünkü yok) kısayı alçak posta sokarak post up yaptırması ve buradan sayı araması çok amatörce. Bu seviyede bir veya iki kere sürpriz atak olarak başvurulacak oyunu, bütün maç çareye dönüştürmesi, kendisine bilmem ama Anadolu Efes’e hiç yakışmıyor. Mahmuti, dört kısa oynamanın yanı sıra bir de tek uzunu da dışarıya perdeye göndererek oyundan ve ribaunttan düşürüyor. Dışardan savrulan ve boşa giden atıştan sonra rakibin ribaundu ceza topu oluyor. Herkesin ezberlediği tepeden ‘pick&roll’le bakın bakalım kaç sayı buldu Efes. Ele bakan takım, ellerin tutmadığı akşamda hüsran yaşar.

FORMAT ATMALI

Haberin Devamı

BİR kere Mahmuti mevcut oyun ve oyuncu değiştirme/rotasyon planını, virüslü bilgisayarlara yapıldığı gibi format atarak tümden değiştirmeli. Lafı gevelemeden nasıl olmalıyı anlatayım; İki uzun, mesela Semih ve Gönlüm, üç numarada aynen Sırp Milli Takımı’nda harikalar yarattığı yerinde Savanovic, skorer guard’da Farmar veya Vujacic, oyun kurucu olarak da Gordon ya da Farmar. Başlayan ve maçın kemik anlarını oynayan beş bu olmalı. Herkes pozisyonuna göre değiştirilerek bu şekil korunmalı. Yani her geçen gün daha iyi oynayan Barac ve Ermal uzun yedekleri olurken, Savanovic dinlenecekse veya verimsizse Shipp girmeli. İki buçuk uzunla savunma sertleşir ve boylarda denkleşirken sahanın iki tarafındaki rabauntlarda artacaktır. Son kulak fısıldaması; Savanovic gibi yıldızını yarım devre değil ölene kadar oyunda tutacak, suyunu limon gibi sıkacaksın.

Yazarın Tüm Yazıları